Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Şubat '13

 
Kategori
Sağlık
 

Cebimize Sağlık!

Cebimize Sağlık!
 

Cep telefonu çıkmadan önce ne yapıyorduk hatırlayanınız var mı? O kadar hayatımıza girdi ki; bir gün evde unutsak ya da şarjı bitse hayat duruyor sanki. Üstelik akıl almaz bir hızla gelişiyor. Artık cep telefonumuzu sadece konuşmak ya da mesajlaşmak için kullanmıyoruz. İnternete bağlanıyor, yol tarifi alıyor, fotoğraf çekiyoruz.

Son gelişmelere göre artık cep telefonumuzla sağlığımızı da kontrol edebileceğiz. Evet yanlış duymadınız. Artık cep telefonumuzla kalp elektrosu (EKG) çekebilecek, şeker ölçümü sonuçlarını görebilecek ve kulak muayenesi yapabileceğiz!

Okuyunca ben de inanamadım ama özel aparatlar sayesinde bu işlemler artık mümkün olabilecek. Amerikalı bir doktor tarafından geliştirilen sistem sayesinde akıllı telefonunuza takacağınız bir metal kapak ve aplikasyonla kalp EKG’si çekebileceksiniz.

Artık hastanelerde sıra beklemek yok! Çok pratik değil mi? Ama hemen heyecanlanmayın. Çünkü önce Amerika’da doktorların kullanımına sunulacak. Üstelik bu sistem EKG’nin sonucunu analiz de edebiliyor. Dahası da var. Alman bilim insanları tarafından geliştirilen dörtlü bir kablo sistemi ile hastanede çekilenin EKG’nin aynısını çekebileceksiniz. Analiz için de bir hastaneye gönderip danışmanlık hizmeti alabileceksiniz. Tabi yine cep telefonunuzla.

Bir başka önemli gelişme de cep telefonunuzla şekerinizi ölçebilecek olmanız. Üstelik kansız ve acısız. Geliştirilen bu sistemde glukoz algılayıcısı ile şeker ölçümünüz gerçekleşiyor, sonuçları da cep telefonunuza iletiliyor. Bu cihazı da; diyabetik olan çocuğunun yaşamını kolaylaştırmak isteyen bir baba geliştirmiş. Çok etkileyici değil mi?

Cep telefonunun sağlık alanında kullanımının bir başka örneği de kulak muayenesi.   Telefonunuza takacağınız bir cihaz sayesinde çocuğunuzun orta kulak iltihabı olup olmadığını hastaneye gitmeye gerek kalmadan hemen öğrenebileceksiniz.

Şimdiye kadar hep sağlığımıza olası zararlarından bahsettiğimiz cep telefonlarının yeni gelişmelerle bize olan sağlık borçlarını ödemeye başlayacaklarını umuyorum.  

 
Toplam blog
: 87
: 566
Kayıt tarihi
: 02.12.09
 
 

Çevre Bilimi Uzmanı – Peyzaj Mimarıyım. Yüksek lisansımı çevre sorunları ve biyokütle enerjisi üz..