Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '18

 
Kategori
Sosyoloji
 

Cehalet Kültü

Cehalet Kültü
 

Isaac Asimov (1920-1992)


 

Yakın geçmişimizde bir televizyon programında “ Ben daha çok cahil ve okumamış tahsilsiz kesmin ferasetine güveniyorum bu ülkede, yani ülkeyi ayakta tutacak olanlar okumamış ve hatta ilkokul bile okumamış, üniversite okumamış, yani cahil halkın ferasetine ben güveniyorum “  demişti rektör yardımcısı da olan bir profesörümüz.. 

 

21 Ocak 1980 tarihinde Newsweek dergisi “Benim Sıram” adlı köşede Amerikalı dâhi bilim kurgu yazarı ve bilim adamı Isaac Asimov’un  “Bir Cehalet Kültü” başlığıyla bir makalesini yayınlamış. O günün Amerika’sının sıkı bir eleştirisi olan bu müthiş öngörülü makale, belki bugünün Amerika’sına da ve hatta Türkiye’nin şimdiki halet i ruhiyesi’ne de adeta cuk diye oturuyor.      

 

Şöyle başlıyor Asimov makalesine; “ Basın özgürlüğü ile ilgili şu eski argümanı tartışmaya açmak zor : ‘ Amerika’nın bilme hakkı ‘ . Bugün şu masum soruyu sormak bile kötü görünüyor; ‘ Amerika’nın bilme hakkı, ama neyi? Bilim? Matematik? Ekonomi? Yabancı Diller?’  Bunların hiçbiri değil elbette. Aslında genel görüşe göre, Amerikalılar bu saçmalıklar olmadan çok daha iyiler. Birleşik Devletler’de bir cehalet kültü var, her zaman da vardı. Entellektüelizm karşıtlığı, demokrasinin yanlış ‘ benim cehaletim senin bilginle eşit derecede iyidir ‘  tanımıyla beslenerek, siyasi ve kültürel hayata karşı hep bir tehdit meydana getirdi. ” 

 

Makalenin akışında neredeyse 39 yıl önceden bize, bugünkü bizi anlatan tespitleri sürüyor: 

Bugünlerde gericilerin yeni bir sloganı var, “uzmanlara güvenmeyin” . 

Bilgiye, yetkinliğe, öğrenmeye ve yeteneğe değer verenler için yeni bir sözcüğümüz var :  “ Elitist “. ( Bizdeki malum “Monşerler” tabiri de aynı kapsam içine alınabilir . )

Okumak elitist eylemlerden biri. Uzmanlara güvenmeyen halk okumuyor ya da okuyamıyor. 

Bu kadar cahil bir toplumda “ Amerika’nın bilme hakkı “ sloganı tamamen anlamsız ve kimsenin okumadığı yerde “ Basın Özgürlüğü “ hiçbir şeye yaramıyor.           

 

Asimov, makalesinin sonunda “ Peki bu konuda ne yapacağız? “ diye soruyor ve “ Cehalet bu kadar güzel mi? Elitizm’i kınamak mantıklı bir iş mi? Toplum olarak öğrenmeyi, bilgiyi onaylamalı ve ödüllendirmeliyiz. Hepimiz entellektüel elitin birer parçası olduğumuz gün ‘ Amerika’nın bilme hakkı ‘ ve doğru bir demokrasi konsepti bir anlam ifade edebilir “ diyerek konuyu bağlıyor.

 

Peki bu konuda biz Türkiye’de ne yapacağız?      

 

————————————————————————————

 

  1. https://aphelis.net/cult-ignorance-isaac-asimov-1980/
  2. https://seyler.eksisozluk.com/bilim-kurgu-yazari-isaac-asimovun-gunumuz-turkiyesini-1980de-gordugu-yazi-cehaletin-kultu
 
Toplam blog
: 30
: 349
Kayıt tarihi
: 06.01.18
 
 

Aydın'da dünyaya geldim. İlk ve orta öğrenimimi Aydın'da tamamladıktan sonra İstanbul Teknik Üniv..