Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '09

 
Kategori
Güncel
 

Cehalet mi Bilge'yi yok etti?

Cehalet mi Bilge'yi yok etti?
 

"Bir okul, bin hapishane kapatır" denir.

Gerçi, bizim ülkede "okullar" hapishane kapatmak bir yana yeni hapishaneler açılmasına neden olmuştu geçmişte.

Yetmişli yılların anarşi ortamı, nerdeyse tüm "okulluları" suçlu haline getirmişti.

Biz, "bilgi" ile "bilgelik" in ayırdımına varamadığımız için, üzerinde "okul" yazan binalar kurdukça, "hapishane" yazan binaların azalacağını zannettik.

Oysa, bilgi, eğer bilgelik'e yönelik değilse, üzerinde "okul" yazan binalar da suç merkezi haline gelebilir..

Mardin'in Bilge köyünde gerçekleşen ve insan aklıyla izahi mümkün olmayan katliamı da "cehalet"e bağlayıp geçebilirdik.. Bunu yapanlar da var zaten..

Oysa, benzeri cinayetleri "okumuşlar" elinden de çok yaşadık biz..

Demek ki, mesele sadece "bilgi" değil, mesele "bilgelik"..

Bilge köyü, şu son katliama kadar, aslında "ismiyle müsemma" bir yermiş.. Yani, adı gibi bir "bilge kişi" nin türbesinin bulunduğu ve insanların manevi atmosfer yaşadığı bir mekanmış..

Ama, anlaşılan o ki, köyün isminin "bilge" oluşu ve Şeyh Şeyhmuş gibi bir bilgenin burada medfun bulunuşu, burada yaşayanları da "bilge" yapmıyor.

Ya da Anadolu insanının özünde var olan "bilgelik", işin içine dünyevi menfaatler karıştırılarak sunulan bir "resmi görev" çerçevesi içinde eriyip yok olmuş..

Bu öyle bir yok oluş ki, katliam zannıları, katliam stratejilerini belirlemek için köyün "türbe"sinde buluşuyor ve kararı orda alıyorlar!..

İnsanların ziyaret ederek, manevi iklimlere daldıkları türbede, "bir insanı öldürmek bütün insanlığı öldürmek gibidir" diyen bir inancın mensupları, hem de kendi soyundan insanları öldürmek üzere sözleşiyorlar!?

Buna "cehalet" diyip geçmek, cehalet'in bile anlamını bilmemek olur. Cehalet bile bu "dalaleti" açıklamaya yetmiyor.

44 masum insana mezar olan Bilge köyü, sadece can verenlerin geride kalanları için değil, hepimiz için atlatılması kolay olmayacak bir "travma" yaratmıştır.. Atlatılması kolay olmayacaktır; çünkü "anlaşılması" kolay olmayan bir durumdur bu..

Gerçek şu ki, neyle karşı karşıya olduğumuzu bilmiyoruz. Hiç okul yüzü görmemiş, elifi görse mertek sanır dediğimiz nice Anadolu insanı, kendi ailesinden insanları öldürmek bir yana, kendi dininden ve ırkından olmayan insanları bile "yaşatmak" için, kendi canını riske atabilmiştir.

Tarihimiz bunun örnekleriyle doludur. Anadolu insanı geniş gönüllüdür, misafir perverdir.. Hele de yabancıya hesapsız ve beklentisiz açar gönlünü, sofrasını..

Bu "insana" ne yaptıysak "biz" yaptık; biz "okumuşlar"..

Bilge köyü katliamını "cehalet"le izah edecek, böyle anlamaya çalışacaksak, aslında bu bizim "cehaletimizi" ortaya koymamızdan başka bir şey olmaz.

O insanları kim "katil" yaptı?

Asıl soru da, asıl sorun da bu!..

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..