Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ekim '12

 
Kategori
İnançlar
 

Cehalet ve sorumluluk arasındaki ilginç bağlar

Cehalet ve sorumluluk arasındaki ilginç bağlar
 

Cehalet, cahil kelimelerinin Türkçe karşılığı yok, bu kelimeler arapçadan Türkçeye ithal olmuş. Bununla beraber bu kelimelerin İngilizce karşılıkları çok ilginç gelmiştir bana. Cehaletin İngilizce karşılığı "görmezden gelmek" fili olan "to ignore"dan türemiştir. Yani "görmezden gelme" anlamındaki "ignorance"tır. Cahil'in karşılığı ise görmezden gelen anlamındaki "ignorant"tır.

Bunu nasıl anlayacağız?

Bir insan ne kadar eğitim alırsa alsın, ne kadar kitap devirirse devirsin hatta ne yazarsa yazsın çevresinde olan biten haksızlıklara, hukuksuzluklara, saçmalaıklara, kötülüklere sessiz kalıyorsa ve görmezden gelip umursamıyorsa o kişi koca bir cahildir.

Bununla beraber bir kişi eğitimi olmasa bile, kitap okumamış olsa bile çevresinde olan bitenlere karşı kendisini sorumlu hissediyorsa, bir sıkıntı veya bir kötülüğün oluşmasına engel oluyorsa o kişi ALİM gibidir.

Arapça "Din" kelimesi sorumluluk kökünden geldiğinde biz kolaylıkla şunu anlıyoruz.

İslam, Allah'ın yolladığı en gelişmiş ve bozulmamış (KURAN'ı kast ediyorum tabiki) tek ilkeler dini. Bu inancın temelinde Ahlak ve Adalet var, zaten bu bizi TEVHİT'e götürmekte. Ahlak ve adaleti olan insan sorumluluk duygusuyla hareket etmeden duramaz. Bu yüzden ahlaklı ve adil kişiler islama yaklaşır, ahlaksız ve zalimlerse üstelik toplumsal sorumluluk duygusuda yoksa  İslamdan nefret eder.

Kuran kitap okuduğu halde sosyal sorumluluklarını yerine getirmek konsunda pasif olanları "Kitap yüklü eşekler" kategorisinde görmekte.

Bilgi, servet, beden, değerler sorumlulukla üzerimizde taşınmak zorunda.

Görmezden gelmek sorumluluk hissetmemekle olur.

Eğitimli ve üç dil bilen asıl adı Ömer olan kişi görmezden geldiği için islam ona "Ebu Cehil" demiştir.

Yani cehaletin babası.

Bir insan Harvard'ı bile bitirse şayet sorumluluk duygusu yoksa cahildir.

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..