Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ismail hakkı özsarı

http://blog.milliyet.com.tr/ihozsari

03 Mayıs '16

 
Kategori
Deneme
 

Ceheletin türlü türlüsü vardır…

Ceheletin türlü türlüsü vardır…
 

alıntıdır


Cehaletin birçok türü vardır. Birinci cehalet türü “OKUR-YAZAR” olmamaktır. Böyle cehalete basit cehalet de diyebiliriz. Bir toplumun uygarlık göstergelerinden biri de okur-yazar olma oranıdır. Toplumumuzda daha çok cahil ve cehalet kavramları okuma-yazma bilmemekle eş anlamlı kullanılır.

İkinci çeşit cehalet, okuma-yazma bilen ama okumayan hem de yazmayan cahillerdir. Nice diplomalı insan var ki gazete okumuyor, kitap okumuyor, kendisini bilgi sahibi yapacak hiçbir şey okumuyor. Okumadığı gibi yazmıyor da… Bu insanların eğitim düzeyi ne olursa olsun “OKUMAZ-YAZMAZ” cahillerdir bunlar. Oluşturdukları cehalet türü, okur-yazar olmayanların cahilliğinden, cehaletinden çok daha önemlidir.

Böylelerine CAHİL-İ MÜREKKEP denir. Yani cahildir ama cahilliğinin farkında değildir. İşte asıl tehlikeli cehalet böylelerinin cehaletidir.

Bir de hesapsız kitapsızların oluşturduğu cehalet vardır. Böylelerine de “SAYMAZ HESAPLAMAZ” cahiller denir.

Hesap-kitap bilmeyen cahiller çevrelerinde olup bitenleri anlayamaz. Bu “SAYISAL CAHİLLER” başlarına gelenlerden daima başkalarını sorumlu tutarlar. Kendileri dışında herkesten bir şeyler beklerler. Annesi, babası, kardeşleri, devleti, Yüce Tanrısı, yerde, gökte, soyut, somut her şey, herkes, onun için bir şeyler yapmalıdır.

Bunların dışında onun kendisi için yapması gereken bir şey yoktur. O sadece nimetlerden yararlanacak ama külfete hiç katlanmayacaktır.

İnsanların hesapsız-kitapsız yaşaması yani “SAYISAL CEHALET” bir hayat sürmesinin bir takım nedenleri vardır.

En önemli nedeni “GERÇEKLERDEN KAÇMAKTIR.” Çünkü sayılar ve hesaplar insanları gerçeklerle yüz yüze getirir. Yanlışlarını gösterir, sorumluluklarını hatırlatır. Telefon konuşmalarının hangisinin gerekli, hangisinin gereksiz olduğunu düşündürür. Kredi kartı harcamalarının lüzumlu ya da lüzumsuz olanlarını önüne serer. Tatillerini nerede kaça mal edeceğini düşündürür. Kendisi için yapabileceklerini sayısal bir programa dökebilmeyi gösterir. Böylece yapmak istedikleriyle yapabilecekleri ya da yapması gerekenler arasında bir seçim yapmaya zorlar.

Sevgili okurlarım, altmışlı yıllarda, yatılı okullarda okurken bazı arkadaşlarımızın hesap-kitap konusundaki tutumları dikkatimi çekerdi. Kimi arkadaşlarımıza memleketinden 50 TL aylık para gelirken kimilerine de aylık 300 TL -400 TL gibi o zamana göre çok yüksek sayılacak harçlıklar gelirdi. İnanır mısınız ayın sonuna doğru o çok yüksek harçlıklar gelen arkadaşlarımızın bazıları 50 TL harçlıkla geçinen arkadaşlarımızdan borç almak durumunda kalırlardı. Böyle bir tutum içinde olan arkadaşlarımızın yıllar içinde ekonomik olarak sıkıntılar yaşadıklarına şahit oldum.

Sonuç olarak şunu öğrendim, “CEBİNE GİRENİ ÇIKANI HESAP EDEMEYEN İNSANLARIN HAYATTA BAŞARILI OLMA ŞANSI PEK OLMUYOR.”

Zira ekonomik bağımsızlığın yoksa seni kaale alan da olmuyor.

 

 
Toplam blog
: 291
: 1113
Kayıt tarihi
: 12.07.12
 
 

Emekli öğretmenim. Kitap okumayı ve düşüncelerimi paylaşmayı çok severim. Tarih özel ilgi alanımd..