Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '09

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Çek bir derin nefes!

Çek bir derin nefes!
 

Resim için kaynak: www.findtipson.com


Günlük yaşam içinde nefes almayı otomatiğe bağlamış olsak da yinede eksik kalan bir şeyler var. Bu eksik kalan şeyin derin bir nefes almak olduğunu çok sonradan fark ederiz. Yaşam aktivitelerini sürdürmek için otomatiğe bağlanan nefes alma verme işlemi yeterli olsa da sağlıklı yaşamanın bir gereğidir derin nefes almak. Yani derin nefes almazsanız ölmezsiniz ama sağlıklı yaşama, sağlıklı düşünme, sağlıklı karar verme gibi gerekleri ya hiç yerine getiremezsiniz yada eksik şekilde yerine getirirsiniz. Bu oldukça iddialı bir cümle oldu farkındayım. Gelin bu konuyu biraz irdeleyelim.

İnsan beyninin en önemli ihtiyacı olan oksijen kan dolaşımıyla beyne ulaşır. Oksijen kana akciğerler vasıtasıyla karışır. Dolaşmakta olan kan böylece insan beyni için gerekli olan oksijeni beyne taşır. Oksijenin beyne ulaşmasıyla beyin faaliyetlerini yerine getirmeye başlar. Günlük hayatta otomatiğe bağlanmış nefes alma işlemi beyin için gerekli oksijeni sağlayamaz. Bu ihtiyacın karşılanabilmesi için gün içerisinde defalarca derin derin nefes almamız gerekmektedir. Gün içerisinde ne zaman sıkılsak, daralsak, kendimizi stres altında veya yorgun hissetsek bu durumdan acilen kurtulabileceğimiz bir yöntemdir derin nefes almak. Bundandır stresten uzak kalmak için psikologların nefes egzersizi önermeleri. Stresten uzak kalmak ya da başlamış olan stres tepkilerini ( terleme, titreme, heyecanlanma vs.) ortadan kaldırmak için bu bir yöntemdir.

Bu egzersiz nasıl yapılır kısaca anlatayım ve öyle geçeyim. Burnumuzdan derin bir nefes alıp akciğerimizi tamamen dolduruyoruz. Sonra havayı 3 saniye kadar içimizde tutup ağzımızdan yavaşça havanın yarısını veriyoruz birkaç saniye durakladıktan sonra kalan havayı da yavaşça veriyoruz. Böylece akciğerimiz vasıtasıyla oksijen kana karışacak oradan da beyne ulaşacaktır. Sonuçta da beyin aktivitelerini sağlıklı olarak yerine getirecektir. Bu egzersizi gün içinde onlarca defa yapabilirsiniz. Önemli bir konu arka arkaya 3 defadan fazla nefes egzersizi yapmamanız gerekmektedir. Her şeyin olduğu gibi oksijeninde fazlası zararlıdır. Bu sözünü ettiğim egzersiz en çokta sınav stresi yaşayan öğrencilerin işine yaramaktadır. Sınav sırasında heyecanlandığını hisseden, stres altında olduğunu fark eden öğrencinin en etkili çözüm yöntemidir nefes egzersizi.

Bunun dışında beynimizi nasıl sağlıklı çalıştırabiliriz peki. Alın size bir başka yöntem: Spor yaparken de insan doğal nefes egzersizi yapar. Nefes alıp verme spor sırasında hızlanacak ve yine hızlanan kan dolaşımıyla beyne ulaşacaktır. Ben spor yaparken en sağlıklı düşündüğüm zamanda olduğumu bilirim. Bu durumu defalarca test etmişimdir. Spor yaparken (spor derken iki günde bir 1 saat boyunca tempolu yürüyüşten söz ediyorum) yaşadığım sorunlara ilişkin öylesine orijinal öylesine pratik çözümler gelir ki aklıma buna ben bile şaşırırım. Bence bu sorun çözüm şeklini denemelisiniz.

Basketçilere dikkat ederim. Serbest atış sırasında derin derin nefes alır sonra derin bir nefes alıp içlerinde tutar atışı gerçekleştirdikten sonra bırakırlar. Topu çemberden geçirmeye konsantre olma, el ve kol kontrolü ancak bu şekilde sağlanabilmektedir. Nefes alma egzersizi hayatın her kademesinde rahatlıkla kullanabileceğimiz bir yöntemdir.

Şimdi derin bir nefes almanın faydasına inandınız mı? Haydi o halde buyurun hep birlikte bir derin nefes çekelim.

Başka bir yazıda görüşmek üzere sağlıcakla kalın…

(Soru, görüş ve önerilerinizi yorum kısmına yazabilirsiniz.)

 
Toplam blog
: 50
: 2429
Kayıt tarihi
: 31.08.06
 
 

Hatay'ın İskenderun ilçesinde dünyaya geldim. 1997 yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültes..