Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Temmuz '06

 
Kategori
Eğitim
 

Çekilişle Amerika’da çalışma/oturma izni

Doksanlı yılların sonlarına doğru nüfustaki çeşitliliği arttırmak için Amerikan hükümeti bir kanun çıkardı. Bu kanuna göre bildiğiniz türde bir çekilişle her sene Dünya çapında 55.000 kişiye vatandaş olma hakkı veriyor. Çekilişe dünya çapında yılda 6 ile 8 milyon insanın başvurduğu düşünülüyor. Tabi kazanan sayısı çok düşük gibi görünüyor bu durumda. Ancak her ülkenin vatandaşlarının bu çekilişe katılma hakkı yok ayrıca ülkelerin kotaları var yani hangi ülke daha önce çok göç vermişse Amerika’ya, o sene o ülkenin kontenjanından düşüyor. Böylece diğer ülkelerin yani bir önceki sene az göçmen veren ülkelerin vatandaşlarının hakları daha fazla oluyor.

Çekilişe katılmak için sadece bir fotoğraf bir de form doldurmanız yeterli. Tabi belli kurallar çerçevesinde doldurulmalı. Ayrıca fotoğrafınızın mutlaka arka fonunun beyaz olması ve kulaklar dahil yüzünüzün açık ve net biçimde gözükmesi gerekiyor.

İki sene öncesine kadar başvurular için bir form doldurulur Amerika ‘ya postalanırdı, ancak iki yıldır her şey İnternet üzerinden yapılıyor. Formu da internetten dolduruyorsunuz fotoğrafınızı da internetten gönderiyorsunuz. Bunları yaparken bir hata yaparsanız formunuz direk eleniyor. İyi bir başvuru yapabilmek için fotoğrafınızın mutlaka istenen formatta ve pixel ayarlarında olması gerekiyor aksi halde yine başvurunuz elenebiliyor.

Başvurular 5 Ekim’de başlıyor ve Aralık sonuna kadar sürüyor. Çıkanlara ise takip eden Mayıs-Eylül ayları arasında posta ile duyuru yapılıyor. Bu posta 110.000 kişiye gönderiliyor ve bunlardan yarısı gerek postadaki gecikmelerden gerekse verdikleri bilgilerin çelişmesi gibi bir çok nedenden eleniyor. Kalanlar ise öncelikle Amerika ‘da oturma ve çalışma izni veren Green Card almaya hak kazanıyor. Bu işlemler aileden her bir kişi için 750 USD’ye mal oluyor. Bir de Amerikan hastanesinde sağlık kontrolünden geçiyorsunuz, bunun masrafı ise 300 YTL civarında.

Vize görüşmesi çok önemli, zira green kart lotosunu kazanmış olmanız demek vizeyi alacağınız anlamına gelmiyor. Vizede bir eleme daha var ancak bu eleme çok ta zor değil. Daha çok Amerika’da yaşayacak insanların hayatlarını nasıl idame ettirecekleri üzerinde duruluyor görüşmelerde. Vizeyi aldıktan sonra ise en geç 6 ay içinde Amerika’ya girmeniz gerekiyor aksi halde hakkınız iptal oluyor.

Amerikan devleti size hemen ev iş sağlamıyor ancak ev bulmakta iş bulmak ta korkulacak kadar zor değil. Tabi ilk zamanlarda benzin pompacılığı, pizzacılık gibi işleri göze almanız gerekiyor. Ancak yine de yeterli İngilizce düzeyine ve eğitime sahipseniz ya hemen ya da birkaç ay içinde mesleğinize yönelik bir iş bulabilirsiniz. Bunun için ayrıca, iş bulma kurumları oldukça yardımcı olur.

Green kart çıkanların eşleri ve çocukları da tabi ki bu haktan yararlanıyorlar. Yıllığı neredeyse 20- 30.000 Dolar olan üniversitelerde Amerikan vatandaşları ile aynı fiyatlara okuyor çocuklar. Çocuklarını Amerika’da okutmak isteyenler içinde oldukça avantajlı bir yöntem.

Eh size kalan yalnızca başvurmak bir de şans, talih tabi.

 
Toplam blog
: 35
: 5855
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

1970 doğumluyum, 4,5 yaşında ilkokula başladım ve 14 yaşında Üniversite sınavına girdim. KTÜ Sınıf Ö..