Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ağustos '08

 
Kategori
Küresel Isınma
 

Çekin Elinizi!

Çekin Elinizi!
 

Dimyat’ a pirince giderken evdeki bulgurdan olmayalım...

Hindistan’ da devlet saç boyasını yasaklamış. İnsanlar kuraktan öyle çok etkilenmişler ki susuzluktan ölmeyi bile göze almışlar.

Tarlalar tam üç yıldır susuzmuş. Ülkede açlık ve susuzluk had safhadaymış.

Çaresiz halk saç boyası içerek intiharı tercih ediyormuş. Son dönemlerde bu yöntemle toplu intiharların sayısında ciddi bir artış gözlenmiş.

Devlet olaya el koyarak ülkede saç boyasının satışını yasaklamış.

Dünyada bir küresel ısınma varsa Türkiye’ de bundan nasibini alacak elbette. İnsanlarımızın tek bir ağaç dikmediği, iş kundaklamaya ve kesmeye gelince herkesin birbiriyle yarıştığı güzel ülkemde gül dikerek lâle dikerek küresel ısınmayı önleyemeyeceğimiz bir gerçek.

Olaya pirinçle başladık. Hem küresel ısınma hem de yanlış özelleştirmelerin sonucu olarak artık pilav üstü kuru, etli pilav tarihe karışacak gibi.

Lokantalarda etin yanında ikram olarak verilen pilav artık ücret karşılığı satılacakmış.

Kuraklık bahane edilerek tüccarlar pirinç stoklarına başladı bile. Ülkemizde pirinç var ama fiyatlar % 130 oranında arttı. Tarım Bakanı Mehdi Eker, "bir süre pirinç yemeyin" diyor.

Odalardan da açıklamalar geliyor. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, "Türk halkının sağduyusu vardır, bilinci vardır. Hesabını da yapar. Pirincin alınmaması gerekiyorsa almazlar" diye açıklamalarda bulunuyor.

Aman efendim ne demek?

Siz isteyin yeter ki. Varlığımız varlığınıza armağan olsun. Siz isteyin biz aç bile dururuz. Zaten durmuyor muyuz!

Sizlerin de bizlerin de yaptıklarımız yapacaklarımızın garantisi değil midir zaten!

Kuraklık nedeniyle azalan üretim miktarları, fırsatçı tüccarlar, piyasayı düzenlemekte geç kalan devlet kuruluşları, plansız üretim, bir ürünü teşvik ederken diğerini baltalayan devlet destekleri ve işte gelinen son nokta...

Bugün gelinen nokta, "pirinç yemeyin de bulgur yiyin" demek kadar basit değil. Bu söylemler bulgur fiyatlarının artmasından başka bir işe yaramaz. Zaten öyle de oluyor. Tıpkı bir tarihte, "et yemeyin, mercimek yiyin" nidalarıyla mercimek fiyatlarının yükselmesini sağladıkları gibi, "sıra bulgura mı geldi?" diye düşünmeden edemiyorum.

Bu anormal fiyat artışı sadece küresel ısınmanın bir sonucu olsaydı bizde de bakliyat artışı dünyada olduğu gibi, % 20 olurdu. % 90 değil!

Mısır ve arpa fiyatları da katlandı. Sırada et var. Ve sonrasında kimbilir neler neler...

Kuraklık ve kuraklık kaynaklı spekülasyon tarımsal ürünler içinde en fazla buğdayı etkiledi.

Olay sadece pirinç olayı değil, bu tutarsızlık böyle giderse yiyecek ekmek bulamayacağız.

Ekmeğimizden çekin elinizi!

 
Toplam blog
: 1929
: 661
Kayıt tarihi
: 11.11.06
 
 

  Hayatı ciddiye almam, emeği çok ciddiye alırım. Dünyanın en vazgeçilmez üçlüsü; çocuklar, çiçek..