Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Çekirdeği toprağa vermek

Çekirdeği toprağa vermek
 

Nisan ayına girdik, havalar ısınmaya başladı, bir yaza daha merhaba demeye hazırlanıyoruz. Bu çok güzel bir mutluluk kaynağı, değil mi? Nisan ayı demek kışa göre sıcak yağmurlar demek. Ve toprak için, cildimiz için faydalı yağmurlar...

Sevgili okurlar, yediğimiz meyvaların çekirdeklerini atarken hep vicdanım burulur ve içimden o çekirdekleri saklamak geçerdi. Geçen gün aldığım bir ileti benim bu düşüncemde ne kadar haklı olduğumu vurgular nitelikteydi. Sizinle paylaşmak istedim. Ayrıca iletinin sonunda zaten bu yazının paylaşılması isteniyordu.

"Yeryüzünün aldığı yağmur oranı 10 yıllık aralıklarda artar. bu sene (2010) dünyanın periyodik olarak en çok yağmur alan yıllarından biri olacak, bu nedenle yediğiniz kayısı, şeftali, kiraz, vişne, karpuz, kavun, erik vb. meyvelerin çekirdeklerini lütfen çöpe atmayın, hele çöp poşetlerine ASLA hapsetmeyin. Mümkünse herhangi bir yerde toprağın 10 cm altına gömün. Üzerine de bir bardak su dökün.

Gömme imkanınız yoksa bi poşette bu çekirdekleri biriktirip yanınıza alın ( yada arabanıza koyun) arsa, tarla, toprak yol kenarı, yamaç gibi toprağı gördüğünüz alanlara bu çekirdeklerinizi savurun, korkmayın bu çevre kirliliği değildir aksine çevre için yeni hayattır. Doğa hemen o yeni çekirdekleri kucaklar ve besler…

Yapacağınız en kötü hareket çekirdekleri poşetlere hapsetmektir ! Bunu yapmayın ve yaptırmayın.

Yapılan çalışmalarda doğaya başıboş atılan yada dikilen bu çekirdeklerin en az yarısının yeşerip ağaç veya bitki olduğu kanıtlanmış.
En büyük israflardan birisi meyve çekirdeklerinin çöpe atılması, ülkemiz adına küçümsenemeyecek büyük bir servet...
Daha yeşil bir ülke için, daha temiz hava için, toprak kaymasını önlemek ve yeni nesillerimize yeşil bir dünya bırakmak için hep birlikte elimizden geldiğince meyve çekirdeği gömelim, savuralım, fırlatalım…

Bu uygulama TEMA tarafından başlatıldı ve bilinçli toplum olarak bizlerin desteklerini bekliyor, Doğaya yardım etmek, gelecekte etrafımızı saracak beton ve gökdelenlerden alamayacağımız oksijeni karşılamak için bile bu çekirdeklerden çıkacak ağaçlara ihtiyacımız olacaktır.

Poşete koymadığınız her çekirdek için şimdiden teşekkürler,
DGD
Doğa Gönüllüleri Derneği "

Evet dostlar, herkesin haberi olsun. Meyve çekirdeklerini bugünden sonra çöpe atmak yok ( bu uygulamayı daha önce yapan duyarlı insanların olduğunu düşünüyorum). Güzel bir gelecek bizlerle olsun, sevgilerle....

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..