Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '13

 
Kategori
Sinema
 

Cem Yılmaz dört ölümsüz filmi yeniden yorumlayacak

Cem Yılmaz dört ölümsüz filmi yeniden yorumlayacak
 

Cem Yılmaz, hiç şüphe yok ki gelecekte Türkiye’deki sahne komedisi ve komedi sineması tarihinden bahsedilirken kendinden çokça söz ettirecek bir isim. Başarılı stand-up gösterilerinin yanı sıra GORA, AROG, Yahşi Batı ve Hokkabaz filmleriyle de sinemada başarılı bir çizgi sergilemişti. Aynı zamanda iyi bir dram oyuncusu olabileceğini de Yavuz

Turgul’un Av Mevsimi isimli filminde görme şansımız oldu.
Cem Yılmaz’ın vizyona giren son filmi ise yarı film, yarı gösteri olarak nitelendirilebilir. Yaklaşık 1 yıldır TİM’de sahnelediği gösterisi “CM101MMXI Fundamentals” adında bir filme dönüştü. Bu yönüyle Türkiye’de bir ilkti. Her ne kadar bir sahne gösterisinin sahnede canlı izlenmesi makbul olsa da bir Cem Yılmaz izlemenin maliyetini göz önüne aldığınızda, film olarak sunmak bu gösteriyi hiç şüphesiz daha geniş kitlelere ulaştıracaktı. Öyle de oldu.
Cem Yılmaz sinemada, komedi türünde olduğu kadar, dram türünde de başarılı işler yapabilecek bir yeteneğe sahip. Böyle özelliklerde bir sanatçının, sinemada yeni işler yapmasını bekliyor olmamız da gayet normal… İşte bu beklentimize bir karşılık olarak aldığımız haber şuydu. Cem Yılmaz, Türkiye sinema tarihinin en iyi dört komedi klasiğini yeniden beyaz perdeye taşıyacağı bir projeye imza atıyordu.
Ertem Eğilmez'in kurduğu Arzu Film'in 50'nci yılı şerefine çekilecek filmler şunlar: “Süt Kardeşler”, “Banker Bilo”, “Şekerpare” ve “Tosun Paşa”. İsimlerini duyduğunuzda heyecanlandığımız, defalarca yayınlansa bıkmadan izlemeye devam ettiğimiz bu komedi filmlerinin, Türkiye’nin en iyi komedyeni tarafından yeniden çekilecek olması, merakımızı arttırıyor.

Bu dört filmin konularını da şöyle bir hatırlayalım.
“Süt Kardeşler” filmi, bir dönem komedisidir. Film herkesin saihp olmak istediği bir konakta geçmektedir. Melek Hanım Ramazan'ı sütoğlu sanıp konağına alır. Aslında sütoğlu Şaban'dır. Abisi Hüsamettin'den çekinip, Ramazan'ı damadı Bayram olarak tanıtır. Hem Hüsamettin hem de Şaban konağın güzel kızı Bihter'e âşık olurlar. Melek Hanım'ı delirtip ondan kurtulmak isteyen Bayram'ın babası Kerami Bey, bir adam tutarak ev halkını korkutmaya çalışır. Sahte bir Gulyabani'yi geceleri eve salarak, planını uygulamak ister ama bu yalan rüzgârı içerisinde gerçekler ortaya çıkmaya başlayınca işler iyice karışır. Filmin başrollerini Kemal Sunal, Şener Şen, Adile Naşit ve Halit Akçatepe paylaşmıştı.
Başrollerinde Şener Şen ve İlyas Salman’ın olduğu “Banker Bilo” filmi de bir zamanların kanayan yarası bankerler döneminde geçiyor. Maho, köylüsü Bilo'yu ve yöreden birçok kişiyi Almanya'ya götürmek vaadiyle paralarını alır. Ancak onları Almanya'ya değil, İstanbul'a götürmektedir. Maho İstanbul’da çok zengin bir banker olur. Bilo ise yine hep kaybeden taraftadır. Bilo'nun yolları Maho ile tekrar kesişir, işte o zaman Maho ile hesaplaşma zamanıdır. En sonunda Maho'nun tüm malvarlığı fabrikaları ve eski karısı artık Bilo'nun olmuştur. Bilo artık zengindir ve Bankerdir. Bir “ne oldum değil, ne olacağım” parodisidir yani bir bakıma. Ve aslında ciddi bir de sistem eleştirisi getirir.

“Şekerpare” filminin başrollerinde ise Şener Şen, İlyas Salman ve Şevket Altuğ yer alıyor. Karakol amiri Ziver Bey ile bekçi Cumali genelevde çalışan Şekerpare'ye âşık olur. Şekerpare'nin de Cumali'den hoşlandığını anlayan Ziver, genelevin kontrolünü almaya çalışarak baskı kurar. Ve olaylar gelişir. Hareketli ve kahkaha dolu bir filmdir bu da.
Tosun Paşa filminin başrollerinde Kemal Sunal, Şener Şen, Adile Naşit ve Müjde Ar gibi önemli oyuncular yer almış. Olay 19. yüzyıl Mısır'ında geçiyor. Tellioğlu ve Seferoğlu Aileleri, İskenderiye'nin en değerli yeri olan Yeşil Vadi’ye sahip olmak istemektedirler. Vadinin kime ait olacağına devlet görevlileri de karar veremezler. Tellioğlu ve Seferoğlu aileleri Yeşil Vadi'yi ele geçirmek için İskenderiye'nin en büyük devlet memuru olan Daver Bey'in kızı Leyla'yı almak için kıyasıya bir mücadeleye girerler. Daver Bey Leyla'yı Seferoğulları'na vermeye karar verir. Bu durumda Tellioğulları daha büyük bir torpil için evin uşağı olan Şaban'ı Kahire sarayının en hatırı sayılır ve heybetli paşası olan Tosun Paşa olarak tanıtırlar. Tosun Paşa kılığındaki Şaban Tellioğlu Ailesinin en büyük oğlu Lütfü'nün yakın arkadaşı gibi davranıp, Yeşil Vadi ve Daver Bey'in kızı Leyla'yı Tellioğullarına kazandıracağına Leyla'ya kendisi âşık olur ve her şeyi eline yüzüne bulaştırır. Sonuçta işler Arap saçına döner ve gerçek Tosun Paşa, Kahire sarayından gelmesiyle işler daha da içinden çıkılmaz bir hal alır.
Bu dört film de çok iyi birer senaryoya, kurguya sahip yapımlardır. Her ne kadar günümüzde televizyonda yayınlandığında ‘ahlak mühendislerinin’ sansürüne maruz kalsalar da hepsi birer başyapıt olarak kalacaklardır.

İşte böyle başyapıt niteliğindeki işlerin yeniden çekilecek olması, elbette ki riski bir iş… Çünkü kabul görmüş kült bir filmin yeni versiyonunun, aynı ilgiyi görmesinin bir garantisi yok. Ancak burada Cem Yılmaz faktörünü düşündüğünüzde bu filmlerin iyi birer yorum olacağına da inanabilirsiniz. Klasikleşmiş bir şarkıyı iyi bir müzisyenin yorumuyla da dinlemekten keyif almanız gibi bu filmleri de izlemekten keyif alacağınızı düşünüyorum. Toplumun her kesimine sirayet etmiş eskiye özlemin bir sonucu olarak da gişe başarısı görmeye aday. Açıkçası bu filmeleri merakla beklemeye başladım bile. Haydi Cem Yılmaz, kolay gele…
www.twitter.com/dgnozcn

Bu blog Sinema sitesinde de yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 87
: 1141
Kayıt tarihi
: 28.11.12
 
 

Uludağ Üniversitesi İktisat bölümü mezunuyum. Ancak dört yıldır müzikle uğraşmaktayım. Trompet ça..