Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Haziran '11

 
Kategori
Güncel
 

Cemaat savaş mı istiyor?

Cemaat savaş mı istiyor?
 

Ortadoğu halklarının ayaklanması, başlangıçta bende de bir heyecan yaratmıştı. Halkaların demokrasi için ayaklandıklarını sanarak, bir halk devrimi olacağını düşünmüştüm. Domino taşı gibi, arka arkaya, Tunus, Mısır, Yemen, Ürdün, Libya ve en son Suriye’de ve muhtemelen bir sonraki ülkenin İran olacağını düşünerek; Libya müdahalesinden sonra fikirlerim tamamen değişti. BOP Eşbaşkanı olan Başbakan’ın, NATO’nun Libya’ya müdahalesinden önce, ‘’NATO’nun Libya’da ne işi var? Bu ne saçmalıktır?’’ demesi ve 2 gün sonra, Libya’ya müdahale için, meclisten tezkere çıkartılması, uluslararası büyük bir oyunun bir figüranı oduğumuzu düşündürdü. Libya müdahalesinden önce de, Kaddafi’ye çağrılar yamıştık ve tarihin en büyük tahliyesini gerçekleştirmiştik, aynı şekide Suriye’ye de çağrılar yapıyoruz ve tahliyeler gerçekleştiriliyor. En son, Obama’yla, Başbakan arasındaki telefon görüşmesinde, Suriye’de, uçuşa yasak bölge konuşulduğu haberleri çıktı; Aynen Libya’da olduğu gibi. Mısır ve Tunus’ta yönetimler, zorluk çıkarmadan kendiliğinden bırakmışlardı, ama Libya ve Suriye’de öyle olmayacağı görülüyor. Anlaşılan o ki, Esat, istediği kadar demokrasiye geçileceğini açıklasın sonuç farketmeyecek. 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1150160&title=turk-bayragini-indirip-suriye-bayragini-astilar Cemaatin gazetsinin manşetten verdiği habere göre; Suriye sınırı içerisinde bir evde asılı olan Türk bayrağı kaldırtılmış ve yerine Suriye bayrağı astırılmış. Kışkırtıcı haberin, Suriye’ye müdahale için bir kamuoyu oluşturma amacında olduğunu akıllara getiriyor. Asıl önemli soru ise, Suriye’ye karşı yapılacak bir müdahaleyi cemaatin neden istediği? Böyle bir müdahalede kimin, ne çıkarı olabilir ki? Sanırım bu sorunun cevabını, Cemaat liderinin yaşadığı ülkede aramak gerekir. 2003 yılında, meclise sunulan ve sonra mecliste reddedilen 1 Mart tezkeresinden önce yapılan pazarlıklar, taraf gazetesinde yayınlanan Wikileaks belgelerinde ortaya çıkmıştı. Acaba Libya, Suriye ve sonra belki İran müdahalelerine destek vermemiz karşılığında yapılan pazarlıklar da daha sonra Wikileaks belgeleriyle ortaya çıkar mı? 

Şu anda, Ortadoğu tarihinin yazılmasına şahit oluyoruz. Sınırların yeniden çizilmesi, rejimlerin değişmesi ve sömürgeciliğin yeni bir boyut kazanmasını adım adım izliyoruz. Hatta, oyunun içinde figüran olarak önemli bir rolümüz bile var. Tarih bizi kötü karakter olarak mı? Yoksa iyi karakter olarak mı yazacak? Belki biz göremeyeceğiz ama bizden sonraki nesiller, tarih kitaplarında okuyacak. 

 
Toplam blog
: 8
: 382
Kayıt tarihi
: 09.05.11
 
 

Matematikçiyim. Matematiksel düşünme sisteminin; hayatın her alanında bir ihtiyaç olduğundan yola çı..