Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '15

 
Kategori
Bilim
 

Cemre düşmesi nedir?

Cemre düşmesi nedir?
 

cemre düşmesi


Cemre, kelime olarak kor halindeki ateş anlamına gelmektedir. Havaların ısınması olayına halk arasında cemre düşmesi denilmektedir. Cemre düşmesi boyutsuz bir kavram olduğundan dolayı ilk duyulduğunda cemre düşmesi nasıl olur diye merak edilir. Yakın zaman içerisinde düşmesi beklenen cemreler sayesinde havaların ciddi anlamda ısınması bekleniyor.

İlkbahar mevsimi başlamadan evvel birer hafta aralıklarla havaya, suya ve toprağa düştüğüne ve onları ısıttığına inanılan şeye cemre denilmektedir. Eskiler 365 günlük yılı kasım ve Hızır günleri olarak iki kısma ayırmışlardı. Kasım 179, Hızır ise 186 günden oluşmaktadır. Senenin Kasım bölümü şu demek oluyor ki kış devresi 8 Kasım da başlar, 6 Mayısa değin devam eder. 6 Mayıst'a da Hıdrellez ile beraber yaz devresi, Hızır günleri hissedilmeye başlardı. Kasım ayına Kasım dememiz oldukça yenidir. 1945 senesinde alakalı yasa yürürlüğe girene değin, Kasım ayına teşrinisani denilirdi. Kasım ismi Arapça bölen manasındadır. Yılı böldüğünden dolayı bu isimin verilmiş olma ihtimali ciddi derecede yüksektir.

Halk arasında yaygın olarak baharın müjdecisi olarak bilinen sıcaklığın artması ile meydana gelen olaya Cemre denir. Cemre üç kere düşer. Birinci Cemre Havaya (19-20 Şubat), İkinci Cemre Suya (26-27 Şubat) ve üçüncü cemre (5-6 Mart) toprağa düşer.

Kaynak: Cemre düşmesi nedir

 
Toplam blog
: 8
: 44054
Kayıt tarihi
: 14.01.14
 
 

Elimden geldiğince insanlık yararına bilimsel makaleler yazmaya çalışan birisiyim. Sakarya'da..