Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '13

 
Kategori
Deneme
 

Cennet ağaçları

Cennet ağaçları
 

Mart ayı yarılanmasına rağmen devam edegelen soğuklar bile engelleyemedi. Kırlarda, yol kenarlarında, mahalle aralarında meyve ağaçları birer birer çiçek açmaya başladılar. Alıcı gözüyle baktığınızda sizi büyüleyen, bir gelin gibi süslenmiş ağaçlar yeni bir baharın daha en güzel müjdecisi gibi.

Eskilerden biri böyle çiçek açmış ağaçlara " Cennet ağaçları " derdi. Gerçekten de beyaz çiçeklerle donanmış dallar insana cenneti çağrıştırıyor. Ancak cennet bu kadar güzel olabilir diyorsunuz. O kadar ki bu nihayetsiz beyazlığa dalıp gittiğinizde sanki duyulmaz bir uğultu, sessiz- notasız bir musiki yükseliyor gibi.

Rahmetli şair Olcay Yazıcı erguvan ağaçlarında bu uğultuyu duymuş olacak ki deneme kitaplarından birinin ismi " Erguvan Uğultusu'dur "

Ah, evet bahar... Eski ve yeni edebiyatımızda ne de çok işlenmiştir. Ünlü divan şairlerimizden Nefi'nin baharı terennüm eden nefis bir kasidesi vardır. İlk üç beyti söyledir bu kasidenin:

Esti nesimi nevbahar, açıldı güller subh dem /  Açsın bizim de gönlümüz,sâki meded, sun cam-ı Cem.

Erdi yine ürdi behişt, oldu hava anber sirişt / Alem behişt, ender behişt, her güşe bir Bağ- ı İrem.

Gül devri ayş eyyamıdır, zevkü sefa hengâmıdır /  Aşıkların bayramıdır, bu mevsim-i ferhunde dem.

Özellikle ikinci beyit ılgın ılgın esen bahar rüzgârlarını ne de güzel yansıtıyor değil mi? Bir taşına yekpare Acem mülkünün feda edildiği İstanbul'un rüya çağlarından birinde geçen bir baharı tarif eden şiir fazla söze gerek bırakmıyor. Nice baharlara...

 
Toplam blog
: 343
: 446
Kayıt tarihi
: 19.02.11
 
 

Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Teknoloji Yönetimi dalında mast..