Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Aralık '11

 
Kategori
Felsefe
 

Cennet algısı 7

7-]Şişmiş esnek bir balonu elinize alıp, avuçlarınız arasında sıkıştırınız. Balon yanlara esneyecektir. Bu hal avuçlarınızın birbirine, balon yüzeyleri aracılığı ile bitişmesine aracılık olur. Balona yapılan bir sağ yön basıncı ile diğer elin yaptığı sol ileri yön basıncı top üzerinde zıt yönler basınçlar etkileşmesi eylemsizlik hareketi olacak yamulma ile belirirler.

Çarpan topun yanlara doğru esnemeyle oluşan yamulması, hıza bağlı olacakla ve topun engele dek değinen ön noktası ile yine topun gidiş yönüne göre arka tarafı; yamulma esnasında buluşurlar. Baş ve son bir an aynılaşır.

Yeni ilişkindik enformasyon, dalga hareketi ile aktarılacağı gibi partikül olacaklarla da aktarılırlar. Geri seken partikül enerji enformasyonu, ön kısmın, geriye dek çarpışan kısmıyla da taşınacaktır.

Işığın dalga hareketi, parçacık hareketi yanı sıra bir de engel yansımasından ötürü eylemsizlik hareketi vardır. Eylemsizlik hareketi, o devinimi gidiş yönü doğrultusunda devam etmeğe zorlar.

Engelden geri seken ileri yön enerjisi fren etkisi ile Işık ya da top eylemsizliğin bu ileri yön desteği nedeni ile ışık ya da topun hareketini engel karşısında yamultur. Düzenli hareket biçimini deforme eder. Bu deformeli yamulma hareketi, engel cismin çevresini dolaşacakla, devem ettiren bir özelliktir.

İşte bu kabil enformasyon, cisim içinde kırılmadan gidecek. Ekseni enerji ile dıştan cisim çevresini dolanaraktan, cismin arkasındaki, cismin içinden geçip, ekseni olan ışıkla; kesişen dalga hareketinin birer aktarımları olacaktırlar. İleri doğru olan bir eylemsizlik hareketi, bir kondansatör hareketi gibi sönümlenen hareketin ileri yönünü, destekler. Böyle bir eylemsizlik hareketi, yine bir bobin içindeki azalan akımın, çevresindeki biriken EMK güçle, azalan hareketi devam ettiren; o eyleme özgü hareketi sürükleyen alan durumdurlar.

Yani birim enerji, kendisi hareket enerji; alan içi ilişkiyle kontrollü hareket kazanırken, kendi çevresine hızla artan bir eylem sellik alanlanması kazanır.  Eylem sellik kazanan bir özdek; ileri olan hareketle de, hem parçacık yansıması, hem dalga kuşatması gibi birçok niceleyişlerle, etki ve özellik görünümlerine dönüşürler. Bu hal, tekil birliğin kendi çevresine olan değişik iliş kinlikleriyle yansıması durumudurlar.

Makro âlemde enformasyon topun çamur içinde veya pudra toprakta; iz bırakması gibidir. Ya da çamur ve pudra tozun topa bindirmesidir (yapışması, topu lekelemesi). Topun dalga enerjili haline göre çamur ve pudra toprak, top üzerine modüle bindiriliş gibi taşınır. Aynı enformasyonlar parçacı âleminde, başka bir hareket enerjisi üzerine, manyetik aktarılırlar. Manyetik aktarım, değmeden dahi uzaktan etki ile karşı taraf içine yüklenen bir dolaşımla bindirilmesi olası olmaktadır.

Enformasyonlar, makro düzlemde; bir çarpmanın fren etkisi ile birbirinin içine geçen enerji kuantları haliyle kopyalanırlar. Ayna görüntüsü bakışım süresince var olan ve bakışım kesilince silinebilir bir kopya yansımalar olmaktalar. Tabii ki bu iki özellik tam bir iletişiler kopyalaması değildirler. Bir enerji hareketin; diğer hareket üzerine binmesine dek yansıması, özdeğin özelliği olup; yansıma bir türden olmayan, pek çok biçimlerde yansıyan bir geçişmedirler.

Toplumsa ve sosyal yansıtmalar da bir ayna bakışım yansıtması gibi sizde de yansınırlar. Çevrenizde, sosyo topluma dek üretim sel ilişki düzeni varken, sosyal ve toplumsa yapının bu düzenlime ilişki durumları, sizlerin üzerinde yankılanırlar. Ancak siz bunun, bu yansımaların; kimyasal olurla öznel dönüşümlerini; protein sentezlerini, yaparsınız. Sıkıntı da burada başlar. Aynanın dışında, aynaya yansı eden bir bakışım olmadığı durumda aynada görüntü yoktur. Oysa dıştan bir yansıyan olmadan da,  sentez kalıpların, sizde ayna içi ayna yansımalarının kaygıları vardır.

Cennette çıkmak, böylesi bir yığın ilişkiler bağıntısı girişmeleri sonucundadır. Cennet bir önceki sosyo toplumsa yaşamın aktarımıyla sizde, ayna içi ayna görüntüsü, oluşturabilme amaçlılığına dönüşürler. Siz toplumsal üretim ilişkileri içindeyken de kısmen ve geçici oluşla yekvücutsunuzdur. Üretim ilişkileri ardında dağılan yekvücut ilişkileriniz, olabildiğince tekilleşirler (özel ve öznel tüketim ve yaşam biçimi olurlar).

Oysa sosyal birlikti komün düzlem aitti liginde, bu aitlik bir yekvücut olmanın ta kendisidir. Sağlasan temin edilirken ve sağlananları tüketirlerken yekvücutturlar. Ancak, yerken, giysi olacakla bürünürken gibi biyolojik denk düşme esnasında tekilleşirler. Bu tekilleşme özel yaşam olmayıp, biyolojik bencilce tekil oluştur. Ki bu da yapı entegrasyonunun kendi alanlarının, ayrı bir feedback olması gibidir. Sosyo toplumsa yapı kişidir özel ve öznel bir yapı değilken; kişi süjesince duyumlarıyla özel ve özneldirler.

Yani burada; sosyal birlikti topluluklar sosyal yaşamında, toplumsa yaşam beraberindeki halk yaşamı gibi özel yapı oluşların sahipliğine dek, özel hayatlar yoktur. Bu sosyal birlikti topluluktu süreçler tekil benliğin birliğe katılması; bu birlikle beraberce düşünmesi; toplulukla beraberce algılama; toplulukla beraberce davranma şeklindedir. Bu da, o yapıların küçük küçük ve kısa sürede kontrollü olmasıyla ve anında iletişiler, olmasıyla ilgilidir.

Bu nedenle sosyal birlikti cennetin, aidiyet dışı tekilse gurbeti yoktu. Gurbete gidilmediği için, şimdiki gibi ‘gurbete gidenin yârini el almıyordu’. Var sayalım ki tekilse olacakla o düzlem içinde de gurbete gidilseydi dahi, gurbette dönüldüğünde, özelleşmiş yâriniz olmadığından, kimse sizin yâriniz almamış olacaktı. Siz de kaldığınız yerde rolü oynamaya devam edecektiniz. Çünkü bu yaşam çok büyük oranda donmuş filim karesine benzer yaşantılar gibi yansıma ve yansılanımaydılar. Özel malınız olan yâriniz olmadığı için, sizin de özel davranışlarınız da yoktu.

 sürecek

 
Toplam blog
: 418
: 104
Kayıt tarihi
: 26.11.10
 
 

26 yıllık sınıf öğretmenliğinden sonra emekli oldu. Şiir çalışmaları ve deneme türü olan, toplum ..