Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Aralık '10

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Cennet hurmalı milkshake

Cennet hurmalı milkshake
 

Cennet hurması ya da Trabzon hurması. Siz hangi adıyla tanıştıysanız öyle söyleyin. Ben bu güzel meyvenin, öncelikle tezgahta güneş gibi parlayan parlak güzel rengine vurgunum. Ham haliyle (ilk defa alacaksanız en olgunlarını tercih edin) insanın ağzını buran, yüzünü ekşiten o buruk tadından da ayrı bir keyif alırım. Alırken, kendim için özellikle biraz hamlarından seçerim. Kendimi biraz yorgun hissettiğimde ya da spor öncesi enerji depolamak istediğimde ise hemen bu karışımı hazırlarım. İlk denediklerinde ham halini deneyen çocuklarım, hala daha diğer meyveler gibi dilimleyip yemeyi sevmezler ama bu haline hiç itiraz etmez, bayılarak içerler. Önümüz kış; soğuk havalar kapımızda, özellikle evinizde çok üşüyen, kansızlıktan şikayeti olan, iştahsız aile bireyleri varsa, unutmayın! Çaresi cennet hurmasıymış, yazının sonunda okuyacaksınız. Eğer bulabilirseniz yapraklarından elde edeceğiniz suyla hem saç ve cilt bakımı yapıp, hem de deterjan yerine temizlik malzemesi olarak kullanılabilirmişsiniz. Bu özelliğini çok sevdim ama; yapraklarını bulup denemem, sonucunu yazmam şimdilik imkansız olsa da, hastalıklardan uzak zinde bir kış geçirmek için, bu çok şifalı meyveyle kolayca hazırlayacağınız lezzetli içecek tarifini hemen paylaşıyorum...

Malzemeler:

1 bardak için;

    1 adet olgun hurma, 1 bardak süt, 1/2 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı), 1 top vanilyalı dondurma (isteğe bağlı).

Hazırlanışı:

    Hurmayı arzuya göre kabuklu ya da kabuksuz kullanabilirsiniz. Hurmayı dörde bölün. Varsa çekireklerini çıkarın. Süslemek için ince bir dilim ayırın. Süt miktarını kullanacağınız bardağa göre ölçün.
    Bütün malzemeyi blenderda karıştırın. Servis bardağına alın ve bir dilim hurma ile süsleyin. Hurma ne kadar olgun olursa, o kadar pürüzsüz olacak ve şeker miktarı o oranda fazla olacaktır. Eğer çok olgun değilse, yeteri kadar bal ile tatlandırın. Dilerseniz süt yerine yoğurt ile de hazırlayabilirsiniz. Meyveyi satın alırken olgunlarını tercih edin. Eğer tam olgunlaşmamış ise, bekleterek olgunlaşınca kullanın.

Cennet (Trabzon) hurmasının faydaları:

    A vitamini ve karbonhidratlarca çok zengindir. Bağışıklık sistemini korur, kansızlığa, vitamin eksikliğine, mide-bağırsak hastalıklarına iyi gelir. Uzun süre yenilirse iştah açar, ishali keser, mide gastritine ve bağırsak iltihabına iyi gelir. Cennet hurması yapılan araştırmalara göre protein, yağ ve karbonhidrat (şeker) yönünden oldukça yüksek oranlara sahiptir. Özellikle kış aylarında vücut ısısının dengede kalması için ortalama 80 kiloluk bir kişinin 80 gram protein, 80 gram yağ ve 384 gram karbonhidrat tüketmesi gerekir. Bu şartlarda vücut gerekli kaloriyi yakacak ve böylelikle vücut ısısı düşmeyecektir. Bu oranlara sahip olan meyvelerin başında ise Trabzon (cennet) hurması gelmektedir. Yaprakları kaynatılarak elde edilecek su temizlik işlerinde deterjan gibi yüzeyleri temizler. Yine yapraklarını kaynatıp saçlarınızı yıkarsanız saçlarınız, yüzünüzü yıkarsanız cildiniz güzelleşir.

Daha çok tarif için: http://www.dokuzuncubulut.com/

 
Toplam blog
: 55
: 2883
Kayıt tarihi
: 22.07.08
 
 

Uzun ve yorucu bir iş hayatı ile birlikte çok şeker iki evlat büyüttükten sonra, evde oturma hakkımı..