Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Cennet Hurmasının faydaları...

Cennet Hurmasının faydaları...
 

Ülkemizde Trabzon hurması (Diospyros kaki) ya da daha eski bilinen adı ile Cennet hurması, Akdeniz Hurması veya yöresel adı ile ambe, amme... Abanozgiller (Ebenaceae) familyasından, Akdeniz Bölgesi gibi subtropik kuşaklarında yetişen bir ağaç türü ve bunun meyvesine verilen addır.

Kışın yaprağını döken, geniş tepeli seyrek dallı bir ağaççıktır. Gövdenin kabuğu levhalar halinde çatlaklıdır. Yapraklar eliptik bir yapıda 6–15 cm uzunluğunda, üst yüzü parlak koyu yeşil ve tüysüz, alt yüzü tüylüdür. Sarımsı beyaz çiçekleri haziran ayında açar. Meyveleri sonbaharda olgunlaşır. Portakal rengindeki meyveleri şekerli ve tanece zengin olduğundan halk arasında tüketilmektedir. Anavatanı Çin ve Japonya'dır. Türkiye'de Karadeniz kıyılar ile Hatay ve Antalya civarında yetiştirilir.

Dünyada Trabzon hurmasının 2 milyon ton civarında üretildiği tahmin edilmektedir. Çin en önemli üretici konumunda bulunurken bunu sırayla Güney Kore, Japonya, Brezilya ve İtalya izlemektedir. Yeni Zelanda, Avustralya ve Şili ise Trabzon hurması üretimine yönelen ülkelerin başında gelmektedir. Ancak Türkiye'de bu meyve 40'ın üzerinde ilde yetiştirilmesine rağmen üretim yıllık 15 bin tonu geçmemektedir.

Bu kadar çok üretilen bu meyvenin faydalarını biliyor musunuz?

Cennet hurması nelere iyi geliyor?

Anavatanı Uzakdoğu olan cennet hurması, sonbaharla birlikte tezgâhları süslemeye başladı. 

Trabzon hurması, cennet elması veya cennet hurması, nasıl anarsanız anın tek bir gerçek var ki, bu meyve tam bir sağlık deposu!

İşte cennet hurmasının faydaları...

Özellikle mide ve bağırsaklar için adeta doğal bir ilaç görevi görüyor. Mideyi kuvvetlendiriyor, gastriti önlüyor, bağırsak iltihabını iyileştirmeye yardımcı oluyor.

Kalp-damar sistemi hastalıklarının tedavisine destek oluyor.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekte, sindirim sistemi hastalıklarına iyi geliyor.

Günümüzde yaygın olarak görülen kanser hastalıklarından korunmada önemli bir yer tutuyor.

Bol miktarda, protein, karbonhidrat, selüloz, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, tanen, potasyum, magnezyum, A, B1, B2, B3, C vitaminleri içeriyor.

İshali kesmekte ve kabızlığı gidermekte etkili oluyor.

Şu anda bol bol pazarlarda yer alan bu meyvenin pahalı olmadığını göreceksiniz. Bizim buralarda 2-2.5 lira arasında fiyata satılıyor.

 

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..