Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ocak '11

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Cennet'in Kapıları "The Gates of the Paradise"

Cennet'in Kapıları "The Gates of the Paradise"
 

Divriği Kaymakamı Sn. Salih Ayhan ile...


2011 yılının ilk gününü Dünya kültür mirası Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nı ziyaret ederek değerlendirdik. Gezimize Divriği Kaymakamı Sn. Salih Ayhan da eşlik etti.

Kültürel gezimize ilçe Kaymakamı Sn. Salih Ayhan'ın teşrifleri ve tarihi miras hakkındaki detaylı bilgi ve projeleri bizi ziyadesiyle memnun etti. Sn. Ayhan, Ulu Camii'ye yönelik düşünce ve programlarını da şu şekilde aktardı:

"Ulu Camii ve Darüssifası'na yönelik somut üç projemiz yürütülmektedir.

Birinci proje; öncelikle kültür mirasımız etrafındaki görüntü kirliliğinin kamulaştırma yoluyla temizlenmesidir. Bu kamulaştırma çalışmaları iki etap halinde yürütülmektedir. Bu aşamada ilk etap çalışmaları tamamlanmış olup, ikinci etap ta kamulaşma komisyonunun teşekkülüyle yıl ortasında tamamen temizlenmesi hedeflenmektedir. Bu çalışma sonucunda yaklaşık 50.000 metrekare alan kamulaştırılarak, Divriği Kalesi'yle birleştirilip büyük bir Mengücek Parkı yapılacaktır.

İkinci proje ise tarihi yapının, yapısal hareketinin izlenmesi, amiyane tabirle röntgeninin çekilerek binadaki kayma, göçme ve statiğindeki bozulmaların tespit edilmesidir.

Üçüncü proje de, ikinci projeden elde edilecek verilerle yapıtımızda restorasyon ve güçlendirme çalışmalarının yapılmasıdır.

Gün itibariyle, elde edilen verilerle proje ihalesi yapılmış olup, çalışmalar devam etmektedir.

Tüm bu çalışmaların esası; tarihimize saygı ve değerlerimizin korunmasına yönelik çok önemli çalışmalardır. Özellikle, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan', Kültür Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay ve Bölge Milletvekillerimizin 24 Ağustos 2010 tarihinde ilçemize teşrifleri, Ulu Camiimize yönelik çalışmaların daha da hızlanmasına sebep olmuştur. Bu çalışmalarımızda hiçbir kaynak sıkıntısı da yaşanmamaktadır.

Sivas Valimiz Sayın Ali Kolat'ın Divriği'deki tarihi dokuları ve kültürel mirasımızı korumadaki hassasiyeti, işlerin gelişimini takibi bizlere güç ve motivasyon kaynağı olmaktadır .

Ulu Camii ve Darüşşifası haricinde Divriği de, 119 tescilli tarihi konak, hamamlar, bedestenler ve kale, tarihi ve turistik açıdan ilçemizin kıymet ve gurur abideleri halindedirler."

Sayın Kaymakam'a misafirperverliği, tarihe olan saygı, ilgi ve desteklerinden dolayı sonsuz teşekkürlerimizi sunuyor ve çalışmalarında başarılar diliyoruz.

"Ulu Camii ve Darüşşifası, Selçuklu döneminde Mengüçlü Beyliğinden Ahmet Şah ve Melike Turan tarafından başkentleri Sivas, Divriği'de cami ile darüşşifa (hastane) yaptırılmıştır. Yapım tarihi 1228-1229'dur. Caminin yapımında mimar ve sanatkar olarak Ahlatlı Hürremşah ve Tiflisli Ahmet çalışmıştır.Ulucami'nin vakfiyesi 5 Temmuz 1243 tarihini taşımaktadır. Evliya Çelebi şöyle diyor: "Üstad.., mermer, bu camiye öyle emek sarf edip, kapı ve duvarları öyle nakş bukalemun eylemiş ki, methinde diller kısır, kalem kırıktır..."

Divriği Ulu Camii Mengücüklüler döneminden kalma (1228–29) Ahmet Şah’ın hanımı Melike Turan Melik tarafından yaptırılmış, hamam, şifahane ve camiden oluşan Anadolu’nun en eski külliyesidir. Mimarı Ahlatlı Hürrem Şah’tır. Darüşşifa camiin güney duvarına dayanmıştır. Orta bölümü bir ışıklık kubbesi ile örtülmüştür, giriş ile birlikte dört eyvandan oluşur. Darüşşifanın kuzeydoğu köşesinde türbe yer alır.

Harim mihraba dik 5 sahından oluşur. Orta sahın diğerlerinden geniştir. Burada yer alan dilimli mihrap önü kubbesi dıştan kümbete benzeyen piramit bir örtü ile örtülmüş ve dışarıdan da camiye hakim bir hale getirilmiştir. Orta sahında bir ışıklık yer alır. Işıklık kubbesine geçişte yelpaze biçimli Türk üçgenleri kullanılmıştır. Camide sahınların hepsi birbirinden farklı yıldız tonozlarla örtülmüştür. Bu camide hem Selçukluların avlulu plan tipi, hem de Emevi plan tipini bir arada görmek mümkündür.

Plan tipi ve süsleme olarak benzeri olmayan bir eserdir. Aralarında üslup birliği olmayan üç portalin de süslemeleri farklıdır. İki başlı kartal motifini de içeren süslemeler son derece taşkın ve barok karakterlidir. Batı portalinde Alaaddin Keykubad’ın arması olan çift başlı kartal ile Ahmet Şahın arması doğan motifi bulunur.

Bugün kirişleme izleri kalmış olan ahşap hünkar mahfili Anadolu’daki en erken örnektir. Abanoz ağacından minber, kabartma sülus yazı kuşakları ve yıldız motifleri ile muhteşemdir. Yapının taşkın barok karakterli ve iri palmetlerle bezeli mihrabı ise benzersizdir. . Ayrıca caminin giriş kapısına güneş düştüğü zaman kapıda Kuran-ı Kerim okuyan bir insan görüntüsü ortaya çıkar.

Ulucami ve darüşşifa Unesco nun Türkiyeden Dünya Mirasına kabul ettiği ilk mimari yapıdır." www.wikipedia.org

 
Toplam blog
: 290
: 2581
Kayıt tarihi
: 15.06.06
 
 

Kimya Yüksek Mühendisi. Sporsever ve edebiyat aşığı. Periyodik tablo, T cetvel..