Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '15

 
Kategori
Güncel
 

Cennet Mekanın olsun Zübeyde Hanım

Cennet Mekanın olsun Zübeyde Hanım
 

Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım, 1857 ‘de Lankaza da doğmuş, çocukluğu ve ilk gençlik yılları burada ailesi ile birlikte geçmiş ve 1923 yılında Hak kın rahmetine kavuşmuştur.

Ebedi istirahatgâhı, İzmir in Karşıyaka ilçesindedir.

İstasyondan Soğukkuyu tarafına giden Zübeyde Hanım Caddesi üzerinde sağ tarafta bir parkın içindedir ve her daim ziyarete açıktır.

Zübeyde Hanım Mustafa Kemal gibi bir yiğidi yetiştirdiği için elleri öpülesi kadın.

Annemin anneler gününü kutlarken kendisininde anneler gününü en içten dileklerimle kutlamak istediğim anadır.

Yokluklar içinde çökmüş bir imparatorluktan muhteşem genç bir Cumhuriyet çıkarabilen bir evlada sahip olduğu için gurur duyduğuna emin olduğum kişidir.

14 Ocak kendisinin ölüm yıldönümüdür kendisini saygıyla anıyorum.

O, istibdat idaresinin hafiyeleri-casusları evlerini basıp Mustafa Kemal i alıp götürdüklerinde ağlayarak arkalarından takip etmiş bir anadır. Oğlu, sürgüne gönderildiği vapura bindirilirken görüşmeleri men edilerek  Sirkeci rıhtımında gözyaşları içinde kalmıştı. Mütareke zamanında oğlu Anadolu ya geçtiğinde ve annesini görmeye bir adamını gönderdiğinde, o adamı görünce padişah tarafından verilmiş olan idam kararının uygulandığını sanmış ve felç geçirmişti. Ondan sonraki mücadele yılları onun hayatını elem ve ızdırap içinde geçirmişti.  Padişah ve hükümetinin ve bütün düşmanların daima baskı ve işkenceleri altında kalmıştı.  Evi bin türlü sebep ve bahanelerle basılır, araştırılır kendisi rahatsız edilirdi.  Bu üç buçuk yıl içinde bütün gece ve gündüzlerini gözyaşları içinde geçirdi, bu gözyaşları ona gözlerini kaybettirmişti.

Oğluna kavuştuğunda maddeten ölmüş, yalnızca manen yaşıyordu...

Çankaya da birgün  ana-oğul görüşmelerinin birinde değeri sınırsız olan Zübeyde Hanım  la ilgili okuduğum şu bilgiyi yazmak istiyorum..

"Atatürk annesinin elini öptü. Zübeyde Hanım oğluna elini uzatırken coşkun sevgisinin gözlerinde toplanan bütün ifadesiyle Atatürk ü bağrına basmak istiyordu. Onu kucakladıktan sonra aziz Türk milletine eşsiz bir kurtarıcı armağan veren ana olmak itibariyle gururlanmalı idi. Fakat öyle olmadı, mutluluğunu gülen ve şirin yüzünden okunan o büyük Türk anası kolları arasında uzaklaşan ciğerparesinin eline uzandı:

Atatürk: "Ne yapıyorsun anne"... dedi.

Zübeyde Hanım sessiz ve kesin bir ciddiyetle: "Ben senin ananım, sen benim elimi öpmekle bana karşı olan vazifeni yapıyorsun; fakat sen vatanı ve milleti kurtaran bir devlet başkanısın. Ben de bu aziz milletin bir ferdiyim ve onun tebasıyım, elini öpebilirim." Cevabını verdi."

"Oğlunun elini öpmekten çok Zübeyde Hanım, hareketiyle oğlunun makamının en büyük saygıya değer olduğunu etrafındakilere işaret ediyordu."

Bir kahraman doğurduğun için Cennette melekler seninle olsun Zübeyde Hanım diyorum...Allah tan dünyada birlikte geçiremediği günleri evladıyla  Cennette yaşamasını dilerim. 

 
Toplam blog
: 146
: 762
Kayıt tarihi
: 02.05.14
 
 

İnsanları ve yaratılmış tüm canlıları severim. Yazmak amatörce de olsa hayatımda bir süredir var...