Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '09

 
Kategori
İnançlar
 

Cennet ve cennetliklerin hasletleri

Cennet ve cennetliklerin hasletleri
 

Peygamber Efendimiz (S.A.V.)’in “Müminlerin Bayramı” olarak adlandırdığı Mübarek Cuma günü olması münasebetiyle Cennet ve Cennetliklerin hasletleri ile ilgili yazımı sizlerle paylaşmak istedim.

Attığımız her adım, ebedi hayattaki yerimize doğru götürüyor bizi. Bir gün bu dünyadaki yürüyüş sona erdiğinde, ebedi alemdeki zamana geçmiş olacağız. Oradaki durağımız ise; buradaki yürüyüşümüze göre olacaktır. Bu dünyadaki hayatımız, O ebedi hayatın hazırlık dönemidir.

İnsanın bu dünyadaki her davranışı, cennete ve cehenneme bir tuğla taşımak anlamına geliyor. Bu dünyadaki her davranış, bir tür cennet veya cehennem işçiliği demek oluyor. Öyleyse bu dünyada cennetler inşa etmeli ve cennete layık yaşamalıyız.

Cennet: Manevi hayatımızı süsleyen, hayal dünyamıza sığmayan, dillerin tarifte aciz kaldığı ebediyet yurdudur.

Allah Teala'nın Kelamullahı olan Kur'an-ı Kerim'de cennet şöyle tavsir edilmektedir; "Takva sahiplerine vaad olunan cennetin özelliği şudur; Onun zemininden ırmaklar akar. Yemişleri ve gölgesi süreklidir. İşte bu, kötülüklerden sakınanların mutlu sonudur (1)".

"Orada boş söz değil, hoş söz duyarlar. Ve orada sabah akşam kendilerine ait rızıkları vardır (2)". Yine orada "Şiddetli sıcak ve şiddetli soğuk yoktur (3)".

"Ölüm ve hastalık korkusu ve hiçbir korkuda yoktur (4)".

"Cennette saf sudan, tadı bozulmamış sütten, içenlere lezzet veren içecekler ve süzülmüş baldan nehirler vardır (5)".

Cennet, cennetlik kullar için yaratılmıştır. Öyleyse oraya girebilmek, cennete layık bir kul olabilmek nasıl bir özellik ister. Şimdi cennetlik kulların özelliklerini anlatan ayet ve hadisleri inceleyelim.

Cennetin dereceleri ve nimetleri iyi amellerle kazanılır. Ayet-i Kerime’de “Herkesin, yaptıkları amellere göre dereceleri vardır (6)". buyurulmaktadır...

Rasulûllah (S.A.V.)’e insanları cennete en fazla götürecek şey nedir? diye soruldu. Efendimiz (S.A.V.) ise bu soruyu "Allah’a saygı (takva) ve güzel ahlaktır ve güzel ameldir (7)" diyerek cevaplandırdılar ve akabinde; "Haklı bile olsa çekişip didişmeyen, şaka bile olsa yalan söylemeyen, iyi huylu kimseye cennetin en yüksek yerinde köşk verilecektir (8)". buyurmuşlardır.

Görülüyor ki; Cennete layık olabilmek, hayat içerisinde hep güzeli, doğruyu, itaati, kanaati ve rızayı gözeterek yaşamak olmalıdır. Bu sayılan hususlar ise; İnsan nefsine zor gelen işlerdir. Eğer bu zorlukları aşacak iman olgunluğuna erişilmemişse, o zaman insan nefsine ve şeytana mağlup olup ebedi hayatını sıkıntıya sokacaktır.

Özetleyecek olursak, cennet mekanların en üstünü ebedi sürur ve muhabbet yurdu. Oraya layık olanlar ise; Şirk koşmayan, kızdığında öfkesini yenen, sözde ve özde dürüst olan, ibadet ve itaatini aralıksız devam eden, kibirli ve gururlu olmayan, zayıf ve yetime iyi muamele eden, ana ve babasına saygılı olup onların rızasını gözeten, hasta ziyaretine gidip şifa dileyen, dilini muhafaza edip, hayalı olan vb. gibi özellikleri sıralayabiliriz.

Rabbimden, Mübarek Cuma günü vesilesiyle biz inanan herkesin, hakkında işlerini kolay ve hayırlı eylemesini, cümlemizi cennetine ve rızasına layık olarak yaşamayı ve son durağımızda da Peygamber Efendimiz (S.A.V.)'e cennette komşu olmayınasip eylesin.

Sağlıcakla Kalın...

DİPNOTLAR
1-
Rad Suresi, Ayet No:35.
2-Meryem Suresi, Ayet No:62.
3-İnsan Suresi, Ayet No:13.
4-Duhan Suresi, Ayet No:56.
5-Muhammed Suresi, Ayet No:15.
6-Enam Suresi, Ayet No:132.
7-İbni Mace, Züht, 29.
8-İbni Mace, Mukaddime, 7.

 
Toplam blog
: 108
: 2366
Kayıt tarihi
: 05.04.08
 
 

1972 Haziranında  Eskişehir'de doğdum. Edirne'de ikamet ediyorum. Duygu ve düşüncelerimi yazıya d..