Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '21

 
Kategori
Güncel
 

CENNET YOLU, İPEKYOLU

Aydın bunalımının yaşandığı ülkeler ve toplumlar sıralandığında kuşkusuz bu milletler arasında en çok sorun yaşayan millet Türk Milleti, bölge de Anadolu’dur. Bana kalırsa Anadolu’da son Türk aydını ve kanaat önderi Ahi Evran’dır. Neden böyle düşündüğümü daha sonraki bölümlerde uzun uzun açıklama fırsatım olursa bu konuya tekrar değinmek isterim.

“Tercüme Odası”ile başlayan Osmanlı aydınlanması, bir noktaya kadar özgür düşüncenin gelişmesine temel hazırladığı doğrudur ancak orada da etki ve etkilenmeden bahsetmemek doğru olmaz. Öte yandan din ve dini konular malumunuz olduğu üzere bir nevi rüşvet çarkı gibi sunulmasından geçtim, doğru anlatılmadığı için insanımız ne yazık ki şimdi bile ne İslam’ı tam ve doğru olarak anlamaktadır, ne de farklı anlayana saygı kültürü gelişmiştir. Rüşvet kültürü diyorum çünkü halen insanımızda Allah’a dua ederken; “bunu ben sana veriyorum, sen de bana şunu ver, şunu verirsen ben de sana bunu veririm” tarzı yaklaşımlar halen mevcuttur. “Verirsen veririm, seversen severim” gibi Allah’a şart koşmak kimin haddinedir? Öte yandan bu yaklaşımdaki hatayı, mantıksal hastalığı uzun zamandır sadece şarap içtiği zannedilen Ömer HAYYAM yüzlerce yıl önce şiirleriyle hicvetmiştir. Bu hicivler sonunda onun farklı şekilde yorumlanmasına yetmiş ve ne demek istediği halen tam olarak anlaşılmamıştır. Şarabın yasak olduğu bir topluma ve dinin mensuplarına “cennette şarap var”, zinanın haram olduğu bir dinin mensuplarına “cennette kadın var” demek ne demektir?

Din söz konusu hele de Türk Milleti de bu konun içine girdiğinde bir yazar şöyle diyor: “Yunanistan’da din adamlarının çoğu Yunan milliyetçisi, Rusya’da din adamlarının çoğu Rus milliyetçisi, Ermenistan’da din adamlarının çoğu Ermeni milliyetçisi ama ne hikmetse Türkiye’deki din adamlarının çoğu Türk düşmanı, İşte Türk Milleti’nin en önemli sorunu budur” İlber Ortaylı. Tamam, İslam evrensel bir din, din adamları da Türk Milliyetçisi olmasın ancak evrensellik gereği bunu sadece Arap ve Arapça eksenine hapsetmek ne demek! O zaman evrensel bir din olabilir mi? Evrenselse her dile çevrilmeli ve herkes Arapça öğrenemeyeceğine göre İslam’ın mesajını tam ve eksiksiz olarak kendi dilinde doğru olarak anlasın o zaman deseniz buna derhal neye itiraz ettiğini bilmeyen binlerce kurulmuş ve bundan haberdar olmayan taraftarlık felsefesi gereği karşınıza çıkar.  Bunu şimdi dile getirmeyenler gelecekte dile getirilmeye başlanınca aslında ne yapacaklarını şimdiden kestirmek zor değil, dün dündür, bugün bugündür veya bilemedik, yanıldık gibi klişeler olacaktır. Aynı şey kölelik için de geçerli evrensel iddiasını taşıyan dinlerin hiçbirisinin tam ve kesin olarak kaldırmadığı, kaldıramadığı kölelik düzeni ABD ve İngiltere tarafından kaldırılmıştır. Hadi dinler tekrar köleliği geri getirsinler! Ya da köleliği bu iki devlet kaldırmadan önce bu evrensel dinler neredeydi!

Cennete gitmek isteyen, istediği yolu kullanmak isteyebilir. Biz buna elbette karışamayız. Cennet yolunu "İpekyolu" yapıp buna "Cennet Yolu" yakıştırmasını yapan ticari zekâya elbette şapka çıkarmak gerek! Biliyorsunuz bu her dönemde, her dinde her mezhepte oldu ve halen de olmaya devam ediyor.

 

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..