Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

02 Nisan '16

 
Kategori
Teknoloji
 

Cep Kene

Cep Kene
 

Sanki hep kulaklarına yapışık


Bu süreler zarfında sık gördüğüm bir manzara var ki o da elleri kulaklarına paralel gezen insanlar... Yaşlısı, genci, kadını, erkeği, çoluğu, çocuğu herkesin elinde son sistem bir cep telefonu (Ne çabuk alıştınız, çoğaldınız, vazgeçilmez kıldınız?)Ve telefonları neredeyse hep kulaklarına yapışık geziyorlar. Buyüzdendir ben cep telefonlarına "Cep Kene" diyorum. Aslında icadı istismar eden bizim insanımıza bir şey demem gerekir. Ama insanları eleştirmek ve incitmek değil niyetim. Bize sunulan cep telefonu nimetini nasıl tuhaflaştırmışız ona dikkat çekmek isterim.
-Bunun nesi tuhaf, cep telefonu bir ihtiyaç, demeyin.
-İhtiyaç halinde kullanmıyoruz ki, sürekli kulağa yapışık geziliyor, derim bende. O kadar çok onunla doluyuz ki, olmadığı günleri günden saymıyor gibiyiz. Ceketimizin cebiyle bu kadar ilgili değiliz. Üstelik telefonun adı cep telefonu da, nedense biz onu hep elimizde gezdiririz ve hep de bir yerlerle konuşuruz. Benim aklım ermiyor bu duruma doğrusu. Bu kadar ceplenme ve sıklıkla modelini değiştirme pek hayra alamet değildir.“Herkeste var, bende de olsun” merakını çoktan geçtik. Şimdi "herkeste şu model var" merakı ya da havası…
 
Ben sık Antalya’ya gidenim. Orada turistleri elinde cep telefonlarıyla dolaşırlarken hiç görmem. Dikkat ederim onların kadını erkeği, ellerinde cep telefonu yerine pet su şişesi taşıyorlar. Çocuklarıysa tamamıyla cepten uzaklar. Yabancıların çocukları zaten 18 yaşını doldurmadan cep telefonuyla tanışmıyorlarmış. Gâvur bu teknolojiyi icat etmiş, sonra bizim gibi “Af buyurun” görgüsüzlere pazarlamış.
 
Cep telefonunu kullanmaya başlamadan önce ne yapıyormuşuz bilmiyorum. Kimi, nerede, nasıl buluyormuşuz tam bir muamma. Düşünsenize acil bir işiniz var ve cep telefonunuz yanınızda değil. Skandal!
Üstelik bazılarımız bir telefonla da yetinmiyorlar. Son model iki üç değişik hatlı telefonlar. Hele artık evimizdeki telefonla yetinmeyen milletimiz, bir tanıdığınızı gördüğünüzde ve telefonunuzu istediğinde ev telefon numaranızı verip de cep numaranızı vermediyseniz; kırılıyor, bozuluyor hatta hırçınlaşıyor. Neden cep telefonu? Çünkü tuvalette bile olsanız hemen bulmak istiyor sizi.
 
Ben hatırlıyorum cep telefonunu aklımızın almadığı yılları. Ev ve iş telefonlarının çok önemli olduğu zamanları, santral memuresinin aracılığıyla iki- üç saat sonra karşıya bağlanmakla konuştuğumuz, “Adana çekil aradan” dediğimiz yıllar çok eskimiş sayılmaz.
Ararsınız, yerindeyse konuşur, değilse not bırakır size dönmesini beklersiniz. Şimdi, bulamamanın imkânı yok. Kapalı ya da cevap vermeyerek sizi taciz etmeye meyilli değilse aradığınız.
 
İnsanlık teknoloji kulvarında maratona çıkmış durumda. Durmadan koşuyoruz. İcatların yeni modellerine yetişmek için kendimizi paralıyor, yetişemiyoruz. Biz aldıkça yenileri çıkıyor. Buna can mı dayanır Allah aşkına!
 
 
AyferAYTAC.COM
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..