Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Kasım '08

 
Kategori
Telekom / Mobil
 

Cep'te 3G ile nesil değiştiriyoruz

Cep'te 3G ile nesil değiştiriyoruz
 

Cep telefonlarında 3G teknolojisi lisans ihalesini Turkcell kazandı.

3G teknolojisi ile cepte görüntülü haberleşme mümkün olabileceği gibi, ADSL’den daha hızlı bir bağlantı ile internetin tüm olanaklarından faydalanılabilecek.

2009 ortalarına kadar gerekli onaylar ve çalışmalar tamamlanarak cep’te 3G teknolojisine geçilmiş olacak.

Mobil teknolojilerindeki gelişmeler “nesil” kavramı ile tanımlanıyor. 3G de 3.nesil mobil teknolojisi. İki cep telefonu arasındaki veri iletişiminin sağlandığı bant genişliği ve aktarılan veri miktarının artışı “nesil değişimi” olarak adlandırılıyor.

1979 da ilk kez kullanılan 1G analog teknoloji idi. Sadece sesli iletişim sağlanabiliyordu. 1990 da ilk defa 2G teknolojisi ile dijital kablosuz iletişime geçildi ve sesli iletişimin yanısıra düşük hızda veri iletişimi de sağlanmış oldu.

Türkiye'de halen kullanmakta olduğumuz cep telefonu teknolojisi ise 2.5G yani 2.5 nci nesil. 2.5G ile cep telefonundan wap veya gprs sistemleri ile internete bağlanabilmek ve karşılıklı ses ve veri iletişimi sağlamak mümkün. Ancak karşılıklı görüntülü iletişim henüz bu teknolojide mümkün değildi ve veriaktarım hızı çok düşüktü.

3G ile neler değişecek?

2 Mbps lik bir hıza ulaşılacak, görüntülü konuşma yapılabilecek, cepten TV izlenebilecek, bilgisayarda internetten neler yapabiliyorsak aynısı cep telefonlarında aynı hızda mümkün olabilecek.Hızlı film, müzik indirme gibi pek çok yeni hizmet artık cep’ten de gerçekleştirilebilecek.

3G sadece cep telefonlarına değil, dizüstü bilgisayarlara da yüksek hızlı internet imkanı sağlayacak. Hatta evlerde dahi ADSL'den daha hızlı olduğu için, fiyatının uygun olması halinde 3G internet bağlantısı tercih edilebilecek.

Bugün 3G teknoloji 95 ülkede kullanılıyor. 2000 yılından beri Japonya’da ve 2003’ ten beri Avrupada kullanılan bu teknolojinin Türkiye'de lisans ihalesi bugün yapıldı. Daha önceden lisans ihaleleri yapılmadığı için, GSM operatörleri teknoloji altyapısını hazırlasa bile, kulanıcılar 3G'den faydalanamıyordu.

3G Lisans ihalesinde A lisansını (45Mhz bant genişliği) ile Turkcell, B lisansını(35Mhz) Vodafone, C lisansını (30Mhz) Avea aldı. Frekanslar arasındaki en büyük fark, bir baz istasyonundan eş zamanlı olarak 3G hizmetlerinden yararlanabilecek abone sayısı.

3G teknolojinin tüketicinin cebine nasıl yansıyacağı konusunda ise veri indirme ücretlerinin mevcut GPRS tarifelerine göre daha ucuz olması bekleniyor. Operatörler arasındaki rekabet de tüketiciye yansıyabilir.

Bu ekonomik krizde 3G teknolojisini kullanan cep telefonlarını satın alabilmek biraz zor görünse de 3G teknolojisi lisansi için Türkiye geç bile kalmıştı. Avrupa 4G ye hazırlanırlen biz 3G yi henüz kullanabileceğiz.

 
Toplam blog
: 476
: 2331
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

Çok eskidendi ..