Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '20

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Cep telefonları

Cep telefonları ve Sağlığa Etkileri

Dr. Hakan YAMAN

Dünya ölçeğinde yedi milyara yakın cep telefonu aboneliği bulunmaktadır. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (International Agency for Research on Cancer-IARC) cep telefonları tarafından üretilen elektromanyetik dalgaları insanlar üzerinde olasılıkla karsinojen (kansere neden olan) olarak sınıflandırmaktadır. Ancak bu şüphelere rağmen cep telefonları gündelik iletişimimizin önemli, hatta vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Dünyanın bazı bölgelerinde cep telefonları tek telefonla görüşme biçimi halini almıştır.

Hayatımızın merkezi haline gelmiş olan cep telefonlarının yaşamımıza ve sağlığımıza etkileri kaygı uyandırmaya başlamıştır. Cep telefonları baz istasyonları aracılığıyla iletişim ağına bağlanarak, elektromanyetik dalgalar yayar. Elektromanyetik dalgalar iyonize radyasyon gibi kimyasal bağları bozmamakta ya da insan bedeninde iyonizasyona neden olamamaktadır, ama yine de kullanırken dikkatli olunmalıdır.

Cep telefonlarını edinirken ve daha önemlisi çocuklarımıza verirken, potansiyel risklerin farkında olmamız gereklidir. Şimdiye kadar cep telefonlarının kanserlerle ilişkileri net olarak ortaya konulmamış olsa da Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı tarafından 2B Grubuna alınması dikkate alınmalıdır. Telefonların SAR değerlerine göre tercih edilmeleri, ihtiyaca göre kullanılmaları, kullanırken tercihen hoparlör ya da kulaklık ile kullanılmaları, gece yatak odasının dışında tutulmaları, iyi çeken yerlerde görüşmelerin yapılması, zaruri değilse mesajlaşmanın öncelikle kullanılması, çocuk ve gençlere mümkün oldukça ileri yaşta verilmesi gibi tedbirlerin alınması cep telefonunun olası risklerinden korunmaya yardımcı olacaktır.

Kaynaklar:

1.        WHO. Electromagnetic fields and public health:çmobile phones. Erişim: who.int/news-room/fact-sheets/detail/electromagnetic-fields-and-public-health-mobile-phones . Erişim tarihi: 05.01.2020.

2.        ICNIRP GUIDELINES FOR LIMITING EXPOSURE TO TIME-VARYING ELECTRIC AND MAGNETIC FIELDS (1 HZ – 100 kHZ). Erişim: https://www.icnirp.org › upload › ICNIRPLFgdl. Erişim tarihi: 05.01.2020.

3.        Vecchia P. Exposure of humans to electromagnetic fields. Standards and regulations. Ann Ist Super Sanita. 2007;43(3):260-7. Review. PubMed PMID: 17938457.


 

 
Toplam blog
: 38
: 84
Kayıt tarihi
: 25.03.19
 
 

Prof. Dr. Hakan YAMAN, Aile Hekimliği Uzmanı ..