Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Nisan '07

 
Kategori
Güncel
 

Cep telefonu almak için acele etmeyin

Cep telefonu almak için acele etmeyin
 

Telsim' in Vodafone adını almasından sonra GSM operatörleri arasında rekabet hızlandı. Pazarın lideri Turkcell olmasına karşın, Vodafone ve Avea yaptıkları promosyonlarla pazardaki paylarını arttırma gayreti içersindeler. GSM pazarının 31, 8 milyon abonesiyle % 59 una sahip Turkcell "Bir fiyat" kampanyası çerçevesinde 81 YKr (6 kontör/dk) ile en pahalı operatör konumunda. (Ancak bu tarife seçeneğinde kampanya ve 1 dakikadan sonraki görüşmelerde indirim yapıyor.) 13, 8 milyon abonesiyle pazarın % 26 sına sahip olan Vodafone ise "Hesabını bilen" kampanyası ile 38 YKr a konuşturuyor. 8 milyonu aşkın abonesiyle pazarın %15 ine sahip olan Avea'nın ise "Hepsi Bir" kampanyasındaki konuşma ücreti 56 Ykr (4 kontör/dk). Bunların dışında GSM operatörlerinin kendi aboneleri arasındaki konuşmalar için özel tarifeleri de var.

Bu rekabet içersinde bugün Avea'nın promosyonu dikkatimi çekti. Avea hattı alana 245 YTL tutarındaki Sıemens marka telefon kdv dahil 49 YTL. ücrete satılıyor. Bunun için Sımens AL21 cihazı alacak kişilerin 12 aylık taahhütname imzalamaları gerekiyor. Yani 1 yıl boyunca bu hattı kullanmak zorunda aboneler.

Şu an Almanya ve birçok Avrupa ülkelerinde uygulama buna benzer şekilde. Cep telefonu üreticileri, GSM operatörleriyle anlaşma imzalıyorlar. Aboneler ise telefon için ya hiç para ödemiyorlar, veya 1 € gibi sembolik bir ücret ödüyorlar. Telefonun markasına ve özelliklerine göre aboneler, GSM şirketlerine 1 yıl ile 3 yıl arasında bu hattı kullanacaklarına dair bir taahhütname imzalıyorlar. Bu taahhütnamede asgari konuşma saati de belirtiliyor.

Çok yakın zamanda Türkiye'deki durum diğer Avrupa ülkelerindeki gibi olacak. GSM operatörleri, kendi hattını kullananlara bedava telefon verecek. Çok fonksiyonlu ve pahalı telefonlar için abonelerden bir miktar katkı payı almaları da söz konusu olabilecek.

Bu yüzden acil ihtiyacı olmayanların, cep telefonu almak için bir müddet bekleyerek, bu rekabetin nereye kadar gideceğini görmelerini öneririm.

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..