Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Temmuz '14

 
Kategori
Telekom / Mobil
 

Cep telefonu faturasını düşürmenin yolları...

Cep telefonu faturasını düşürmenin yolları...
 

İnsanlara faydalı olacak bilgiler hep dikkatimi çekmiştir.

Kendi başıma gelen bir olay nedeniyle cep telefonu faturasını düşürmenin yollarını araştırırken, aşağıdaki bilgilere ulaştım ve bu bilgileri sizlerle de paylaşmak istedim.

Bu bilgileri derlerken, aklımın yettiği, dilimin döndüğünce sizlere anlatmaya çalışırken, kendi bilgilerimi de ekledim.

İşte cep telefonu faturasını azaltmanın önemli yolları:

Günümüzün vazgeçilmez teknolojik ürünlerinden birisi haline gelen ve hemen hemen herkesin elinde görebileceğimiz Cep Telefonları bir yandan hayatı kolaylaştırırken bir yandan da cebimizi boşaltabiliyorlar.

Yetersiz Bilgi veya Bilinçsiz Kullanım gibi sebeplerden dolayı sessiz sedasız artan Cep Telefonu faturalarına ve dur durak bilmeden yavaş yavaş eksilen Ön Ödemeli Hat Bakiyelerine dur demenin zamanı geldi.

İşte size Sınırı Aşmayan Faturalar için uygulamanız gereken Altın Kurallar…

Bitmeyen Telefon Görüşmelerini Azaltma Vakti Geldi…

Kim olursanız olun, ne kadar konuşuyor olursanız olun önce kendinizi bilin. Bir ayda şebeke içi veya şebeke dışı kaç dakika görüşme yapıyorsunuz, bu görüşmeler uzun süreli mi yoksa kısa süreli mi bunları bir liste haline getirin.

Örnek olarak son 3 aylık periyodda yaptığınız görüşme detaylarınız inceleyerek Şebeke İçi – Şebeke Dışı görüşme sürelerini bir araya toplamaya çalışın. Bunun yanında birde ortalama konuşma süresini çıkarın.

Tarifeniz eğer konuşma sürelerinin altında kalıyorsa Müşteri Hizmetleri ile bir görüşme yaparak sizin kullandığınız dakikalardan daha üst bir pakete geçmeyi deneyin. Ya da paketi değiştirmeden konuşma sürelerinizi azaltma yoluna gidin.

SMS ve İnternet Paketlerine Dikkat!

Genç ve Bayan kullanıcılarda yaygın bir konuma ulaşan SMS ve MMS haberleşmesi ve Akıllı Telefonlar ile olmazsa olmazlar arasına giren İnternet Bağlantısı faturanızı kabartan önemli maddelerin başında gelir.

Eğer çok fazla SMS gönderimi yapıyorsanız ve SMS paketi sahibi değilseniz yandınız demektir. Çünkü her SMS ile 40 Kuruş ile 60 Kuruş arasında bir borcu faturaya eklediniz demektir.

Paketsiz olarak atılan 100 SMS size vergilerle beraber 50 TL – 75 TL arasında ek bir fatura ödemesi olarak dönebilir. Bu sebeple aylık ortalama SMS atış sayınızı belirleyerek 5 TL ile 20 TL arasında değişen SMS paketlerinden birisine sahip olmanız daha makul olacaktır.

Aynı şekilde Akıllı Telefonların kullanımı ile ister istemez İnternet Paketleri de önemli bir konuma geldi. Bazen habersiz olarak cihazın bile bağlantı kurup güncelleme aldığı Mobil İnternet Paketlerinden birisine abone olmamanız durumunda telefondan Mobil Bağlantı ayarlarını devamlı kapalı tutmanız gerekecektir.

Eğer ara sıra bile olsa internete bağlanma ihtiyacı duyuyorsanız o zaman bir paket almanız daha hayırlı olacaktır. Bu sayede en azından bağlanırken ne kadar ödeyeceğinizi bilir, Sınırsız paketler ile ayda 10 TL – 20 TL ödeme yaparak sorunsuz bir internet keyfi sürebilirsiniz.

Özel Servislere, Bağış Sistemlerine Dikkat!

Son dönemde Telefon İle Abonelik alan birçok sistem çıktı. Aynı şekilde Mobil Ödeme Sistemleri de yaygınlaşmaya başladı. Bu durumda Faturalara yansıyan en ücretlerin doğmasına sebep olur duruma geldi.

Örneğin Maç Sonuçları veya Haberler için abone olduğunuz bir özel servis sizden ayda 5 TL – 10 TL abonelik ücreti alabiliyor. Aynı şekilde oyun oynarken yanlışlıkla tıklanarak üye olunan bir servis de sizden ayda 20 TL – 100 TL gibi abonelik ücretleri kesebilir.

Bunların dışında haberli veya habersiz bir şekilde bir kez yapmanız gereken Mobil Ödeme Sistemi düzenli bir ödeme sistemine dönüşerek aylık olarak sizin bilginiz olmadan faturanıza yansıyabilir.

Bunun dışında çeşitli özel servisler, kullanıcılara sunulan ek hizmetler veya düzenli olarak bağış yapmanız olanak sağlayan ancak yeterli bir bilgilendirme sunmayan çeşitli derneklerde ay sonu faturanızın kabarmasına neden olabilmektedir.

Bu sebeple ay sonu gelen faturada Özel Servis Ücretleri diye bir ibare varsa hemen Müşteri Hizmetleri ile bir görüşme yapmanız gerekecektir. Tüm Özel Servis üyeliklerini silmeniz eski faturanızı azaltmayacaktır ancak önümüzdeki faturalarda ek bakiyelerin yer almasını engelleyecektir.

Bilmediğiniz Numaralardan Gelen Çağrıları Cevaplandırmayın!

444 ile başlayan, 0850 ile başlayan veya normal şehirlerarası koda sahip numaralardan gelen çağrılarda elbette ki bir sıkıntı yok. Ancak birçok kombinasyonu olan ve genelde + ile başlayan +389, +385, +393, +359 gibi uluslararası numaralardan gelen çağrıları cevaplamak, cevapsız aramalara geri dönüş yapmak büyük kayıplara sebep olabiliyor.
Daha önce de bu konuda birçok örneğin olması sebebiyle hangi ülkenin olduğunu bilmediğiniz numaraların özellikle çağrı atmalarına geri dönüş yapmayın. Bu bir anda 50 TL ile 500.000 TL arasında bir giderin ilk ayağı olabilir.

Paket Değişikliklerini Müşteri Hizmetlerinden Yapın!

İnternet üzerinden Paket Değişimi yapmak birçok kez sıkıntıların ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. Bu sebeple özellikle Faturalı Hat kullanıcısı iseniz tarife değişikliklerini Müşteri Hizmetleri veya Bayiler üzerinden yapın.

Örnek olarak 60 TL lik bir pakette iken ayın ortasında 40 TL lik bir pakete geçerseniz ve bu değişimi Anlık olarak uygularsanız ilk faturanız 100 TL olarak gelebilir. Eski Paket + Yeni Paket şeklinde yansıyan bu ücret Hesap Kesimi ile alakalı olan bir durumdur.

Bunun dışında sizin unutmuş olduğunuz bir kampanya yada opsiyon girişiniz de olabilir. Bir telefon kampanyası ya da 12 ay 24 ay kullanma sözü gibi bir kampanya içinde iseniz yapacağınız paket değişiminde sorunlar yaşayabilir, cezai bedel ödemek durumda kalabilirsiniz.

Akıllı Telefon Senkronizasyon Sorunlar…

Özellikle Apple kullanıcılarında görülen bir sorun olan ve diğer Akıllı Telefon Kullanıcıları için de dikkat edilmesi gereken bir diğer konuda cihazların Facebook – Twitter gibi sistemler ile olan bağlantıları.

Bazı durumlarda yanlış ayarlama ya da hatalı bir tıklama neticesinde çektiğiniz görsellerin direkt olarak profillere yüklenmesi, attığınız bir mesajın hem cepten hem de Facebook üzerinden gönderilmesi gibi durumlar ortaya çıkabiliyor.

Bu gibi durumlarda da paket sahibi değilseniz MMS ve İnternet ücretleri faturanıza ekleniyor olacaktır.

Aktif Bir AntiVirüs Paketi Kullanın…

İOS İşletim Sistemi, Android İşletim Sistemi, Windows Mobile İşletim Sistemi, Symbian İşletim Sistemi veya BlackBerry OS İşletim Sistemi gibi bir mobil işletim sistemine sahip bir cihaza sahipseniz Uygun Mobil AntiVirüs Yazılımı yüklemeniz iyi olacaktır.

Özellikle son dönemde Uygulama şeklinde pazarda dolaşan bazı ürünler sizin haberiniz olmadan çeşitli Mobil Ödeme işlemleri yapabilmekte, Ücretli SMS veya İnternet Bağlantısı yapabilmekte, sizi bir Oyun veya Farklı içeriğe sahip site veya uygulamalara üye yapabilmektedir.

Bu sebeple kurduğunuz uygulamaların telefonunuzda yapacakları işlemlere ve ne kadar güvenilir olduklarına dikkat etmeli, 3. Parti uygulamaları iyice kontrol etmeden yüklememeli ve bir AntiVirüs Uygulaması kullanmalısınız.

Bu kadar…

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..