Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '10

 
Kategori
Teknoloji
 

Cep telefonu mu? İnternet mi?

Cep telefonu mu? İnternet mi?
 

Türkiye, neden internet kullanımında dünya genelinin gerisinde kalırken, cep telefonu kullanımında öne çıktı?

Araştırma şirketi ProCon (GFK)'nın internet ve cep telefonu kullanımına ilişkin araştırmasına göre, kişilere son 30 gün içinde internet kullanıp kullanmadığı sorulduğunda, kullananların oranı dünyada yüzde 63, Avrupa'da yüzde 95 olarak belirlenirken, Türkiye'de ise bu oran yüzde 38'de kalmış.

Bu teknolojik gerilemeyi nasıl açıklayabiliriz? Acaba böylesi bir geri durum, Global Kriz’in bizi “Teğet” geçmesinden olmasın! Bildiğiniz gibi kriz bizi teğet geçmişti! Ayrıca yılın ilk çeyreğinde çift haneli büyüme rakamları bekleyen büyüklerimizde mevcut. Ne diyelim “Allah Utandırmasın.”

Gelelim biz teknoloji araştırmasına; internete evden bağlananların oranının da Türkiye'de, dünya ve Avrupa oranlarına göre daha düşük olduğu bu araştırma ile saptanmış. Bu oran internet kullanıcıları arasında dünyada yüzde 87, Avrupa'da yüzde 97 iken Türkiye'de yüzde 65 olarak gerçekleşiyormuş.

Şimdi akıllara şöyle bir soru gelebilir. GFK isimli araştırma şirketi mutlaka muhaliflerin yönetiminde faaliyet gösteren korsan bir araştırma şirketidir! Hiçte öyle değil. Merkezi Nürümberg, 32 ülkede faaliyet gösteriyor. 3000 kişiyi istihdam ediyor. Yani Türk kökenli değil. Ancak bir de Türk ortağı var!

Biz araştırma sonuçlarını yorumlamaya devam edelim. İnternet; en fazla, haberlere ulaşmak ve e-posta gönderip almak amacıyla kullanılıyormuş. Türkiye'de en fazla kullanılan bir diğer özellik ise ''eş zamanlı mesajlaşma''. İnterneti eş zamanlı mesajlaşma için kullananların oranı dünyada yüzde 31, Avrupa'da yüzde 38 olarak saptanırken, Türkiye'de ise yüzde 54…

Araştırmaya dâhil konular bunlarla sınırlı kalmıyor. İnterneti ''satın alınmak istenen ürün hakkında bilgi edinmek, banka işlemleri yapmak ve on-line ürün satın alma'' amacıyla kullananların oranı Avrupa ve dünyada, Türkiye'ye göre çok daha yüksek. Satın alınmak istenen ürün hakkında bilgi edinmek için kullandığını belirtenlerin oranı dünyada yüzde 56, Avrupa'da yüzde 70 iken, bu oran Türkiye'de maalesef yüzde 27…

Aynı şekilde banka işlemlerini internet üzerinden yapanların oranı dünyada yüzde 39, Avrupa'da yüzde 56 iken Türkiye'de ise yüzde 12… Bu sonuçla bir özelliğimiz ortaya çıkmış oluyor. Biz bize benzeriz, kendimizden başkasına güvenmeyiz!

İşin daha berbat yanı ise; Avrupa'da her iki internet kullanıcısından biri interneti alışveriş amaçlı kullanırken, bizde bu oran yüzde 7…

Gelelim cep telefonu kullanılma oranlarına: Araştırmaya göre, dünyada ve Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de yüzde 92 ile hanelerin hemen hemen tamamında en az bir cep telefonu bulunuyormuş. Acaba? Hanelerin tamamında en az bir cep telefonu mu var? Yoksa bazı hanelerde kişi başına düşen üç dört cep telefonu bulunurken, bazı hanelerde hiç yok mu?

Gelelim cep telefonunun kullanılma amacına. Türkiye'de kullanıcıların yüzde 99'ı cep telefonunu aramak ve aranmak için kullanıyormuş. Araştırmaya katılanların yüzde 77'si mesajlaşmak, yüzde 42'si müzik ve radyo dinlemek, yüzde 33'ü takvim ve zamanını planlamak, yüzde 26'sı eş zamanlı mesajlaşma için cep telefonu tercih ediyormuş.

Tabi birde çağdaşlık seviyesinin göstergesi olan teknolojik gelişmelere duyarlı halk yığınları var. İşte bu halk yığınlarında pek geri sayılmayız. Evet, Türkiye'de cep telefonu kullanıcılarının yüzde 63'ü ''nerede olursam olayım ulaşılabilir olmak benim için önemli'' derken, yüzde 76'sı güncel haberleri izlemeye önem veriyormuş. Eğer toplum olarak bu kadar güncel haberlere önem veriyorsak ve haberi seçerek izlemiyorsak, o zaman referandumcuların işi kül!

Ha birde cep telefonlarını gösteriş için kullananlar var. Hani iki elini de cep telefonları ile doldurup gezenlerin yanı sıra, son teknoloji ürünü cep telefonlarını taşıyanlar mevcut. Hem de nerde dersiniz? Tabi ki ellerinde! İşte bu oranda bir hayli yüksek! ''En son model bir cep telefonu taşımak başkalarına hoş bir izlenim yaratır'' görüşünü savunanların oranı yüzde 17 olurken, cep telefonuna ihtiyaç duymayanların oranı da yüzde 7 olarak belleklerdeki yerini alıyor.

Bu verilerin ışığında 3 G teknolojisi kullananlar, yakında o sıkça reklâmları yapılan modemlerden alarak, internete oradan bağlanırlar. Tabi ardından da tıpkı Kredi Kartında olduğu gibi toplumun belli kesimi icralık olur!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..