Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '07

 
Kategori
Telekomünikasyon
 

Ceptelefonu programcılığı - 2

Ceptelefonu programcılığı - 2
 

Bir önceki yazımda, cep telefonu programcılığına ilişkin deneyimlerimi paylaşmıştım. Özetle, Java cep uygulaması geliştirmek için Java Wireless Toolkit platformundan yararlanabileceğimizi ve geliştirdiğimiz bu programı nasıl cep telefonumuza aktarabileceğimizden bahsetmiştim. Bu yazıda, kaldığımız yerden devam ederek bu konudaki bilgimizi daha da somutlaştırmak istiyorum.

Java Wireless Toolkit, her ne kadar Sun firması tarafından geliştirilmiş temel platformda olsa da, uygulama geliştirme açısından çok zayıf bir ortam. Daha açıkçası, uygulamalarınızı Notepad üzerinde geliştirmek durumundasınız. Oysa uygulamamızı geliştirmek için gelişmiş bir IDE, işimizi çok kolaylaştıracaktır. Bu IDE'lerden biri, bir önceki yazımda da ismini andığım gibi JBuilder X ortamıdır.

Ancak burada özellikle açık kaynak kodla geliştirilmiş çok güzel bir ortamdan bahasetmek istiyorum: Netbeans. http://www.netbeans.org/index.html sitesinden ulaşabileceğiniz bu ortam, özel bir Mobility Pack ile desteklenmektedir. Yazılımı ve bu paketi sitesinden indirdiğiniz takdirde, açılış - Welcome - ekranında "Sample Projects" altında yine örnek uygulamaların bulunduğunu göreceksiniz. Demolarıyla, forumlarıyla oldukça profesyonel bir ortama adım attığınızı göreceksiniz. (Doğrusunu isterseniz, Notepad ortamında kod geliştirmeye alışınca, IDE ortamı sanki özgürlüğünüzü kısıtlıyormuş gibi geliyor bir süre, ama siz yine de buna aldanmayın :)

Netbeans ortamının en güzel taraflarından biri http://www.netbeans.org/kb/50/midpemulators.html adresinde de
ilgili bağlantılarla izah edildiği gibi, Sony Ericsson, Nokia, Samsung, Motorola, Siemens gibi tüm platformlara ait telefon modellerini bu ortam üzerinden görüntüleyebilmenizdir. Dolayısıyla, geliştirdiğiniz bir uygulamanın, spesifik bir model üzerinde nasıl çalıştığını net bir şekilde görebilirsiniz.

Bunun için yapmanız gereken, o firmaya ait web sitesine girerek (yukarıda verdiğim adresten ilgili bağlantıları bulabilirsiniz), ilgili Software Development Kiti (SDK) indirmeniz. Ancak bunun için öncelikle o siteye kaydınızı yapmalısınız. Ardından Netbeans ortamında "Tools" menüsünden "Java Platform Manager" seçeneğini seçerek, "Add Platform" yazılı butona tıklamanız ve SDK'nın kurulduğu klasörün yolunu vermeniz, Netbeans ortamından bu SDK'ları görüntüleyebilmeniz için yeterli. Tabi bunun için de yine geliştirdiğiniz projenin üzerinde sağ tıklayıp, Properties seçeneğinden "Emulator Platform" ve "Device" seçeneklerini güncellemelisiniz.

Yalnız şahsen ben denemelerimde Samsung için istisnai bir durumun olduğunu ve her ne kadar ilgili SDK'nın yolunu versem de, Netbeans ortamının bu platformu göstermediğini gördüm. Ancak yine de Netbeans ile geliştirdiğiniz uygulamanızı, SDK'nın kendi yazılımıyla açarak test etmeniz mümkün. Bunun için SDK Samsung içinde File menüsü altında "Import MIDLet" demeniz yeterli.

Son olarak; bir önceki yazımda, geliştirdiğim uygulamayı yalnızca Sony Ericsson üzerinde başarıyla çalıştırabildiğimi belirtmiştim. Bu süreç içerisinde Nokia ve Samsung ortamında da başarıyla çalıştırmayı başardım. Nokia ortamında da, aynen Ericsson'da olduğu gibi PC Suite kullanmalısınız. Bu suite ile gelen Application Installer yazılımını, uygulamanızı (veya İnternet ortamında bulduğunun herhangi bir java oyununu) cep telefonunuza yüklemek için kullanabilirsiniz.

Samsung ortamında Java uygulaması veya oyunu çalıştırmak ise tam bir işkence. Müsaadenizle onu da bir sonraki yazımızda ele alalım.

CEP'li günler :)

 
Toplam blog
: 72
: 1949
Kayıt tarihi
: 11.10.06
 
 

Yazar 1975 Ankara doğumludur. Monterey Postgraduate School / California'da bilgisayar bilimi dalı..