Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '18

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Cerebral Palsi ve Fizyoterapi

Cerebral Palsi ve Fizyoterapi
 

Serebral palsi; doğum öncesinde, doğum sırasında ve doğum sonrası erken dönemdeki, beyin hasarı sonucu ortaya çıkan, ilerleyici olmayan ancak yaşla birlikte değişebilen, hareketi kısıtlayıcı, kalıcı motor fonksiyon kaybı, postür ve hareket bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Serebral palside, beyinde oluşan hasar ilerleyici değildir.

Serebral Palsi bulaşıcı, kalıtsal ve hayatı tehdit eden bir durum değildir.

Motor geriliğine; duyusal, bilişsel, iletişim, algılama, epilepsi, davranış bozuklukları ve ikincil olarak gelişen kas iskelet sistemi sorunları eşlik eder. Serebral Palsili çocukların büyük bir kısmı zamanla daha iyi duruma gelirken, bir kısmı da gelişebilecek ek sorunlar nedeni ile daha kötü bir tablo sergileyebilir. Oluşacak ek sorunları engellemek ve çocukların yaşam kalitelerini artırmak için, mümkün olan en erken yaşta fizik tedaviye başlamak gerekir.

Neyden kaynaklanır?
        Yapılan araştırmalar serebral palsilerin yaklaşık %75’inin hamilelik sırasındaki nedenlere, %10-15’inin zorlu doğum ve yeni doğan dönemindeki rahatsızlıklara bağlı olduğu, geri kalan %10’un ise yaşamın erken haftalarındaki kaza ve hastalıklara bağlı olarak ortaya çıktığını göstermektedir. Birçok serebral palsi vakasının nedeni bilinememekle birlikte başlıca risk faktörleri aşağıdaki gibidir.

    Anne karnında geçirilen enfeksiyonlar (mikrobik hastalıklar)
    Gebelikte ilaç ve alkol kullanımı
    Gebelikte yetersiz beslenme
    Plasentanın (eşin) erken ayrılması veya göbek kordonunda sorun olması
    Ciddi preterm (erken) doğum -özellikle beyin kanaması geçirenler,
    Düşük doğum ağırlığı
    Doğum sırasında bebeğin beynine yeterli oksijen gitmemesi,
    Anne ile bebek arasında kan uyuşmazlığı
    Çoğul gebelikler,
    Bebekte ciddi sarılık olması,
    Menenjit (beyin zarının iltihabı)
    Beyin kanamaları,
    Boğulma.
    Kafa travması
    İnme (herhangi bir nedenle vücudun bir tarafının kullanılamaması)

Serebral Palside Fizik Tedavi Önemli midir?
            Serebral palside fizik tedavi oldukça önemlidir. Serebral palsili çocuklarda en çok gördüğümüz durum spastisitedir. Spasitisite nedeniyle kalça çıkıkları, hareket kısıtlılıkları, ağrı görülmektedir.

            Fizyoterapi serebral palsili çocuklarda uzun soluklu ve sabır gerektiren bir süreci de beraberinde getiriyor. Bazen 1 yıl sürebilen bu süreç bazen yıllar sürebilmektedir. Fizyoterapiye aileler mutlaka önem vermeli ve aksatmamalıdır. Fizyoterapistin önerilere uygun ev programları oluşturulmalı ve evde de fizyoterapi desteklenmelidir.

            Fizyoterapideki bir diğer önemli konu da ortezlemedir. Ortezleme ile kazanılan eklem açısı korunur, adım atma kolaylaştırılır. Hastanın ihtiyaçlarına göre yapılan ortezleme günlük yaşamda kolaylık sağlar ve iyileşmenin de bir parçasıdır.

            Botoks, ameliyat gibi farklı tedavi yöntemleri de serebral palside kullanılmaktadır.

            Hastaların büyük bir çoğunluğu fizyoterapi ile günlük yaşam aktivitelerini yapabilir hale gelmektedir. Sabır ve yoğun bir çalışma ile başarı kaçınılmazdır.

            Bazen aylar sonra atılacak 1 adım bütün yorgunluğa değmektedir.

 

 
Toplam blog
: 7
: 71
Kayıt tarihi
: 21.11.17
 
 

Mezun olunan Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi Meslek: Fizyoterapist. Aksaray ilinde çalışma..