Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Eylül '10

 
Kategori
Kültürler
 

Çerkez tavuğu mu? Cevizli tavuk mu?

Erkek arkadaşım abaza ben çerkezim. Çerkez ve Abazalar'da bazı farklılıklar olsada ortak bir kültüre sahipler. Aslında insanın kendi yaşam tarzına yakın biriyle bir birliktelik yaşaması çok keyif verici bir durum. Sürekli yaşanan tatlı atışmalar oldukça keyifli dakikalar yaşatıyor bize. Yemek kültürü, müzik kültürü bu kadar yakın olunca hatta bazen ortak olunca ikimiz de sahipleniyoruz. Hele bir çerkez tavuğu krizimiz var komedi. İnat ettim araştırdım ben de çerkez tavuğu mu? Cevizli tavuk mu?
ÇERKEZ TAVUĞU...
Gerekli malzeme
4 kişi için bir ta­vuk (1000-1, 200 gr.), bir küçük baş soğan, bir havuç, tuz, salça için 375 gr. iç ceviz (3 3/4 bardak dolusu), bir soğan, 1 çorba kaşığı kırmızı biber, 3 küçük dilim çok bayat kurutulmuş ekmek, tuz.
Hazırlanması
İyice temizlenmiş tavuğu içinde ra­hatlıkla pişeceği su dolu (14 su bar­dağı kadar su) bir tencereye koyun. Yanına soyulmuş soğanı ve havucu ekleyin. Küçük ateşte pişirin. Su kay­namaya başlayınca tuz (1/2 çorba ka­şığı kadar) ekleyin. Tavuk iyice pişince, eti iyice yumuşayınca, ateşi kapatın ve tavuğu içinde piştiği suda bırakarak soğumasını bekleyin. Tavuk iyice ılı­nınca sudan çıkarın, kemiklerini ayık­layın, etini de yarım parmak boyun­da küçük parçalara ayırıp bir kenara koyun. Bu arada içlerinin zar gibi par­çaları da ayıklanmış iç cevizi et maki­nesinin, ya da küçük kuru meyva çek­me makinesinin en ince dişi ile bir ke­re çekin. Sonra bu cevize, ince ince kesilmiş bir orta boy soğanı, suda ıs­lanmış ve çok iyi sıkılmış 3 dilim bayat ekmeği, bir çorba kaşığı kırmızı biber ile yarım çorba kaşığı tuzu ekleyerek hepsini iyice karıştırın. Ekmek ve so­ğanlı cevizi yeniden kıyma makinesin­den geçirin. Böylece ceviz yağı akar.
ikinci kez kıyma makinesinden geçen cevizi bir süzgecin içine koyarak eli­nizle bastırarak yağını bir kahve fin­canının içine akıtın. Bu yağı bir kena­ra koyun. Yoğı süzülmüş cevizi bir tencereye koyun (ceviz yağı sonradan Çerkez tavuğunun üzerine süs olarak dökülecektir; bir kahve fincanı yeter­lidir; süzerken daha çok yağ akarsa onu yine cevize ekleyin). Tenceredeki cevizlere azar azar 3 bardak ılıkça ta­vuk suyu ekleyin. Bu arada uzunca bir çatalla ya da yumurta teli ya da elek­trikli portatif mikser ile onları iyice dö­vün ve cevizlerle tavuk suyunu iyice birleştirerek, pıhtı bir sıvı durumuna getirin, (bazen cevizlerin bir kısmı top top olur; bu durumda hepsini bir süz­geçten geçirin). Böylece oluşturduğu­nuz Çerkez tavuğu cevizli salçasının yarısını çukurca büyük bir tabağın içi­ne dökün. Tavukları üzerlerine koya­rak iyice karıştırın, tavuk parçalarını sosa iyice bulayın. Sonra da salçanın öbür yarısını dökün. Kahve fincanındaki ceviz yağını da hafifçe gezdire­rek dökün ve sofraya götürün (ceviz yağı olmadan da çerkez tavuğu yapa­bilirsiniz).
CEVİZLİ TAVUK...
Malzemeler
1 tane tavuk göğsü
4 bardak ezilmiş ceviz
1 baş sarımsak
Yapılışı
1- Tavuk göğsü tencerede haşlanır. Haşlama suyu bir kenara ayrılır.
2- Haşlanan tavuk tencereden alınır ve didiklenerek parçalara ayrılır.
3- Ayrılan tavuk suyun içine, ezilmiş (veya robotta çekilmiş) ceviz ve yine ezilmiş olan sarımsa dökülür ve ikisi beraber iyice karıştırılır.
4- Son olarak da bu karışıma didiklenmiş olan tavuk parçaları dökülür hepsi birlikte yine karıştırılır. Artık tavuğumuz yenilmeye hazır hale gelmiştir.
5- Varsa mısır ekmeği yoksa buğday ekmeği ile servis yapılır.
Yani sonuç olarak iki milletin yaptığı yemekler çok farklı. Hayatım artık Çerkez tavuğuna cevizli tavuk demekten vazgeç :)
 
Toplam blog
: 41
: 1224
Kayıt tarihi
: 28.04.09
 
 

24.07.1984 Sakarya doğumluyum... Hayatım hep yoğun geçer hem çalışıyorum hemde okuyorum... Bana iyi ..