- Kategori
- Kültürler
Çerkez tavuğu mu? Cevizli tavuk mu?
Erkek arkadaşım abaza ben çerkezim. Çerkez ve Abazalar'da bazı farklılıklar olsada ortak bir kültüre sahipler. Aslında insanın kendi yaşam tarzına yakın biriyle bir birliktelik yaşaması çok keyif verici bir durum. Sürekli yaşanan tatlı atışmalar oldukça keyifli dakikalar yaşatıyor bize. Yemek kültürü, müzik kültürü bu kadar yakın olunca hatta bazen ortak olunca ikimiz de sahipleniyoruz. Hele bir çerkez tavuğu krizimiz var komedi. İnat ettim araştırdım ben de çerkez tavuğu mu? Cevizli tavuk mu?
ÇERKEZ TAVUĞU...
Gerekli malzeme
4 kişi için bir tavuk (1000-1, 200 gr.), bir küçük baş soğan, bir havuç, tuz, salça için 375 gr. iç ceviz (3 3/4 bardak dolusu), bir soğan, 1 çorba kaşığı kırmızı biber, 3 küçük dilim çok bayat kurutulmuş ekmek, tuz.
Hazırlanması
İyice temizlenmiş tavuğu içinde rahatlıkla pişeceği su dolu (14 su bardağı kadar su) bir tencereye koyun. Yanına soyulmuş soğanı ve havucu ekleyin. Küçük ateşte pişirin. Su kaynamaya başlayınca tuz (1/2 çorba kaşığı kadar) ekleyin. Tavuk iyice pişince, eti iyice yumuşayınca, ateşi kapatın ve tavuğu içinde piştiği suda bırakarak soğumasını bekleyin. Tavuk iyice ılınınca sudan çıkarın, kemiklerini ayıklayın, etini de yarım parmak boyunda küçük parçalara ayırıp bir kenara koyun. Bu arada içlerinin zar gibi parçaları da ayıklanmış iç cevizi et makinesinin, ya da küçük kuru meyva çekme makinesinin en ince dişi ile bir kere çekin. Sonra bu cevize, ince ince kesilmiş bir orta boy soğanı, suda ıslanmış ve çok iyi sıkılmış 3 dilim bayat ekmeği, bir çorba kaşığı kırmızı biber ile yarım çorba kaşığı tuzu ekleyerek hepsini iyice karıştırın. Ekmek ve soğanlı cevizi yeniden kıyma makinesinden geçirin. Böylece ceviz yağı akar.
ikinci kez kıyma makinesinden geçen cevizi bir süzgecin içine koyarak elinizle bastırarak yağını bir kahve fincanının içine akıtın. Bu yağı bir kenara koyun. Yoğı süzülmüş cevizi bir tencereye koyun (ceviz yağı sonradan Çerkez tavuğunun üzerine süs olarak dökülecektir; bir kahve fincanı yeterlidir; süzerken daha çok yağ akarsa onu yine cevize ekleyin). Tenceredeki cevizlere azar azar 3 bardak ılıkça tavuk suyu ekleyin. Bu arada uzunca bir çatalla ya da yumurta teli ya da elektrikli portatif mikser ile onları iyice dövün ve cevizlerle tavuk suyunu iyice birleştirerek, pıhtı bir sıvı durumuna getirin, (bazen cevizlerin bir kısmı top top olur; bu durumda hepsini bir süzgeçten geçirin). Böylece oluşturduğunuz Çerkez tavuğu cevizli salçasının yarısını çukurca büyük bir tabağın içine dökün. Tavukları üzerlerine koyarak iyice karıştırın, tavuk parçalarını sosa iyice bulayın. Sonra da salçanın öbür yarısını dökün. Kahve fincanındaki ceviz yağını da hafifçe gezdirerek dökün ve sofraya götürün (ceviz yağı olmadan da çerkez tavuğu yapabilirsiniz).
CEVİZLİ TAVUK...
Malzemeler
1 tane tavuk göğsü
4 bardak ezilmiş ceviz
1 baş sarımsak
Yapılışı
1- Tavuk göğsü tencerede haşlanır. Haşlama suyu bir kenara ayrılır.
2- Haşlanan tavuk tencereden alınır ve didiklenerek parçalara ayrılır.
3- Ayrılan tavuk suyun içine, ezilmiş (veya robotta çekilmiş) ceviz ve yine ezilmiş olan sarımsa dökülür ve ikisi beraber iyice karıştırılır.
4- Son olarak da bu karışıma didiklenmiş olan tavuk parçaları dökülür hepsi birlikte yine karıştırılır. Artık tavuğumuz yenilmeye hazır hale gelmiştir.
5- Varsa mısır ekmeği yoksa buğday ekmeği ile servis yapılır.
Yani sonuç olarak iki milletin yaptığı yemekler çok farklı. Hayatım artık Çerkez tavuğuna cevizli tavuk demekten vazgeç :)
ÇERKEZ TAVUĞU...
Gerekli malzeme
4 kişi için bir tavuk (1000-1, 200 gr.), bir küçük baş soğan, bir havuç, tuz, salça için 375 gr. iç ceviz (3 3/4 bardak dolusu), bir soğan, 1 çorba kaşığı kırmızı biber, 3 küçük dilim çok bayat kurutulmuş ekmek, tuz.
Hazırlanması
İyice temizlenmiş tavuğu içinde rahatlıkla pişeceği su dolu (14 su bardağı kadar su) bir tencereye koyun. Yanına soyulmuş soğanı ve havucu ekleyin. Küçük ateşte pişirin. Su kaynamaya başlayınca tuz (1/2 çorba kaşığı kadar) ekleyin. Tavuk iyice pişince, eti iyice yumuşayınca, ateşi kapatın ve tavuğu içinde piştiği suda bırakarak soğumasını bekleyin. Tavuk iyice ılınınca sudan çıkarın, kemiklerini ayıklayın, etini de yarım parmak boyunda küçük parçalara ayırıp bir kenara koyun. Bu arada içlerinin zar gibi parçaları da ayıklanmış iç cevizi et makinesinin, ya da küçük kuru meyva çekme makinesinin en ince dişi ile bir kere çekin. Sonra bu cevize, ince ince kesilmiş bir orta boy soğanı, suda ıslanmış ve çok iyi sıkılmış 3 dilim bayat ekmeği, bir çorba kaşığı kırmızı biber ile yarım çorba kaşığı tuzu ekleyerek hepsini iyice karıştırın. Ekmek ve soğanlı cevizi yeniden kıyma makinesinden geçirin. Böylece ceviz yağı akar.
ikinci kez kıyma makinesinden geçen cevizi bir süzgecin içine koyarak elinizle bastırarak yağını bir kahve fincanının içine akıtın. Bu yağı bir kenara koyun. Yoğı süzülmüş cevizi bir tencereye koyun (ceviz yağı sonradan Çerkez tavuğunun üzerine süs olarak dökülecektir; bir kahve fincanı yeterlidir; süzerken daha çok yağ akarsa onu yine cevize ekleyin). Tenceredeki cevizlere azar azar 3 bardak ılıkça tavuk suyu ekleyin. Bu arada uzunca bir çatalla ya da yumurta teli ya da elektrikli portatif mikser ile onları iyice dövün ve cevizlerle tavuk suyunu iyice birleştirerek, pıhtı bir sıvı durumuna getirin, (bazen cevizlerin bir kısmı top top olur; bu durumda hepsini bir süzgeçten geçirin). Böylece oluşturduğunuz Çerkez tavuğu cevizli salçasının yarısını çukurca büyük bir tabağın içine dökün. Tavukları üzerlerine koyarak iyice karıştırın, tavuk parçalarını sosa iyice bulayın. Sonra da salçanın öbür yarısını dökün. Kahve fincanındaki ceviz yağını da hafifçe gezdirerek dökün ve sofraya götürün (ceviz yağı olmadan da çerkez tavuğu yapabilirsiniz).
CEVİZLİ TAVUK...
Malzemeler
1 tane tavuk göğsü
4 bardak ezilmiş ceviz
1 baş sarımsak
Yapılışı
1- Tavuk göğsü tencerede haşlanır. Haşlama suyu bir kenara ayrılır.
2- Haşlanan tavuk tencereden alınır ve didiklenerek parçalara ayrılır.
3- Ayrılan tavuk suyun içine, ezilmiş (veya robotta çekilmiş) ceviz ve yine ezilmiş olan sarımsa dökülür ve ikisi beraber iyice karıştırılır.
4- Son olarak da bu karışıma didiklenmiş olan tavuk parçaları dökülür hepsi birlikte yine karıştırılır. Artık tavuğumuz yenilmeye hazır hale gelmiştir.
5- Varsa mısır ekmeği yoksa buğday ekmeği ile servis yapılır.
Yani sonuç olarak iki milletin yaptığı yemekler çok farklı. Hayatım artık Çerkez tavuğuna cevizli tavuk demekten vazgeç :)