Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Şubat '08

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Çerkez tavuğu

Çerkez tavuğu
 

Çerkezler diğer ismiyle Adigeler Kafkas dağlarının kuzey batıeteklerinde, karadeniz kıyısında yaşayan halklardır. Türkiyede kuzey kafkas kökenli halka Adige, Abaza , Çeçen, Karaçay, Oset, Dağıstanlı vb. isimler verilmektedir.
Osmanlı - Rus savaşı yıllarında osmanlının yanında yer almaları, stratejik olarakta iyi bir konumda bulunmaları, rusyanın emparyalist politikası, bu halkı vatanından koparmış ve 1864 yılında sürgün edilmişlerdir.

Sadece Türkiye değil, Dünyanın dört bir yanına sürgün edilmişlerdir.
Bu insanlar yaşadıkları toprakları vatan olarak bilimiş ve benimsemişlerdir.Bu yaşamla beraber çeşitli örf ve adetlerinide sürdürmeye çalışmaktadırlar. Kendilerine ait mutfağının özelliklerinide, herkesle paylaşmaktadırlar.Bu paylaştıkları yemeklerden biride;

Çerkez Tavuğu

Yıl başı menülerinde ağarlıklı olarak yer alan, meze olarakta yenebilen, birçok insanında çerkez deyince aklına gelen bir yemektir.
Bende bu insanlardan biri olarak, bugün size vemek istediğim tarif bu.
Aslında bu yemeği yaparken biz farklı malzemeyle ve farklı şekilde yaparız.Bunu bizden olanlar bilir.Ama tarifi herkesin yapabileceği konuma getirmek gerektiği için sizlere vereceğim tarif başka olacak.Bu başkalık tad konusunda farklılaşım yaratabilir.

Gelelim malzemelere:

Bir adet bütün tavuk
3 bardak ceviz içi
2 dilim ekmek içi( biz bunu mısırununla yapılan ve abısta denen hamurdan yapıyoruz)
2-3 kaşık kırmızı biber(acıka dediğimiz, kırmızı biber, sarmısak, kişniş karışımını kullanıyoruz)
Sarmısak
Kişniş(baharat)
Biraz tuz
Tavuk haşlanır ve etler kemiklerden ayrılarak didiklenir.Robotta yapacağımız karışım için, ceviz içini, ekmek içlerini, sarmısağı, kırmızı biberi, kişnişi, birazda tuzu ekleriz.Bu karışıma tavuğun haşlama suyundanda 3 bardak ilave ederek karıştırırız.

Bu karışım iyice birbirine uyum sağladıktan sonra, kıvamlı bir hal almalıdır.Didiklediğimiz etleri ve bu karışımı birbiriyle buluşturduktan sonra, tencereyle ocakta kaynatmalıyız.Tadların birbirine kaynaştığından emin olduktan sonra ocaktan indirin.

Servis tabağına aldığımız yemeğimizin üzerine, sıkılmış ceviz yağı veya zeytin yağını biberle beraber ocakta kızdırarak üzerini süsleye biliriz.
Soğuk sıcak fark etmez, her türlü yenebilir.Herkese afiyet olsun.Teşekkürler.Sevgiler

 
Toplam blog
: 42
: 2143
Kayıt tarihi
: 04.02.08
 
 

Hayat yolculuğunda karşılaştığımız, yaşama dair bizi mutlu ve mutsuz eden tüm olayları paylaşmak. Bi..