Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ekim '08

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
14114
 

Çerkez ve Abaza mutfağının baştacı

Çerkez ve Abaza mutfağının baştacı
 

Kırmızının iştah açıcı özelliği ile afiyet olsun.


Yemediğiniz zaman, özleyeceğiniz bir tat olarak sınıflandırabiliriz acıkayı. Her damak zevkine hitap eden bir lezzettir.

Kafkaslardan göçen, Çerkez ve Abaza mutfağının vazgeçilmezlerinden olan acıka(pırpılçıka), günümüzde kendinden farklı tariflerlede anlatılmaktadır.

Herkesin kendi tarifim diyebilmek için eklediği katkılar, bazen güzel; bazen de hoş olmayan tariflerin ortaya çıkmasına neden olmakta.

Acıka, aslında iki çeşit olarak kullanılmaktadır; birtanesi, salça gibi kullanılan ve daha çok yemek yapımında tüketilendir.

Bir diğeri de kahvaltıda kullanılanıdır.

İkisinin arasında çok az fark olmasına rağmen kullanım alanlarında değişiklik yaptığınızda, kullanıldığı alan açısından uyumsuzluk yaşana biliyor.

Ana maddesi kırmızı acı biber olan acıka, rağbet gören bir gıdadır.

Yörelere göre, biberin değişim gösterdiğide bir gerçektir.

Eskiden taşta dövülerek yapılan acıka, bizde zaman zaman aynı şekilde yapılabilmektedir. Altta büyük düz bir taşa elimizde bulunan, küçük taşla birlikte arada bulunan malzemeyi ezerek elde ettiğimiz tat tartışılmaz bir lezzettedir. Bu emeğin lezzeti midir yoksa, öyle mi hissetmek isteriz bilinmez.

Ama günümüzde teknolojinin yardımı ile yaptığımız acıkalar daha kısa sürede yenmeye hazır olabilmekte.

Haşlanmış ve süzülmüş biberleri, ister kıyma makinasında, ister kesici robotta, içersine sarmısak, kalın turşuluk tuz, özellikle kişniş dediğimiz baharat, reyhan, çerkez mutfağına ait çeşitli baharatları ekleyerek elde ettiğiniz karışımı, yemeklerde salça gibi kullanabilirsiniz. Özellikle yapacağınız kuru fasulyeye ayrı bir lezzet katacaktır.

Elde ettiğiniz bu karışıma ceviz, ilave ettiğinizde kahvaltılarda ekmeğinizin üzerine sürerek kullanabilirsiniz.

Günümüzde hazır gıdaların, yapımının ve tüketiminin hızlandığını göz önüne alırsak, birçok yörede, kendine has isimler adı altında üretilen ürünler bulunmaktadır.

Çerkez tavuğu yapımında acıkanın kullanılması, ayrıcalıklı bir tat elde edilmesine neden olmabilmektedir.

Tadını bilenler ve sevenler için adı acıka olsada tadı, acılığını kapatan güzellikten bol bol yiyebilmek dileği ile.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 42
Toplam yorum
: 34
Toplam mesaj
: 15
Ort. okunma sayısı
: 2074
Kayıt tarihi
: 04.02.08
 
 

Hayat yolculuğunda karşılaştığımız, yaşama dair bizi mutlu ve mutsuz eden tüm olayları paylaşmak. Bi..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster