Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '09

 
Kategori
Fizik
 

Cern Araştırma Merkezi Tanrı'nın parçacıklarını arıyor

Cern Araştırma Merkezi Tanrı'nın parçacıklarını arıyor
 

Cern Nükleer Araştırma Merkezinden görüntü


ANAM-European Organization for Nuclear Research/Cern; Avrupa Nükleer Araştırma Merkezinde proton carpistirma deneyimlerinin yapilacagi Dev Makinenin arizasi giderilerek tekrar calistirildi. Tanri'nin X denilen en kücük zerresini bulmaya; evrenin nasil var oldugunu ögrenmek istiyorlar. Ya Tanri onlari yutacak, ya da insanlik alemi onlarin sayesinde topluca Tanri'ya ulasacak.

Ah ! bu insanlarin genlerinde merak denilen sey olmasaydi bugün bu dünyada teknik ve teknoloji gibi bilimsel gelismeler olmayacakti. Arti ve eksileriyle yollari acik olsun.

Basarili olduklarinda övünüyoruz gurur duyuyoruz. Basarili olamadiklarinda bilim insanlarina kiziyoruz. Dünya'yi mahfettiniz diye.

54 sene önce kurulan Cern deneyimlerinde "www" internet kesfedildi. Bu teknoloji harikasi bugün onlarin sayesinde gerceklesti. E sonucta onlar da insan; hata yapmadan basariya ulasmak her zaman mümkün olamiyor.

27 km uzunlugu yaklasik 4 m yüksekligi olan tunelde, 3 milyar degerinde Isvicre Fransa sinirinda, yerin 100 metre altinda dev sistem gecen sene yani 14 ay önce arizalaninca cok sevinmistim. Belki denemeyi sakincali bulup vaz gecerler diye. 9300 miknatisdan 53 tanesi hasar görünce bakimi bir sene sürmüs. Bir kerede kus gagasindaki ekmek kirintisini makinenin disarda olan kismina düsürünce nonstop calismasi durmus.

Mutlaka bir hayir ararim tersliklerden. Dolayisi ile cok sevinmistim. Simdi sevinemiyorum... Hatta cok korkuyorum ! neler olabileceginin kesin bilinememesi korkutuyor. Ya umduklari gibi sonuclanmazsa; dünyanin basina yeni sorunlar acilirsa... Zaten insan bilmedigi anlamadigi seyden korkarmis... Dev sistemin icinde neler olacaginin kesin bilinememesi korkutuyor. Teorik bilgilerin deneyimi yapiliyor, kötü ihtimalleri düsünüyorum ve onun icin korkuyorum.

Bilim insanlari arasinda olaya olumsuz bakanlar var. Ya acilan kara delikte kaybolacagiz ya da dünyada felaketlerin ardi arkasi kesilmeyecek. Ya da yeni olumlu mucizelerle karsi karsiya kalacak ve sevinecegiz. Insallah insanlik ve dünyamiz icin güzel sonuclar elde edilir.

 

Duygu ve düsüncelerime kisaca degindim.

 

Arzu ederseniz asagidaki linkleri acip en aktüel bilgileri edinebilir ve de Dev Sistemin icini gösteren insan yapiti harika görüntüleri izleyebilirsiniz. Herseye ragmen o insanlarin beyinlerine hayranim ve kutluyorum. O harika dev yapiti ortaya cikarabildikleri icin.

DW Türkce: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4914483,00.html

 

Yerin yüz metre altinda yatan harika dev makineden görüntüler: http://www.zdf.de/ZDFmediathek/beitrag/bilderserie/510980/Der-Large-Hadron-Collider-%2528LHC%2529-in-Genf?bildIndex=1

 

Mine

23.11.2009

 

 

 

 
Toplam blog
: 139
: 4264
Kayıt tarihi
: 27.07.06
 
 

Yurt dışında yaşıyorum. Spor, yürüyüş vb. bedensel aktiviteleri düzenli uyguluyor - vegan tarzı besl..