Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Eylül '08

 
Kategori
Güncel
 

Cern mi, o da ne ola ki?

Cern mi, o da ne ola ki?
 

10 Eylül de Fransa-İsviçre sınırında 100 metre yerin dibinde bir şeyler olacak, bir şeyler demekte yetmez, çok şeyler olacak. Belki de Evrenin, Dünya'nın oluşumu ile ilgili insanoğlunun ezberindeki bir çok şey değişecek. Cern Labaratuvarında yapılacak bu büyük deneyle "Maddenin nasıl kütle kazandığı" öğrenilecek. Bu deney aynı zamanda "Big Bang" (Büyük patlama) teorisininde ispatını sağlayacak. 36 ülkeden 2 binden fazla fizikçinin katılacağı deneye Türkiye' den üç ekibin katılacağı belirtiliyor.

Bir çok bilim adamı; bu deneyin olumsuzluklar yaratabileciğini, hatta oluşacak karadeliğin Dünya' yı yutabileceğini belirtirken, bilim adamlarının büyük bir bölümü, deney esnasında veya sonrasında oluşabilecek herhangi bir tehlike bulunmadığını belirtmektedir. Bu deneyin hazırlanış sürecini basından takip eden ilgili insanlar bu konuyu çok iyi bildikleri için gazetelerde günlerdir okuduğumuz deneyle ilgili haberleri daha fazla yazıp bir nevi tekrar yapmakta istemiyorum.

Benim asıl merak ettiğim şeyleri size soru olarak sormak ve cevabını düşünmenizi rica ediyorum:

-Bu deney önemli midir?
-İnsanoğlunun geleceğinde dönüm noktası mıdır?
-Kim kimle çıkıyor, kimin eli kimin cebinde gibi haberlere göre daha önemli midir?
-Bilmem kimin selülitli bacağının plajlarda görünmüş olmasından önemli midir?
-Bu deney sonrasında oluşacak olumlu veya olumsuz durumlardan bizim vatandaşlarda etkilecek midir?

Neyse bu soruları uzatıp çok da başınızı ağrıtmak istemiyorum, sadede gelelim; lütfen bu günlerde tv yayınlarını bir inceler misiniz? bu önemli deneyle ilgili kaç haber veya belgesel göreceksiniz. Ben şundan eminim ki deney günü olay biraz daha popüler hale geleceği için sabah magazin programlarına dahi girecek, olayın ne olduğu ile ilgilenmiyen yurdum insanı çekirdeğini, çayını alacak sanki maç izler gibi gelişmelere biraz bakacak; "Biz de havayin fişek neyim atılıyor sandıkdı" deyip, renkli hayatına devam edip gidecek. Saygılarımla...

 
Toplam blog
: 251
: 916
Kayıt tarihi
: 06.10.06
 
 

İ.Ü Edebiyat Fak. Coğrafya bölümü mezunuyum. Lise, üniversite ve  öğretmenliğim boyunca yaşamı şi..