Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '14

 
Kategori
Deneme
 

Cesaret insanlarda bulunması gereken bir meziyet değildir

Cesaret insanlarda bulunması gereken bir meziyet değildir
 

Birileri bu denemeyi yapabilir. Ondan para kazanır. Risk büyükse yine izin verilmez. Siz sadece görmek isterseniz seyredersiniz. Yani böyle bir şey sizi hiç ilgilendirmez.


İnsan cesur olmak zorunda mıdır? Cesaret çağlar boyunca çok övülmüştür. Cesur olmayan insanlar korkak diyerek aşağılanmıştır. Sonunda kötü bir şey olma ihtimali varsa insanın çekinmesi doğaldır. Kötü bir şey olma ihtimali küçüktür ve bir şey olmaz diye teşvik edilirsiniz. İnsanlar yine de çekinir ve siz onlara korkak dersiniz. Ama o küçük ihtimallerin gerçekleştiği görülmüştür.

Ortam güvenli değilse, kişi de bu nedenle çekiniyorsa haklı değil midir? Hep karşımıza tarihteki yiğitleri çıkarıyorsunuz. Onların cesaretlerinin bedelini nasıl ödediklerini sanki bilmiyorsunuz. Konu kişide cesaret değil cesaret gerektirmeyen güvenli ortam.

Bir kişide cesaretin bulunması gerekmez. Kişiye sen ateşi niye elinle tutamıyorsun denilir mi? Ateş el ile tutulmaz çünkü. Kişi yüksekten korkar. Niye yüksekten korkuyorsun? Senin hayatında niye yüksek var? Korkmayanlar için olsun. Herkes için yüksek var. Ve yüksekten korkanlar korkak sayılıyorlar.

Diyorlar ki korkularınızı yenebilirsiniz. Öyle bir şey yok sadece baskı altına alırsın. Konu insanın korkması değil korkulacak şeylerin olması. Yılan ısırır, daha önce ısırmıştır, zehirler, öldürür, daha önce öldürmüştür. İnsanlardan yılandan korkmamalarını istemek aptalca bir şey değil mi? Korkmayalım, ateşte yürüyelim, ayağımız yansın.

Lunaparkta gondola binemiyormuş. Dalga geçiyorlar. Bana ne ya binen binsin. Ama elbette yapmaya mecbur olduğumuz işlerde korkmamamızı gerektiren durumların üzerinde durulmalı.

Ben bakıyorum arkadaş, esasında dünyada cesaretimizi test etmemizi gerektiren bir şey yok. Cesaretsizlik bir şeyi yapamamak değil yapmak istememektir. Ben yapmak istiyorum ama sonunda risk var. Hayat risktir diyerek ellerinde ateşlerle dolaşanlar cehennemin dibine gitsinler. Biz cesaret dağlarının askerleri miyiz?

Cesur olmak zorundaymışız. Yok, öyle bir şey. Cesaret kişilik özelliği değildir. Aklım var benim. Yılanın korkutuculuğunu aklımla çözerim. Hem yan yana gelmek zorunda değiliz ki. Ben şehrimde yaşarım, o dağ başlarında gezsin. Hayatı güvenli hale getireceksin. İnsanlara cesur olmak zorundasın demeyeceksin.

Adam uzay boşluğuna atlamış. Cesareti varmış, kendisini kanıtlayıp meşhur olmak istemiş. Bana ne! Şahsi bir şey bu. Benim de uzay boşluğuna atlamam gerekmez. Hayatımızda böyle bir zorunluluğa düşme ihtimalimiz var mı? Hem sonra belki zenginim, verir parayı dublör tutarım. Yani demek istediğimiz bir toplumda yeteri kadar cesur varsa zor görevler ücreti mukabili onlara verilir, herkesin illa da cesur olması gerekmez. Korkuyorsan yandın, en aşağılık adam sensin. Korkak olmaktan daha kötü bir şey yok. Ne demek bu ya! Bu ne aşağılık düşünce! Allah hepimizi Zaloğlu Rüstem mi yarattı? Sadece kendimi, ailemi ve ülkemi korumak zorunda kaldığımda korkak davranmaya hakkım yok, başıma ne gelirse. Bunun dışında duruma göre fareden bile kaçarım. Korku doğal bir duygudur, insan korkar.

Ateşten atlamak zorundaymışız. Çölleri selleri geçmek zorundaymışız. Bunlarda ne varmış, niye korkuyormuşuz ki. Sen salak olabilirsin. Ne kadar cesur olduğunu göstermek için ölebilirsin. Bana cesaret söz konusu olmadan yapabileceğim şeyler lazım. Hayatımızda yüz çeşit eylemden doksan tanesi cesaret gerektirmezken ben her adımda nasıl cesaret testiyle karşı karşıya kalıyorum? Sen önüme itiyorsun! Bak ben cesurum sen korkaksın diyor bununla hava atıyor mutlu oluyorsun. Bak benim cesaretim var sen korkaksın diyorsun. Ben de cesarete ihtiyacım yok aklım var diyorum.

Cesaret popüler. İnsanlar bununla itibar kazanıyorlar. Oysa aptallık. Yanan bir arabadan insanları sen çıkarmayacaksın. Hayatını tehlikeye atıp cesur olmayacaksın. Cesaret gerektiren ve sonunda sizin korktuğunuz olumsuz durumların meydana gelmesi ihtimali bulunan işleri yapmak zorunda değilsiniz. Bu tür işleri bu konuda yeteneği olan kişiler sizin yerinize yapacaklar. Bu da bir nevi meslek olacak. Hani devir değişiyor uçmamız kaçmamız yılan dişlerini açmamız gerekiyorsa bu tür işleri bu konuda yeteneği olan kişiler sizin yerinize yapacaklar. Bu da onlar için bir nevi meslek olacak. Korkmadan ve korkmanız gerekmeden yaşayacaksınız. Dünya yılanla dolsa siz hayatınız boyunca yılanla karşılaşmayacaksınız. Uzaktan bakarım merak ediyorum derseniz uzaktan bakacaksınız.

İnsanın doğuştan itibaren ölünceye kadar karşısına yüzlerce korkacağı durum çıkıyor. Ateş salakları korkmamamız gerektiğini, korkarsak korkak olacağımızı, karımızın bile korkak diye bizi terk edeceğini söyleyip onurumuzla baskı kuruyorlar. Rahatsız oluyoruz, strese giriyoruz, yapamayınca onurumuz zedeleniyor, yaralanıyor, ölüyoruz. Bir insanın korkak mı cesur mu olduğunu denemeye ne gerek var ya! Korkulmaması gereken konularda aklımı, gücümü, sabrımı ve cesaretimi dene.

Cesaret bir yetenektir, herkeste bulunmaz. Bilim adamları yalan söylüyor, herkes cesur doğmaz. Cesaret genetiktir. Bir adama bir şeyi yaptırırsınız ama zorla olur. Korkuyu yenmek diye bir şey yoktur. Korkularını yendiklerini söyleyenler yine de rahat değildirler.

Cesaret gerektiren işleri cesaretli kimselere yaptıralım. Onlar yeteneklerini değerlendirsinler. Bu da onlar için bir nevi meslek olsun. Diğer biz insanlar korkuyla uğraşmayalım. Bedelini ödeyip yaşamaya bakalım.

Onu bunu bilmem hayatın yolları düz olmalı. İnsanın hayatta korkacağı hiçbir şey olmamalı. Ağaç Hareketi ülkemizde böyle bir düzen kuracak. Korkuyla işiniz olmayacak. Korkunuzu test etmenize gerek kalmayacak. Cesaret meslek olacak. Ki onların da hayatları güvencede olacak.

 

 

 
 
 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..