Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Turist Rehberi Sinan Tortum

http://blog.milliyet.com.tr/turistrehberi

07 Şubat '07

 
Kategori
Turizm
 

Çeşme: Türk turizminin yeniden doğmakta olan yıldızı

Çeşme için "yeniden doğmakta olan" tabirini kullanmayı tercih ettim, zira Çeşme 70’ li ve 80’ li yıllarda daha dar kapsamlı olan Türk turizminin bir kaç öncü merkezinden biri idi. Herkesin malumu, güney ( Kemer, Antalya, Alanya) devreye girdi ve Çesme’ nin pabucu dama atıldı.

Türkiye Turizmi şu ana kadar ağırlıklı olarak, Güney ve Ege sahillerindeki tatil kentlerini baz alan, kitle turizmine dayanmaktaydı. Son dönemde düşük pay alsa da Cesme de kitle turizminin uygulayıcılarından biri idi. Kitle turizmi Türkiye için artan turist sayısı, aynı zamanda turist başına daha az gelir ifade etmektedir. Turist başına azalan gelirde sorumlulardan birisinin yoğunlukla uygulanan "her şey dahil" sistemi olduğu hususunda mutabakat var. Cesme, kitle turizminin içine çok fazla girmedi; bence bunu Çeşme için bir talih olarak algılamak daha doğru olsa gerek. Çünkü, mahalli esnaf ve otelciler bunun sıkıntılarını yaşamış olsalar da, Çeşme bu sayede biraz da "uyuyan prenses" oldu. Basında okuduklarımız gerçekleşirse, uyuyan prenses Çeşme büyük bir dönüşüm yapacağa benziyor.

Yukarıda belirttiklerimle bağlantılı olarak, Çeşme’nin kitle turizminin gereklilik ve sonuçlarından daha az etkilendiği belirtilmelidir. Şimdi, Çeşme’nin kendini layık olduğu fiyatlarla pazarlayabileceği kaliteli turizm merkezi olma şansı var.

Uzun plajları, güzel koyları, serinletici yaz esintisi ile Çeşme tatil için ideal. Alaçatı, Dalyan, Ilıca Çeşme konseptinin tamamlayıcı unsurları. Çeşme’yi daha da ön plana çıkaran zengin termal su kaynakları.

Çeşme kaliteli bir termal spa merkezi olarak planlanmakta... Hükümet, geniş alanların spa oteller, tedavi merkezleri, kongre merkezleri, golf alanları yatırmları için tahsis edileceği bir ihale süreci başlattı. Bütün bunlar Çeşme’yi dünyayı önde gelen bir turizm merkezi yapacak gibi.

Bu bağlamda, basından takip edebildiğimiz kadarı ile, Norveç makamları yaşlı ve emeklileri için Çeşme’de minik Norveç kentleri kurma projeleri ile ilgileniyor. Bu amaçla, Norveç fonlarından destek alan Norwegian Life Center adlı bir firmanın, Romanya-Köstence ve Çeşme’de Norveçliler için tam teşekküllü mini kentler planladığı belirtilmekte. Ümit ederim, bu bir "balon" diye tabir ettiğimiz haber olmaz. Ancak bu projede belediyecilik tecrübesi ile tanıdığımız eski Aydın Belediye Başkanı Hüseyin Aksu'nun olması işin ciddiyetine işaret ediyor. Yine de olumsuzluklara alışmış olan toplumumuzda inanmakta zorlananlar var. Ben de bu konuda şüphelere sahiptim; ancak yavaş yavaş internet ortamında, bu konularda temkinli olma geleneğine sahip Norveçli haber sitelerinde Norwegian Life Center ve Cesme bahsi geçmeye başladı bile.

Ayrıca, "istemezük" zihniyetinden de çekiniyorum. Ya Türkiye’yi, hava kirliliği-stres gibi yan etkileri de beraberinde getiren ileri bir sanayi ülkesi yapalım, ya da altyapısı oluşmuş, iklimi ve doğa güzellikleri ile hazır ve nazır duran ülkemizi turizm gelirlerinden daha çok yararlandıralım. Bu tip Norveç kentleri kurulacaksa, uzun süreli kiralama gibi çözümler üzerinde düşünülebilir, böylece Norveçliler ve Norwegian Life Center vatan topraklarımızı beraberlerinde anavatanlarına götürmezler. Bir çift sözüm daha var: "Bekara eş boşamak kolay" misali "işi-gücü yerinde insanın nutuk atması kolay"... Bu tip yatırımlar, Çeşme bölgesinde tam istihdamı sağlayabilecek, çevresinde yaşayanların istihdamına da katkıda bulunacaktır. Ayrıca, yabancının emlak sahibi olması, garantili doluluğu da beraberinde getirecektir.

Basınımızda son yıllarda bahsi geçen başka bir proje ise tecrübeli mimar Mehmet Beset önderliğindeki idealist bir yatırımcı grubun ortaya attığı Çeşme Wellness Town projesi. Bu proje de Çeşme’de kaliteli-sağlıklı yaşam merkezleri oluşturulmasını hedefliyor. Diğer bir proje ise Tetusa, Çeşme’de geniş kapsamlı bir tedavi merkezi kurulmasını öngörüyor.

Sinan Tortum

 
Toplam blog
: 19
: 4205
Kayıt tarihi
: 27.12.06
 
 

Norvecce-Ingilizce Turist Rehberi olarak, yaşadıklarımı, düşüncelerimi ve özlemlerimi iddiasızca ..