Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mart '12

 
Kategori
İzmir
 

Çeşme'de yangından sonra dağa dikilen ağaçlara ceza yazıldı!

 
2008 yılının Haziran ayında Çeşme’de büyük bir yangın felaketi yaşandı. Ildırı’da başlayan yangın rüzgarın etkisiyle Alaçatı’ya bitişik Reisdere köyüne kadar yayıldı. Sabah saatlerinde başlayan yangında,  zeytin, çam, incir ve makiden oluşan yaklaşık 8 hektarlık alan kül oldu. Yangın çevre ilçelerden gelen itfaiye araçlarının yardımı ve helikopter desteğiyle,  ertesi günün sabah saatlerinde kontrol altına alınabildi.
 
Yangın sırasında o çevrede bulunan yazlık sitelerde oturanlar büyük korku ve üzüntü yaşadılar. Alevler evlere yaklaşınca korku daha da arttı.  Görevlilerin uyarısıyla insanlar bulundukları yeri terk etmek zorunda kaldılar.
 
Sabaha karşı evlerine döndüklerinde karşılaştıkları manzara hüzün vericiydi. Yazlık sitelerin yaslandığı dağları süsleyen zeytin, incir ve badem ağaçları yerlerinde yoktu. Bahar aylarında dolaşıp devşirdikleri dağ çileklerinin, kekiklerin, karabaş otlarının yerinde külleri vardı.
 
Yazlıkçılar, sürekli seyrettikleri kapkara manzarayı değiştirmek için söz birliği ederek kolları sıvadılar. Yönetimin de katkısıyla, her birey gücüne göre bu projeye destek verdi. Yangının kül ettiği araziyi iş makineleri yardımıyla temizlettiler. Teraslama yaparak, yanan ağaçların yerine yaklaşık bin kadar zeytin fidanı diktiler. Arazinin temizlenip fidanların dikilmesiyle, yangının bıraktığı kara görüntü tamamen kaybolmuştu. 
 
Aradan geçen aylar ve yıllarla birlikte zeytin fidanları büyüdü ve gelişti. Yangının kararttığı dağların görüntüsü giderek renk değiştirdi.  Büründüğü zeytin yeşiliyle yeniden canlılık kazandı. Toprak, sarı beyaz papatyalarıyla, al renkli gelincikleriyle sevincini dile getirir olmuştu.
 
Dağların tekrar yeşile,  ağaca ve rengarenk çiçeklere kavuşmasıyla  herkesin yüzü gülmeye başladı. Ama ne yazık ki bu mutlulukları uzun sürmedi.  Geçtiğimiz aylarda yazlıkçılardan birisi, dağları ağaçlandıran siteyi  şikayet etti.  Şikayet nedeni ise çok komik:  ‘’Zeytin ağaçları benim manzaramı kapatıyor!’’
 
Bu vatandaş elinde dilekçeyle önce Alaçatı Belediye’sine gitmiş. Dilekçeyi okuyan görevliler bu saçmalığa gülüp geçince söylene söylene  Çeşme Kaymakamlığı’na yollanmış. Milli Emlak Müdürlüğü'nün kapısını çalmış.
 
Milli Emlak müdürlüğündeki memurlar dilekçeyi alarak işleme koymuşlar.  Bir süre sonra da çevresindeki dağları ağaçlandıran siteye giderek suçluları(!) bulmuşlar. Yapılan tartışmaların ardından para cezası kesmişler. İlk etapta dört yüz lira ceza ödenmiş. Giderlerken de, ‘’Daha bitmedi, cezanın devamı gelecek. Dikilen ağaçları sökmezseniz, hakkınızda işlem yapacağız,’’ demişler.
 
Nasıl?  Masal gibi değil mi?
 
 
Toplam blog
: 233
: 980
Kayıt tarihi
: 07.01.10
 
 

İzmir doğumluyum. Ege Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulu mezunuyum. Kısa denilebilecek bir sür..