Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '16

 
Kategori
Haber
 

Çeşmelerinden ;24 saat akan bedava suyla, çamaşır, bulaşık sulama yapılan ve içilen memba suyu var

Çeşmelerinden ;24 saat akan  bedava suyla, çamaşır, bulaşık sulama yapılan ve içilen memba suyu var
 

Cemal Akın. Bartın'ın Belediye Başkanı. O'na "ebedi başkan" deniliyor.


 

 

         Denizli; horozu ile, Amasya elması, Afyon kaymağı, Adana ise karpuzu ile anılır. Bartın’ı Bartın yapan bir su vardır ki, “Kavşak Suyu”.  İle anılır. Türkiye’nin hiçbir ilinde örneği yoktur. Şöyle ki: “Bartınlı 80 yıldır; içmeğe,  çamaşıra, bulaşığı, sulamaya  memba suyu kullanıyor. Bu suyun adı: “Kavşak Suyu” Üstelik de bedava!

         Nerde görülmüş bu kıymetli suyla  bahçedir, çamaşır dır bulaşıktır  su harcamakları?! Arabın eli yağlıysa, başına sürermiş. Bizim Bartınlı da sere serpe bu suyu  böyle kullanıyor. Nasılsa “Her şey dahil bedava”.Ört ki, ölem!

        

        Ve bu  Başkan; “Kavşak Suyumuza sahip çıkalım, torunlarımıza da kalsın” parolası ile, Bartın  Halkının gözbebeği oldu ve “Su gibi aziz ol”  dualarını da alarak başlara taç edildi.

         Ve aynı  başkan, yörede kömür çıkarmak için savaş  veren müteşebbislere dur dedi ve milyonlarca ton atığın depolanacağı yerdeki  Kavşak Suyu havzasının içinde yapılanmağa  izin vermeyeceğiz  diyerek şöyle devam etti:  “Eğer bu lavvar tesisine ÇED izni verilirse pasa atıkların barındırdığı radyasyon ve toksik maddeler önce toprağa, sonra da halkımızın içtiği kavşak suyuna karışacaktır. Halkımızı kavşak suyundan mahrum edecek böyle bir girişime izin vermeyeceğiz. Girişimin önlenmesi için kararlıyız ve bu tepkimizi ortaya koyacağız."Diye de ekledi.

         Bartın sulak yerde  kurulu. Her tarafı su içinde. Amasralı Papila bile: “Yer altında kuvvetli nehirler var diyor, ama sesini duyuramıyor. Mitolojide nasıl ki Bartın’a  “Sular İlahı, muhteşem akan su” deniyorsa, “Kavşak Suyuna da “Bartın’ın ilahı” deniyor

         Başkan Cemal Akın, bu sudan asla vazgeçemez. 88 yıldır bu su, çeşmelerden akar günün 24 saati. Ücretsizdir. Bizim  damacanalarla aldığımız suların kralıdır  Kavşak Suyu. Her Bartınlı üzerine titrer. Kalitesi, doğal kaynağındandır. Hiçbir fabrikasyon işleme tabi olmadan  dağdan kopup gelen bu su içilebilir.

         Bartın’ın namlı belediye Başkanı Cemal Akın: “Kazpınardan” doğan bu su, şimdi, yedi sülalemize yetecek debide ve çeşmelerimizden  günde 80  ton bedava akıtılmaktadır. Şehirde 175 çeşmemiz var. Halkın ulaşabilmesi için de İskele Meydanında su servisimiz var ücretsiz. Ayrıca günde, 80 ton, halka ücretsiz su dağıtılmaktadır. Türkiye’nin en kaliteli doğal suyu Kavşak suyudur.” Diyor.

        Bu kadarla kalsa iyi. Bu Kavşak suyu, yılar önce damgasını vurmuştur Bartın’a. Beyinleri, bedenleri etkilemiştir bu su. Dile kolay 80 yıldır, türkülerde, oyunlarında, çeşme başında oynanan operetlerle bir şehrin malı olan bu su çok önemlidir. Hatta derler ki,  Kavşak Suyu içenler, Bartın’dan ayrılamazlar. Ve “ Kavşak suyundan içmeyene, Bartın’da kız vermezler” Damat adayları bu husus çok iyi bildiklerinden, her daim kızın gözüne girebilmek için, üzerinde bu sudan taşırdı.

        Çok çekti Bartın’lılar bu su yatağından. Bir bakmışsın, suyun yatağı “kayıp!” A, sanki Dr. KIMBIL’ı oynuyor bu su. Kaçağı aramak için ekip çıkarıldı ormana. Gidiş o gidiş.  Ekip de kayboldu. O zaman, kaybolan ekibi aramağa ve bulmağa, bir ekip daha gitti. Nice sonraları, eskisi, yenisi piknik yapıp birlikte döndüler geri. Ne alâ memleket değil mi? Aşağı kurtarmaz.

        Bartınlı bu sudan bir içti mi, yüreği yanar. Hep anar memleketini. Ki, sipariş ettiği Kavşak Suyu’nu gurbette, gıdım gıdım içer. Öyle lıkır lıkır içmez. Bir ibadet gibidir.

        Önlerinden geçerken susadığınızı anladığınızda, çekinmeyin. Bartın’lılar konuşkan ve şefkatlidirler: “ Hoş geldin a gadunum. Eccük dinen. Sa bir bardak gavşak suyu verem de, içiy ferahlayvasın!” deyiverirler. (Azıcık dinlen ve ferahla) manasında

       Esas cümbüş, Kavşak Suyu Çeşmeleri başında olurdu eskiden. Mahallenin ne kadar kızı varsa, süslenip püsleşip, kovalarıyle, bakraçlarıyle, bidonlarıyle bu “Kavşak Suyu” çeşmesinin başında toplanıp, su sırasına girerlerdi.

       Ama, o zamanlar öyle miydi ya?! Şimdi Kavşak Suyu, mavşak suyu serenatları mı kaldı?  O kavgalar, eskidendi. Millet, damacana’dan suyunu içiyor, MP3’den de şarkısını, türküsünü dinliyor, otel diskolarında kurdunu döküyor!

       “Eşim aman da aman, / Kavşak suyuna giderken, peşimden gel / Hey, hey, hey ille de sana varacam aman / Eğer beni alırsan, / Asrî nişan yapacam aman”

        Erkekler de, kıyısından, ucundan, kuytu yerlerden deli danalar gibi naralar atarlar,  sarhoş  böğürlerini “ Biyagoooo” “ diye de yumruklarlardı

        Kavşak Suyu çeşme başlarından çok kız kocaya gitmiştir. Çok kızın da hüsrana uğradığı görülmüştür. Analar arttık, çeşmelere kızlarını göndermiyorlar artık. Çünkü, ağızları yanık!

        Bir de Kırtepeli kızların ağızları yanıktı  eskiden. Bu tepe,   hemen şehrin içinden yükselirdi ve kızlar  yukarıya su çeke çeke kolları kopardı. Bu yüzden de, "kırtepeden kız alan, sevaba girer" denirdi.

        Düğüne çağırmak, kına gecesine buyur etmek, mevlitler, sünnetlerin tebligatı bu Kavşak Suyu’nun başında yapılırdı. Hoş şiveleri ile davet sahibi, kızlara seslenir “Bakın bakay ne deyom. Analarınızın gulağına goyun. Sappiklerin düğününü söyleyom. Gınaya buyursunna dedi ( Ömür kadın, Sappiklerin düğününü tebliğ ediyor)

         Neremi, neremi,/ Sevsinler sizi, / Çok yaşayın, e mi !/ Ah Dürüye Dürüye / Ballı Ballı Dürüye / Eccük gelive beriye.

 

BARTIN'IN  DÖRT BİR TARAFI SULARLA ÇEVRİLİ. IRMAK, BARTINI  BİR OYA GİBİ  iŞLER.

BU ÇEŞMEDEN 24 SAAT, DİĞERLERİNDE OLDUĞU GİBİ MEMBA SUYU AKAR.. BARTINDA ÇEŞMELERE ÇOK ÖNEM VERİLİR.. AKITILAN SU MEMBA SUYUDUR. ÜSTELİK BEDAVADIR.

BARTININ ÇEŞMELERİNDEN BİRİİSİ.  BİR MEMBA SUYU OLAN KAVŞAK SUYUNUN RAPORU YAZILI ÜZERİNDE

BAŞKAN AKIN - SAĞDA - ÇEŞMELERİ DENETLİYOR. ÇEŞMELER ONUN İÇİN AZİZ.

 

BİR ÇEŞME AÇILIŞ MERASİMİ DE MAZİDEN ÇİZGİLERLE KARŞIMIZDA.  KURBAN KESİLECEK, DUALAR EDİLECEK.

BARTNIN GENEL DURUMU HERTARAFTA IRMAKLAR VAR

BU HARİTADAKİ KAVŞAK SUYUNUN YERİ.  SU, KAZPINARINDAN ÇIKIYOR. TAM DA BU MEVKİLERDE KÖMÜR ÇIKARMAK İÇİN YILLARDIR UĞRAŞ VEREN VE BUNA KARŞI KOYAN BARTIN VE AMASRA HALKI VAR. BURADAN KÖMÜR ÇIKMASI DEMEK, BU  80 YILLIK MEMBA SUYUNUN KİRLENMESİ DEMEK...KÖMÜRCÜLERİN KAFASI BU GERÇEĞE KAFALARI BASMIYOR  NE YAZIK Kİ.

MEMLEKETTE SU BOL OLUNCA, ŞEHİR İÇİNE BİR ŞELALE KONDURULMUŞ. FERAHLIK VERİYOR İNSANA. ASMA KÖPRÜSÜ KARŞISINDAKİ BU YER, GÖZ DOLDURUYOR. BAŞKAN BURAYI ÇOK SEVİYOR AYRICA DA.

IRMAKLAR GECENİN SÜSÜDÜR.

DOLANA DOLANA AKAN IRMAK, DENİZE DÖKÜLÜR.

ŞEHRİN MERKEZİNDEKİ ŞADIRVANDA 24 SAAT MÜDDETLE MEMBA SUYU AKAR.

1944 YILINDAN BERİ DAYANIP BU GÜNLERE GELMİŞ BİR  MERMER ÇEŞME. BU ÇEŞME SAĞLIĞINDA PIRIL PIRILDI. VE TEKTİ. ŞİMDİ İSE MERMERLERİ ÇATLAMIŞ. BELEDİYE BU ÇEÇMEYİ İHYA EDEMEZ Mİ? EN GÖZE ÇARPAN ÇEŞME BU. HEM DE İLK ÇEŞMELERDEN. BELEDİYE DÖRT  LEVHA MERMER BULUP ORAYA  NEDEN YERLEŞTİMEZ.  BAŞKAN YARDIMCISI  SEVGİLİ  HÜSEYİN ÇETİN "ŞİMDİLİK" KAYDIYLE ORAYI ONARMIŞTI. ŞİFAHİ SÖYLEM SONRASI. ŞİMDİ YAZILI MÜRACAAT YAPIYORUM BARTININ FAHRİ HEMŞERİSİ OLARAK ..ÇOK ŞEY Mİ İSTEDİM ACEP? BURASI BARTININ YÜZAKI BİR YER.

BU KIŞ ZAHMETLİ GEÇTİ. BU KARLAR NEREYE GİTTİ ELBET DE YERALTI  IRMAKLARINDA BİRİKİM YAPACAK. (FOTOĞRAF SANATÇISI MÜFİT YÜKSEL' İN RESMİ)

BU KARLAR SUALTI  IRMAKLAINI BESLİYOR. ( MÜFİT YÜKSEL )

)

ERSOY BANK'tan HAMAMÖNÜ

 

ERSOY  BANK 'TAN :  K Ö P RÜ

Güzelcehisar'da kar.  Yazın ayrı, kışın ayrı güzelliği olan belde. şehre 16 km. Bu baharda lav kayalıkları festivali olacak.  20 milyon yıllık kayalar  geceleri ışıklandırılacak.  malzemeler taşındı bile. valilik işi sıkı tutuyor.

BARTIN IN  TANINMIŞ FOTOĞRAFÇILARINDAN MÜFİT YÜKSE'L İN NEFİS BİR FOTOĞRAFI

MÜFİT YÜKSEL DEN

.MÜFİTTEN

MÜFİT YÜKSEL' DEN

BARTIN IN SİMGESİ SU TERAZİSİ. İKİ ÇEŞMESİ VAR. BİRİSİ NDEN  DE KAVŞAK SUYU AKAR...BARTINDA HİÇ KİMSE, MEMBA SUYUNA PARA VERMEZ. MEMBA SUCULAR, BARTINIIN YOLUNU BİLE BİLMEZLER. BARTINA  ESKİDEN BU YÜKSEK KULE GİBİ YERDEN SU DAĞITILIRMIŞ. ADI DA  "SU TERAZİSİ" . DEMEK Kİ BARTIN BİR SULAR ŞEHRİ OLDU OLASI, HEP SUYLA UĞRAŞMIŞ.  IRMAKLAR TAŞINCA DA HEP ALTINDA KALMIŞ. AMASRALI FARUK PAPİLA 'YA  NİYE KIZIYORLAR BİLİYOR MUSUNUZ? " 9 RAKAMI, 6 RAKAMINDAN KÜÇÜKTÜR DEDİĞİ İÇİN. İNKUMUNDAKİ  YERALTI  IRMAKLARINI BULAN O.. EEE, BİR İNSAN ÇAT ORDA, ÇAT BURDA HA BİRE SU YATAĞI VE IRMAKLAR BULUYORSA, O ADAM İSTENİR Mİ BRE?!  öRT Kİ, ÖLEM.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..