Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Eylül '21

 
Kategori
Tarih
 

Çeteci Yahya Kaptan

Yahya Kaptan, 
 
1891 yılında Makedonyanın Köprülü kasabasında doğdu. 21 yaşında iken amcasını öldüren Bulgarı öldürüp dağa çıktı. Türk köylerine saldıran sırp ve bulgarlara karşı kendi çetesini kurup savaştı. Kaptan lakabını aldı. Davet üzerine Teşkilat-ı Mahsusaya katıldı. Sırplara karşı sabatoj eylemleri düzenledi.
 
Halil Paşanın Irak cephesinde arapların çöl çeteciliği taktiğine karşı -çete taktikleri geliştirdi.
 
Savaş bitip, İstanbul'a dönünce Karakol cemiyetinin Menzil gurubuna katıldı. Anadolu'da başlaması muhtemel istiklal savaşı için malzeme ve asker aktarımı için Kocaeli yarımadasını kontrolünde tuttu.
 
Ankara'dan gelen şifreler ışığında Anadoluya geçmek isteyenlere yardımcı oldu.Bekirağa bölüğünü basarak Halil paşa Sadi ve Talat beyleri kurtardı. Tavşancılı merkez edip, Ahırkapı cephanelik baskını, Darıca un deposu baskını, Rum çetelerinin imhası gibi görevleri başardı.
 
Tavşancıl'da girdiği bir çarpışmada yaralandı.
 
Artık, Karakol Cemiyeti üyesi, gizli teşkilatlanma konusunda uzman, Kurtuluş mücadelesine katılan bir çetecidir.. Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonraki dönemde İttihat ve Terakki'nin kuvvetlerinden olup, Mustafa Kemal Atatürk'ün Sivas Kongresi'ndeki tüm birliklerin tek çatı altında birleşmesi kararına uyarak kendi askerî kuvvetleriyle birlikte Kuvâ-yi Milliye'ye geçti. Bunun üzerine çok mutlu olan Atatürk, Yahya Kaptan'ı onurlandırdı ve onu halka tanıttı.
 
ŞEHADETİ;
 
O dönemde, bu olay Kuvâ-yi Milliye için büyük bir kazanım oldu. Bu sırada durumdan memnun olmayan İttihatçılar kendi saflarındaki bu çözülmenin önüne geçmek için İstanbul'daki dönemin gazetelerinde, "Kuvâ-yi Milliye'de böyle bir eşkıyanın var olmasının yanlış olduğu; bu durumun Kuvâ-yi Milliye için bir kara leke olduğu" gibi karalayıcı yazılar çıkardı. Bu haberlerden bir süre sonra da Yahya Kaptan, İttihatçılar tarafından ele geçirildi ve ensesinden yediği kurşunla 8 Ocak 1920'de öldürüldü. Fakat bu durum çarpıtıldı; Yahya Kaptan kaçarken kahramanca onu kovaladıkları ve onun bu sırada çıkan çatışmada öldüğü yalanı öne sürüldü.
 
İzmit'te ismiyle anılan bir mahalle, bir çok okul, sokak ve cadde vardır. Çok genç yaşta kaybedilen bu karşı çeteci asker için Türk milleti minnettardır.
 
 
Toplam blog
: 119
: 225
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..