Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ağustos '10

 
Kategori
Güncel
 

Çetkoder'den esnafa destek geldi

Çetkoder'den esnafa destek geldi
 

ÇETKODER’DEN TESK BAŞKANI BENDEVİ PALANDÖKEN’E DESTEK GELDİ


Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, TESK başkanı Bendevi Palandöken’in Ajanslara yansıyan dün öğleden sonraki beyanatlarını aynen desteklediklerini açıklayarak TESK Başkanının yanında olduğumuzu bilmesini isteriz dedi.

ÇETKODER’İN KONU İLE İLGİLİ AÇIKLAMASI ŞÖYLE:

Değerli insanlar,

Dün TESK BAŞKANI Bendevi Palandöken esnafın içinde bulunduğu sıkıntıyı dile getirerek, SGK ile ilgili açıklamada bulunmuş. Bizde bunu Ajansların geçtiği haberlerden öğrendik.

O Ajans haberi:

“TESK BAŞKANI PALANDÖKEN: "VERİLMEYEN HİZMETE TEFECİ FAİZİ ALINIYOR"
TESK Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkârın maddi ve teknik desteğe ihtiyaç duyduğunu belirterek Sosyal Güvenlik sisteminde yeniden yapılanma istediklerini dile getirdi. Palandöken "Çoğu esnaf ve sanatkâr arkadaşımız almadığı sağlık hizmetine tefeci faizi ödemektedir" dedi.
ANKARA (ANKA) - TESK Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkârın maddi ve teknik desteğe ihtiyaç duyduğunu belirterek Sosyal Güvenlik sisteminde yeniden yapılanma istediklerini dile getirdi. Palandöken "Çoğu esnaf ve sanatkar arkadaşımız almadığı sağlık hizmetine tefeci faizi ödemektedir" dedi.
Esnafın Bağkur ödemeleri kapsamında SGK'ya borçlu olduğunu hatırlatan Palandöken, sağlık hizmeti almayan esnafın da faiz ödemek zorunda kaldığına dikkat çekti. Değişim ve dönüşüm sürecinde olan SGK'nın Bağ-Kur sisteminde yeniden yapılanmanın şart olduğunu vurgulayan Palandöken şunları söyledi:
"Bu alanda yeniden yapılandırma şart. Çünkü, şu an her 100 esnaftan 70'inin SGK'ya prim borcu var. Bu da esnafın yüzde 70'inin ailesiyle birlikte sağlık hizmetlerinden faydalanamaması demektir. Bu konuda artık müjde değil, yeni bir düzenleme bekliyoruz. Sağlık primi ayrı, emeklilik primi ayrı olarak düzenlenmeli. İnsanlar almadıkları sağlık hizmeti için prim ödememelidir. Oysa şu an alamadığımız sağlık hizmetine yaklaşık yüzde 23.4 oranında tefeci faizi ödüyoruz. Ayrıca emekli olup geçinemediğinden esnaflık yapan vatandaşımızdan kesilen yüzde 14 sosyal güvenlik destek primi de kaldırılmalı. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama mevcut değil." 

-BİRİKMİŞ BORÇLAR YENİDEN YAPILANDIRILSIN- 

Palandöken, esnaf ve sanatkarın sağlık hizmetlerinden tekrar yararlanabilmesi için biriken prim borçlarının sıfır faiz oranı ile yeniden yapılandırmaya gidilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu bağlamda geçmişe dönük biriken borçlar için acil bir yapılanmanın şart olduğunu anlatan Palandöken, "Ancak, bu yapılanma sadece biriken borçların taksitlendirilmesi yönünde olmamalıdır. Kesinlikle geçmişe dönük faiz uygulanmamalı. Çünkü, esnafımız almadığı sağlık hizmetinin bedelini zaten ödemektedir. Onun için bir de buna tefeci faizi istenmemelidir. Bundan sonra SGK, esnaf ve sanatkârın primlerini emeklilik ve sağlık olarak ayırmalıdır. Esnafımız eğer primlerini ödeyemezse sadece emeklilik priminden sorumlu tutulmalı, alamadığı sağlık hizmetinin prim borcundan muaf olmalıdır" diye konuştu. 

-DEVLET ALACAĞINI TAHSİL ETSİN- 

Sosyal Güvenlik Prim borçlarının yanı sıra vergi borçlarının da aynı şekilde yeniden yapılandırmaya gidilmesi gerektiğini anlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
"Esnaf ve sanatkarlarımızın kriz dönemlerinde en büyük sorunu, birikmiş vergi ve sosyal güvenlik prim borçlarıdır. Her 100 esnaf ve sanatkârın 70'inin Bağ-Kur'a prim borcu bulunmaktadır. 2009 yılında esnafımız beyan ettiği her 100 liralık gelir vergisinin 47 lirasını ödeyememiştir. Bu sorunun çözümü için acilen yeniden yapılandırma şart. Biz devletimizden para istemiyoruz, aş istemiyoruz. Tersine mevcut borcumuzu ödemek için yeni bir yapılandırma istiyoruz. Hem borçların yapılandırılması ile esnaf sağlık hizmeti alacak hem de devlet alacağını tahsil ederek bütçe açığı azalacaktır." (ANKA) (ZHR/ÖMR)
HABER BU ŞEKİLDE BİTİYOR.
 


Değerli arkadaşlar,
ÇETKODER GENEL BAŞKANI OLARAK HEPSİ BİRER TÜKETİCİ OLAN ESNAF KARDEŞLERİMİZ İÇİN BİZDE AYNI DUYGU VE DÜŞÜNCELERİ PAYLAŞIYORUZ.
Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, "Zaman zaman bizde bir tüketici kuruluşu olarak esnafın içinde bulunduğu durumu aktarıp bu faiz uygulamasının aşırı olduğunu dile getirip, esnafa yardımcı olunmasını istedik. Sn. Bendevi Palandöken bu açıklamada bahsi geçen konularda son derece haklıdır. Esnafa uygulanan bu faiz tefeci faizi gibidir. SGK başkanlığı bunun yasal olduğunu, maliye bakanlığı tebliğine uygun olduğunu ve hatta kendilerinin döneminde rakamın düşürüldüğünü beyan etse de, alınan faiz aşırıdır. Yazıktır. Esnaf can çekişiyor. SGK borcu için yeni bir yapılandırma şarttır. Birikmiş faizi bir defaya mahsusu tamamen silsinler anaparayı 48 aya bölsünler ve bundan sonrası içinde yasayı yönetmeliği değiştirip, ayda 0, 5 yılda en fazla yüzde 6 toplam faiz alsınlar. Bu esnafa günah… Allahtan korkar insan. Hepsi umudunu yitirmiş ve tek tek kepenk kapatıyor iş terk ediyor. Esnaflarımızın ve başkanlarının yanındayız. Haklı ve onurlu taleplerine desteğiz. Bu olmayacak bir istem değildir. Bu, bu kadar büyük bir devletin yerine getiremeyeceği bir talep değildir. SGK başkanı sesimizi ilgililere duyursun. İlgililer yani hükümet bu işi bir an evvel çözsün. Piyasa yangın yeri… Her gün insanlar iş yerini kapatıyor. Küçük esnaf, orta ölçekli esnafın hali duman… Esnaf şu anda elektrik, doğalgaz, su, telefon, kira, vergi, muhasebe ücreti, SGK primine çalışıyor " dedi.
Saygı ile arz ederiz.

ÇETKODER GENEL MERKEZİ YAZIŞMA İÇİN: cetkoder@gmail.com
ÇETKODER BASIN’ABİLGİ VE ÜYELERE DUYURUSU İÇİN GOOGLE GRUBU:
http://groups.google.com.tr/group/cetkoder 

 
Toplam blog
: 24
: 510
Kayıt tarihi
: 17.03.10
 
 

İzmir ili Narlıdere ilçesinde oturuyorum. Halkla ilişkiler mezunuyum. Topluma karşı, çevre ve doğaya..