Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ağustos '10

 
Kategori
Doğal Hayat
 

Çetkoder plastik poşete hayır dedi

Çetkoder plastik poşete hayır dedi
 

“Plastik torba, poşet ve plastik ürünler tehlike saçıyor”


“Plastik torba, poşet ve plastik ürünler tehlike saçıyor”

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, bugün beraberinde geldiği heyetle beraber Antalya’da bir dizi incelemede bulundu. Daha sonra yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

ANTALYA CAYIR CAYIR YANIYOR

ÇETKODER Genel Başkanı Göktaş, “Bugün Antalya’dayız. Görüyoruz ki ortalık cayır cayır yanıyor. Aşırı sıcaklar var. Bu havada ister istemez herkes suya serinliğe koşuyor. Lütfen havuzları elden geçirin. İlaçlamayı ihmal etmeyin. Havuzlar mikrop yuvasıdır. Sık sık kontrolünü sağlayın. Bu arada güneşte gezmeyin. Aşırı sıcakta ağır kalorili yemeklerden uzak durun. Hazmı kolay yiyecekleri tüketin. Denize güneşin tam tepede olduğu saatlerde girmeyin. Mutlak suretle güneş yağı ve kreminiz yanınızda olsun. Denizden çıkar çıkmaz mutlaka duş alın. Tuzlu su üzerinizde kalmasın” uyarısı yaptı.

PLASTİK POŞET, TORBA, SAKLAMA KABI TEHLİKE SAÇIYOR

ÇETKODER Genel Başkanı Göktaş, “Yıllardır uyarıyoruz. Zaman zaman açıklamalar yapıyor ve siz saygıdeğer basın aracılığı ile tüketicilerin dikkatini çekmeye, ilgili ve yetkilinin dikkatini çekmeye çalışıyoruz. Dünyanın her yerinde, özellikle AB ülkelerinde plastik torbalar, poşetler, saklama kapları artık kullanılmıyor. Çünkü plastiğin içindeki kimyasalların insanların yaşamlarını olumsuz etkilediğini artık herkes biliyor. Ne hikmet ise bizde halen çarşıda pazarda plastik poşet, torba, evlerde ve gıda maddesi satılan yerlerde saklama kabı olarak da yine plastik ürünler tercih edilmektedir. Bu son derece yanlış uygulamayı defalarca dile getirmemize rağmen, yetkili makamlarda oturanlar gereken titizliği ve hassasiyeti göstermiyorlar. Vatandaşlara sesleniyorum. Sağlığınızla oynuyorsunuz. Yaşamınızı yok ediyorsunuz. Buna müsaade etmeyin” dedi.

ÇARŞI PAZARDA HALEN SİYAH POŞET KULLANIMI VAR

ÇETKODER Genel Başkanı Göktaş, “Çarşı pazarı gezin halen siyah naylon poşet kullanımı devam ediyor. Oysa poşetlerin en zararlısı da bu… Çünkü atık maldan üretiliyor. Zehir oranı, kimyasal katkı oranı daha fazla… Yerel yönetimler bu hususa çok dikkat etmeli vatandaşın genel sağlığına önem vermelidir. Evlerimiz ve iş yerlerimizde kullandığımız tüm plastik ürünler, başta bu poşet ve torbalar ile saklama kapları çöpe atıldığı zaman doğada yüz yıllar boyu kaybolmamakta ve doğayı da kirletmekte, zehirlemektedir. Dünya milletleri bu kansorojen yayan uygulama olan naylon poşet olayından vazgeçerken biz halen ısrar ve inatla sürdürüyoruz. Bu işle ilgili bir yasal düzenleme olmayışı ise çok büyük eksiklik. Kullanılan naylon poşetler, plastikler doğada kaybolmuyor. Uzun yıllar kirlilik ve kansorojen yayıyor. Elimizden çaldığı şey YAŞAM.. Yaşamı elimizden alıyor. Buna dikkat etmeliyiz ve bir an evvel yasal düzenlemeyi yaplamıyız” dedi.

FİLE VE KÂĞIT TORBA TEŞFİK EDİLMELİ

ÇETKODER Genel Başkanı Göktaş, ”Eskiden olduğu gibi insanlarımızın çarşı pazarda gıda maddesi aldığında kullanması gereken taşıma maddesinin file ve kâğıt torba olması gerektiğini, yâda bez torba olması gerektiğini bilmesi gerekir. Bunun içinde yetkili ve ilgililer özellikle yerel yönetimler tüketicileri teşvik etmelidir. File, kâğıt torba, bez torba yaygın hale gelmelidir. Gerekirse yasal düzenlemeler ile vergi aşağı çekilmeli, esnaf ve halk özendirilmelidir. Küresel ısınmanın önemli etkilerinden biride budur. Hor kullanıyoruz. Bilmeden tüketiyoruz. Yerel yönetimler, Belediyeler halkı teşvik etmeli. Seminerler açmalı ve paneller düzenlemeli, eğitim vermeli. Esnaf ise teşvik edilmeli” dedi.

ÇEVRE DOSTU POŞET DİYE BİR OLAY YOKTUR

ÇETKODER Genel Başkanı Göktaş, “Uygulamada bazı yerel belediyelerin Naylon poşet kullanımından vazgeçmediklerini çevre dostu poşet diyerek az zarar veren diyerek bu tür poşetlerin kullanılmasına geçit verdiğini biliyoruz. Yanlış. Zararın azı, çoğu olmaz. Zarar zarardır. Bu zarar yaşamımıza etki etmektedir. Yaşam bir bütündür. Doğa ile bütündür. Hava, toprak, su, üzerinde yaşayan her canlı ile doğa bir bütündür. Bunu yok ettikçe kendi geleceğimizi ve sağlıklı yaşamımızı yok ediyoruz. Dünyanın en medeni en uygar milletleri bu işten vazgeçti. Bizden geride olan milletler bile vazgeçti. Ama biz ısrar ve inatla halen naylon poşet ve plastik ürünleri kullanmaya devam ediyoruz. Acilen yasal düzenleme ile işin önüne geçmeliyiz” dedi.

ISPARTA’YA GEÇTİ

ÇETKODER Genel Başkanı Göktaş , beraber geldiği 10 kişilik heyetle beraber “Çarşı Pazar ekonomisi ve Tüketicinin korunmasına“ yönelik ÇETKODER gönüllülerince hazırlanan konferansa katılmak üzere ISPARTA iline hareket etti.

ÇETKODER GENEL MERKEZİ İRTİBAT: cetkoder@gmail.com
ÇETKODER YAZIŞMA BİLGİ VERME BASIN DUYURU GRUBU:
http://groups.google.com.tr/group/cetkoder

 
Toplam blog
: 24
: 510
Kayıt tarihi
: 17.03.10
 
 

İzmir ili Narlıdere ilçesinde oturuyorum. Halkla ilişkiler mezunuyum. Topluma karşı, çevre ve doğaya..