Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mart '11

 
Kategori
Güncel
 

Çevir kazı yanmasın

Çevir kazı yanmasın
 

Donanma Libya yolunda


BM karar alınca Başbakan ne demişti? Nato Libya’ya müdahale edemez. Ne oldu? Müdahale başladı. Türkiye’nin Ortadoğu karizması bir anda çiziliverdi. Aslında millet olarak hepimize de eziklik yaşattı. Şimdi müttefiklerin kontrolünde imiş gibi gösterilen ve başlatılan harekat bu kararla Fransa’nın hızını ve iştahını kesti. Başbakan da bundan pay çıkardı. Sonrasında talimat geldi ve Türkiye de Nato anlaşması gereği harekata katılmak durumunda kaldı. Dış işleri durumu toparlamaya çalıştı, kontrolün Nato ya geçmesi sağlanmış gibi pay çıkarıldı. 

Buraya kadar her şeyi biliyorduk. Sonra haklı kuşkularımız ortaya çıkmaya başladı. Yerleşim bölgeleri de kıyıdan köşeden nokta atışı adına bombalanmaya ve çocuklar ölmeye başladı. Bir emperyalizm klasiği yaşanmaya başladı. İzmir harekat üssü seçildi. İzmir denince aklımdan neler geçmedi ki!.1969 6.filonun İzmir’e demir atması, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının karşı duruşları, Amerikalıları rehin alması sonrasında serbest bırakması, islami kesimin amerikan gemilerine destek vermesi ve gemilere karşı kıbleymiş gibi namaz kılmaları!. Daha neler neler aklımdan geçti. Dünden bugüne ne değişti?( kabul edilemeyecek bir varsayım olsa da) Olası bir işgal de Türklerin safları belli mi? Araplar gibi kimi destek verir kimi karşı durumu bunun sinyalleri o zamandan bu zamana nasıl bir şekil değişikliği olduğu başka bir konu. Neyse konuyu dağıtmayayım. 

Nato kapsamındaki bu gelişmelerden sonra Dış işleri neredeyse Bundan iyisi Şam’da kayısı diyecek kadar olayı saptırdı. Oysa dış politika da mars olmuştuk bile. Gönderilen deniz kuvvetleri armadasının Saldırı yapmayacağı söylense de her an her şey olabilir. Bunu da görevli komutanların beyanatlarından anlıyoruz. 

Liderlik başka tek adamcılık başkadır. Başbakan’ın daha başında böyle açıklama yapması şahsi bir kusurudur. Ortada bir ülkenin kaderi dururken insancıl amaçlar için strateji belirlemeye kalkışılınca böyle geç kalınır işte. Ya uyacaksın, ya uyacaksın ikinci bir seçenek şu an yok. 

Körfez savaşın da rahmetli Özal da çekimser kalmış kamuoyu vicdanını rahatlatmak adına bir verir üç alırız diyerek savaşta desteğini vermişti. Bir insanlık adına ise üç neyin nesiydi? Eğer petrol adına çıkarsa bu emperyalist bir mantık değil miydi? Aksine Devletimiz 1993 körfez savaşından büyük zararla çıktı. Mülteci akınlarına maruz kaldı, prefabrik konutları, yolları, suyu elektriği ve gıdası sağlanan peşmergeler sonrasında dağa çıkıp Mehmetçiği şehit etmedi mi? 

Şimdi sırada Suriye görünüyor. Hem de sınır komşumuz ve bilhassa Akdeniz ve güney doğu bölgemiz de akrabalık bağları var. Sınırda çadırları, prefabrik konutları yolları elektrik hatlarını hazırlayalım zira Suriye den mürteciler her an akmaya başlayabilir. 

Ne olur? Karmakarışık coğrafyamız da birde arap sorunu başlar. Olacağı bu. 

 
Toplam blog
: 181
: 1067
Kayıt tarihi
: 07.03.08
 
 

1957 Eskişehir doğumlu, Esk.A.Ü İşletme, İşbankası emeklisi, İstanbul Büyükçekmece de yaşayan, ST..