Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '06

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Ceviz Mevsimi...Kış geliyor hoş getiriyor.

Ceviz Mevsimi...Kış geliyor hoş getiriyor.
 

Ceviz


Sıcağa dayanamayıp, bir cogumuz cicekler gibi açılıp sacıldı yaz boyu. Serinlemek için, nerede su bulduysak icine daldik ciktik. Costuk cocuklar gibi sendik- güldük eglendik.

Cok sicak havalarda, her gün bir kaç kez dus altına girmek kacınılmaz oluyor. Az kalorili, bol vitaminli taze sebze ve meyvelerin harika lezzetini tadıyoruz. Yaz mevsiminde hazirlanan sebzeli mevsim yemekleri hafif oluyor ve sağlıklı beslenmek- kiloyu korumak veya kilo vermek icin ideal bir alternatif.

Sonbaharda yavas yavas sevgili günes bizden uzaklasirken serin havayla birlikte yagislarda basladi. Gardiroplarimizda kalin giysilerimiz ön plana cikarildi. Soguklar biraz daha artinca kalin paltolarimiza, sallarimiza sarilacagiz. Cok soguk havalarda sicak nefesimizi gözlerimizle görecegiz. Sicacik botlarimiz, cizmelerimizle yagmurda karda yürümenin tadini cikarmaya calisacagiz.

 

Bu arada yoksullari unutmayacagiz. Sirtlarina sicak giysileri, ayaklarini sicak tutacak ayak giysilerine sahip olmalari icin imkanlarimizi zorlayacagiz. Cok dogaldir insanlik geregidir yoksullara yardim etmek.

"Biri yer biri bakar kiyamet ondan kopar". demis atalarimiz.

Dogayla ic ice yasayan dünya ortaklarimiz olan hayvanlari da hatirlayacagız. Binbir ses tonlariyla bahari müjdeleyen civil civil ötüsleri bir doga harikasi. Yatagimizda, henüz gözümüzü acmadan onlarin melodileriyle uyanmanin keyfini hissetmek bir yasam iksiri adeta.

Özellikle karli havalarda yiyecek bulmakta zorluk ceken kuslara, bahce- balkon veya pencere önlerine yemlikler asarak uygun yemlerle beslemek gerekiyor.

Iyilik yapalim derken yanlis yemlemekle kuslarin hastalandiklarini söylüyor uzmanlar. Balkon ve bahcelerimizde pencere önlerinde beslenmelerini saglamak icin kus yemleri simdiden piyasaya sürüldü bile. Sokakta dolasan basibos evsiz barksiz hayvanlar arasinda kedi ve köpekleri de n'olur unutmayalim! Onlari soguktan korumak icin gereken önlemi alip karinlarini doyuralim.

 

Mutfaklarimizda eksik etmeyecegimiz, hastaliklara karsi direncimizi artiran bol C-vitamini ihtiva eden lahana türü yiyecekler, brokoli, portakal, mandalina gibi meyveler; bitkisel protein iceren baklagilerden nohut, kuru fasulye gibi yiyecekler soframizda eksik olmamali. Tanri biliyor isini her seyi yerli yerinde yaratmis. Mevsim sartlarina göre yetisen taze meyve sebze tüketmek en saglikli olanidir elbette.

Hic düsündünüzmü; tek mevsimi bir ömür boyu yasamak durumunda kalsaydik yasam nasil olurdu acaba? Bence monoton olurdu! Her mevsimin gelisi bizi zihinsel ruhsal ve bedensel etkiliyor. Mevsimleri özlemek animsamak onlara kavusma sevincini yasamak renk katiyor yasamimiza.

 

Simdi bol bol ceviz, findik türü kabuklu yiyeceklerle beslenme mevsimi. Abone oldugum öko-test dergim geldi. Ceviz hakkinda yaziyordu. Bu bilgileri paylasmak istedim.

 

"Kis mevsimi ceviz mevsimi" diyor. Findik, ceviz, badem tüketmek icin en uygun mevsim. Onlari atistirirken cignerken aldigimiz keyif bir baska oluyor.

Özellikle calisma masanizda zihinsel gücü artiran su, badem, ceviz, findik bulundurmakta yarar vardir. Tabaginiza üc bes tane koyarsaniz ölcünüzün disina cikmamis olursunuz. Ben, ceviz ve bademi cok seviyorum dolayısıyle ölcüyü kacirdigim zamanlar oluyor.


http://www.stadtwanderer.net/blog/media/255601750_8efc378f85.jpg

Uzmanlarin tavsiyesi; Her gün 16 gr. / 4 ceviz yiyin, diyorlar. Kalb enfarktüs riskini %50 düsürdügü bilimsel kanitlanmis.

Arteryoskleroz dedigimiz damar sertligini önlüyor. Kolestrol -yani kandaki yag oranini dengeli tutarak kalp hastalik riskini azaltan bitkisel yaglar iceriyor. Sinir sistemimizi güclendiren B -gurubu vitaminler iceriyor .

Antioksidan olarak bildigimiz E vitamini, mineral-maddeler, az miktarda elemetler iceriyor. Özellikle vücudun iyi degerlendirdigi biktisel proteinlerle süper yararli bir gida.

Tek dezavantaji fazla kalori icermesi; %60 yag iceriyor. 100 gram ic ceviz de 666 kilokalori mevcut.

Kilo alma problemi olanlar günlük kalori miktarinin üstüne cikmamaya özen gösterirlerse yanlis yapmamis olurlar. Aksi halde fazla alinan ve yakilmayan kaloriler yaga dönüsmeden spor yaparak harcanabiliyor. Bildiginiz gibi kilo almak her ne kadar cok kolay ve keyifli oluyorsa zayiflamak bir okadar zor ve stresli.

Ilk bahara girdigimiz aylarda zayiflama kürleri veren dergiler satis rekorlari kiriyor.

Aslinda bilinen ve gecerli bir kural vardir. Fazla alinan kaloriyi yakmak icin spor- yürüyüs- jogging gibi efor harcayan hareketler; kalorisi az taze sebze- meyve agirlikli gida maddelerini tüketmek, ayni ögün saatlerinde yeme aliskanligi gibi kurallara sadik kalmak gerekiyor.

Bu arada bayramda ikram edilen leziz böreklerin, tatlilarin hesabini da kendimize sormayi unutmamaliyiz! :)


Sonbahar fitnessenter e üye olmak icin en uygun mevsim. Ben bir senedir gidiyorum. 11 Kasimda üyeligim son buluyor. Cok yararini gördügüm icin bir senelik anlasma daha yapmayi düsünüyorum.

Vücut kaslari fazla yaglari yakmakta etkin oldugu icin zayiflamayi kolaylastiriyor.


Agirlik kaldirma sporlari ,kalp -kandolasim -sistemini stabil tutuyor. Temiz havada hizli yürüyüs, yavas kosu/ jogging, bisiklet gezileri ajandanizin haftalik planinda mutlaka yer almalidir.

Hep saglikli ve mutlu kalin.

Sevgiler-saygilar

Mine
25.10.2006

 
Toplam blog
: 139
: 4264
Kayıt tarihi
: 27.07.06
 
 

Yurt dışında yaşıyorum. Spor, yürüyüş vb. bedensel aktiviteleri düzenli uyguluyor - vegan tarzı besl..