Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '16

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Çevre dostu olmak

Çevre dostu olmak
 

Hani, çayırda sürüsünü güden çobanım
Meltemler estirerek şarkılar okuyanım
Nerde gülen yüzlü güneş, içimi ısıtanım
Umarsızım, çevremi kararttılar benim.
 
Muhsin DURUCAN
 
Elbette Shelley’in dediği geçerli: “Toplumu törenler, bireyi müzik eğitir.” Bu gerçekten devinimle Celal Toprak’ın başkanlığını yürüttüğü Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) 16 Eylül 2015 tarihinde İstanbul Sanayi Odası Odakule Meclis Toplantı Salonu’nda düzenlediği Küresel Isınma Kurultayı’nın “ENERJİNİ GELECEĞE HARCA!” adlı kitabını yayımlanmasıyla ilgili basın toplantısı, Beşiktaş Belediyesi yakınındaki Daikin Solution Plaza’da gerçekleştirildi.
 
Adı geçen kitapta; kurultay'a toplumun tüm kesimlerinden katılan konuşmacıların ve programın forum bölümünde söz alan katılımcıların görüş, değerlendirme ve kimi iletiler yer aldı.
 
Daikin’in katkılarıyla yayına hazırlanan ve dağıtımı yapılan kitap için toplantıda konuşmacı olarak bulunan Daikin’in Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Özen’e EGD başkanı tarafından teşekkür edildi.
 
Açılış konuşmasını yapan EGD Başkanı Celal Toprak; amaçlarının toplumda farkındalık yaratmak olduğuna değinerek: “Bu yılki 8’inci Küresel Isınma Kurultayı, 30 Kasım 2016 tarihinde İzmir Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.” dedi.
 
Sonradan toplantıya katılan Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, toplumda çevreye değgin duyarlılığın yaratılmasının önemine değindi. Bir Karadenizli olarak belediye başkanlığı öncesinde kendisinin çevre davalarında gönüllü avukatlık yaptığını dile getirdi.
 
M. Hazinedar: “Ortak karar alma, çözüme ulaşma için çalıştım, işin hep o tarafında oldum. Politik alana taşımadan çevre meselesini anlatan aktivizm çok önemli... Karadeniz’deki davaların çoğunu kazandık. Buradaki bu birikimi kurumsallaştıralım diye Türkiye’nin ilk uluslararası akreditasyonlara sahip Karbon Emisyonu Düşürme ve Kontrol Derneği’ni kurduk.” dedi.
 
İklim değişikliğiyle savaşımın değerli bir süreç olduğuna dikkat çeken Hazinedar, sürecin iyi yönetilmemesi durumunda insan varlığına yönelik tehdit olacağını belirtti. Hazinedar: “Bu çalışmalara daha fazla kaynak aktarılmalı, her şeyin bütçesinin yüzde 10’u buraya ayrılmalı, yeni bir KDV çıkarılmalı ve sisteme sokulmalı. Dernek olarak, karbon emisyonu bilincine yönelik bir çalışma başlatıyoruz. Onun öncesinde halkın bilgi düzeyini ölçmek amacıyla bir çalışma gerçekleştireceğiz.” diye konuştu. “Türkiye’de HES süreçlerini iyi yönetebilseydik, politize etmeseydik, doğru diyaloglar kurabilseydik birçok yanlış yapılmayacaktı.” diyen Hazinedar, Beşiktaş Belediyesi olarak bilinç yaratma konusunda çalışmalar yürüttüklerine de değindi.
 
Değişik sektör temsilcileri, sektörlerinde iklim değişikliğiyle mücadelede neler yapıldığına ve neler yapılması gerektiğine ilişkin düşünce demetlerini ortaya koydular.
 
Daha sonra, EGD Küresel Isınma Kurultayı Yürütme Komitesi, kitap tanıtım toplantısının ardından katılımcılara “EGD Çevre Dostu Sertifikası” sunulmasını gerçekleştirdi.
 
VIII. Küresel Iısınma Kurultayı’nın 30 Kasım 2016’da İzmir’deki tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirileceği açıklandı.
 
Pelin Cengiz’in yönetimindeki “ iklimekonomisi.org” kimi bilgilere ve görüntülere ulaşılabileceği de duyuruldu.
 
 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..