Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '18

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Çevre Kirliliği

Çevre Kirliliği
 

Şehirlerimizde yaşadığımız doğal çevreye toprak, nehir, göl ve denizlerimize kâğıt, naylon parçaları, sigara izmaritleri, zararlı kimyasal maddeler radyasyonlu atıklar atılıyor. İnsanlar çevreyi kirletiliyorlar. İnsanların yaşadığı doğal çevreyi nasıl kirletir anlamak mümkün değil.

Deniz kenarında vapur iskelenin yanında bankta oturuyoruz hava güneşli ve güzelse sahiller kalabalık oluyor, millet sahilde yürüyüş yapıyor, banklarda oturuyor gemileri, denizi, martıları, yoldan geçenleri, tramvayları seyrediyorlar.

Şehrin denizden manzarası güzel yanımda oturan eliyle gösteriyor.’Şu karşısı büyük binanın gökdelenin olduğu yer Bayraklı, onun hemen ilerisi Alsancak, o vapurun geldiği yer Konak, Konağın üst tarafında sağında Hatay. Hatayın alt tarafında Güzelyalı var’

Yüksek binalar ve gökdelenler hemen göze çarpıyor. Gökdelenler şehrin mimarisine uygun değilse gerçekten şehirlerin estetiğini ve siluetini bozuyor.

Sahilde satıcılar su, çiğdem, çekirdek ve çay satıyorlar. En çok çiğdem, çekirdek ve su satılıyor. Çiğdem çekirdek yiyenlerin çoğu kabuklarını yere atıyor. Belediyenin yerleri süpüren mini araçı temizliyor. Beş, on dakika sonra aynı yeri yine temizliyor. Araç temizledikçe onlar atmaya devam ediyor. Hemen yakınında beş, on adım mesafede çöp kutuları var.

Bütün şehirlerimizde aynı problemi yaşıyoruz çevre kirletiliyor. Belediye işçileri cadde, sokak ve kaldırımları temizliyor üç beş saat sonra yine aynı yerlere çöp atılıyor.

Fabrikaların kimyasal atıkları toprağa, nehirlere ve denizlere karışıyor. Dünyamızda çevre hava, su, toprak kirliliği artıyor.

Yaşadığımız doğal çevre hızla kirleniyor.

İnsanlar, bitkiler dünya üzerinde yaşamını sürdüren canlılar bundan etkileniyor. Deniz, göl ve nehirlerimizde toplu balık ve kuş ölümleri oluyor.

Hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği, gürültü kirliliği, görüntü kirliliği ve ışık kirliliği bunların hepsine birden çevre kirliliği diyoruz.

Çevre kirliliği bütün insanları, canlıları ve dünyamızı tehdit ediyor.

Yerlere çöp atanlara ceza verilse bir daha çöp atmaya çevreyi kirletmeye cesaret edemez. Çevreyi kirletmenin suç ve cezası olduğunu bilir.

Zehirli kimyasal maddeleri ve çöpleri arazilere, deniz, göl ve nehirlerimize atanların hiç mi vicdanı sızlamıyor.

Yazımızı “Temiz Çevre “isimli bir şiirle bitirelim.

TEMİZ ÇEVRE

Temiz çevre istiyoruz,
Doğayı çok seviyoruz.
Pırıl pırıl bir dünya
Yaşamaya hasretiz biz.

Denizler bizim, göller bizim,
Ovalar bizim, dağlar bizim,
Bu hazine hepimizin,

Bugün için varız biz.

Doğayı temiz tutalım,
Yerlere çöp atmayalım,
Hepimiz el ele verip
Yeşil bir dünya kuralım.

Ne dersiniz sevgili okurlar?

Günlerinizin sağlıklı ve mutlu geçmesi dileğiyle hoşcakalın!..

 
Toplam blog
: 58
: 809
Kayıt tarihi
: 09.10.10
 
 

Şiir ve makaleler yazıyorum. Yazılarım Salihli Sektör Gazetesinde yayınlanıyor. ..