Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '12

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Çevreci örnek bir lise

Çevreci örnek bir lise
 

ANKÜ Meslek Lisesi Türkiye'de Bir İlke İmza Attı…

25/02/2012

Şehrin kalabalığından uzakta, gölün kenarında bir okul var desem ve Ankara’da desem belki bazıları inanmayacaktır.

Okul aile birliği Tülin Ağca, beni okula seminer vermek için davet ettiğinde hiç düşünmeden kabul ettim. Bunun iki sebebi vardı.

Birincisi, bende bir meslek lisesi mezunuydum. İkincisi, okuldaki gerek idarenin, gerekse öğretmenlerin yakın ilgisiydi.

Öğrencilere NLP konusunda bilgi verirken tabi onları sıkmadan anlatmak ve seviyelerine inmek en önemli konuların başında geliyordu.

Hitap edeceğiniz hedef kitlenin özelliklerini dikkate almazsanız karşılıklı iyi bir diyalog gerçekleştiremezsiniz.

Okul müdürü Nurtaç Turan, nezaketten gelip beni aldılar ve okula geldiğimde tüm sevecenlikleri ve güler yüzleriyle öğretmen arkadaşlarımızın kapıda karşılamaları beni çok duygulandırdı. İçimden dedim ki, günlerdir çalışıyor, bu konuyu öğrencilerin düzeyine inip en etkili ne şekilde verebilirimin yollarını arıyordun ve buna değdi. İşte bunu söyletebilmek, düşündürmek çok önemli.

Adab-ı muaşeret kuralları yani görgü kuralları, birbirimize verdiğimiz saygı-sevgi karşılıklı akıp gider ve bu kişinin davranışlarına yansır.

Meslek lisesi olduğu için okulda farklı bir atmosfer var. Turizm bölümü öğrencileri bizi yemekhane de karşıladı ve onlar bize servis yaptılar.

Yemeklerimizi aldık, göle karşı oturduk. Gerçi göl şu anda karla kaplı bembeyazdı ama onunda başka bir güzelliği var. Öğrencilerimizin sunduğu çayları yudumlarken Nurtaç Bey “burası için çok güzel projelerimiz var” Dedi. Hafta sonları çeşitli organizasyonların yapılması için gerekli girişimlerde bulunduk.

Burası Meslek Lisesi olduğu için bu konsepte uygun brunch-kokteyl-etkinlikler ve seminerlerde arzu eden herkese ev sahipliği yapacağız.

Ayrıca bu okulu diğer okullardan ayıran başka bir özelliği var ki, çok ilgimi çekti. “Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel Anadolu Meslek Lisesi; çevreci bakış açısını benimsemiş bir okul. Isınma, sıcak su ve soğutma işlerini ısı pompası sistemi ile gerçekleştirmektedir. Bu uygulama ile Türkiye'de bir ilki gerçekleştiren okulun diğer okullara da örnek olması beklenmektedir. Toprak kaynaklı çalışan ısı pompaları çok az elektrik enerjisi kullanarak kendi ısısını ve soğutmasını karşılıyor. Isınma için hiç bir yakıt türüne ihtiyaç duymadan topraktan aldığı enerji ile çevreye katkı sağlıyor.” Diye sözlerini noktalıyor.

Takdir etmemek mümkün değil.

Bu güzel karşılamanın ve sohbetin ardından sunumu yapmak üzere salona iniyorum.

* * *

Çocuklara verilen özsaygı-özgüven ileri ki, yaşantılarını çok etkiliyor. Ergenin en çok ailesi, çevresi tutum ve davranışları ile yönlendirmeleriyle çocuğa küçük yaşlarda kişilik kazandırıp topluma ve kendilerine faydalı bireyler olmalarına yardım edebilir, yönlendirebilirler. Özsaygı; özgüven ve özdeğerin toplamıdır diyebiliriz.

Öncelikle kendini seven, kendine ve çevresine değer veren kişi hem kendine saygı duyar hem de saygı duyulur.

Yapılan araştırmalar; kendisine güvenmeyen insanların en az kendine güvenen insanlar kadar yetenekli, becerikli olduklarını göstermektedir. Dolayısı ile kendisine güvenmeyen kişi yetersiz değildir ancak yetersiz olduğunu hissettiği bir çevrede yetişmiştir.

Bir insanın güvenini yitirmesi yanlış düşünce kalıplarının zihnine yerleşmesi kişinin kendisine olan güvenini yıkarak stres veren yaşam olaylarına karşı daha savunmasız hale gelmesine neden olmaktadır.

Çocukluk döneminde ailemizin ya da çevremizin bize olan etkisini kontrol edebilmemiz mümkün değildir. Gençlik döneminde Arkadaşların etkisi artar ailemizin ki azalır onların düşünceleri zihnimizi şekillendirmeye devam eder. Daha ileriki yıllarda bizi etkileyen çevre yaşam koşulları hakkında daha bilinçli oluruz ve kendi yaşamımıza şekil vermeye başlarız. Dolayısı ile kendimizi olumsuz hissetmemize sebep olan kişi durum ya da ortamlardan uzak durmayı deneyerek daha olumlu deneyimler yaşamayı ve sağlıklı ilişkiler edinmeyi deneyebilirsiniz.

Bir söyleşi de böylece bitiyor. Aklımızda, gönlümüzde kalan tek şey o sıcacık bakışlar ve aldığınız alkışlar.

e-mail:belginturan@gmail.com

 

 
Toplam blog
: 439
: 512
Kayıt tarihi
: 04.02.09
 
 

Lisansını Anadolu Üniversitesi/ İşletme Bölümü ve Anadolu Üniversitesi/ Sosyoloji Bölümlerinde “O..