Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '12

 
Kategori
Alternatif Enerji
 

Çevresel etkiler artık kapitalizmi dizginlemeye başladı

Çevresel etkiler artık kapitalizmi dizginlemeye başladı
 

Günümüzde yelkenli ile de güç alan kombine gemiler az da olsa yapılmaya başladı.

 
"Energy Efficiency" kavramı günümüzde en sıcak konulardan biri.
 
Deniz Taşımacılığında en büyük maliyet kalemi yakıta gidiyor. Gemiler de genelde fuel oil yakarlar ve fuel oil de petroldür. Günümüzde petrol fiyatları almış başını gitmiş durumda. Petrol fiyatlarının bu kadar yüksek olması ticareti derinden etkiliyor. Bu nedenle maliyetleri azaltmak için deniz taşımacılığı sektörü yeni tasarımlara, yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneliyorlar. Yelkenli seyir de bunlardan biri. Bir diğeri ise LNG yakıtı ile motor gücünü alan gemiler.
 
Bugün mesela dünyada küresel ısınmaya yol açan kükürtü engellemek için kükürt oranı düşük yakıtlara doğru yasal mevzuatlar kaymış durumda. Avrupa Birliğinde, Amerika'da limanlarda düşük sülfür oranlı yakıtlar yakılmak zorunda. Türkiye de daha yeni bunu yasal mevzuatına aldı. Yüksek sülfürlü yakıttan (High Fuel Oil- HFO), düşük sülfürlü yakıta (Marine Diesel Oil - MDO, Marine Gaz Oil - MGO) geçiliyor. Artık gemiler daha az yakıt harcamak için örneğin düşük hızda seyirler yapıyorlar. Enerji sorunu, ticarette hızı düşürmüş durumda. Belki kapitalizmin bu hızını, çevre kavramı düşürecek, dizginleyecek.
 
Amerika'da çevre kirliliği konusunda kamuoyu çok hassas. BP'nin Meksika körfezindeki Deepwater Horizon  platformundaki çevre felaketinden sonra BP'ye 40 milyar dolar masraf çıkarmışlardı. BP çok kötü bir  duruma geldi. Sonra işi toparladılar. 7-8 milyar dolar gibi bir tazminatla işi kurtardılar.
 
Yine ABD Başkanı Barack Obama, Kanada'dan ABD'nin Teksas eyaletine uzanacak 
"Keystone XL Petrol Boru Hattı" projesini Kongre'nin belirlediği son tarihin, kendilerine projenin "ulusal çıkaralara" uygunluğunu inceleyebilecek zaman bırakmadığı gerekçesiyle reddetti.
 
Artık çağdaş dünya küresel ısınmaya, çevre felaketlerine büyük tepkiler veriyor. Güneş, rüzgar, jeotermal enerji gibi yenilenebilir kaynaklara yöneliyorlar. Bugün Avrupa'da devasa rüzgar enerji santralleri kuruluyor. Örneğin Çin'de bu işe el attı. Son Çin seferinde, Başbakana da rüzgar türbin maketi hediye edildi. Çin, bugün gelecekde bütün enerjisini güneşten elde etmek üzere planlarını yapıyor.
 
Yakın gelecekte Japonya'dan başlamak üzere Nükleer Enerji yerine de mağma enerjisinin  daha çok kullanıldığını da görürsek şaşırmayalım.
 
Allah'ın verdiği aklı, her zaman doğaya, eko-sisteme zarar vermeden, doğayla uyumlu bir şekilde akıllıca kullanmak lazım. 

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..