Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '14

 
Kategori
Hukuk
 

Cezanın amacı adaleti sağlamaktır; topluma ibret olsun ya da caydırıcı olsun diye ceza verilemez

Cezanın amacı adaleti sağlamaktır; topluma ibret olsun ya da caydırıcı olsun diye ceza verilemez
 

Eski zamanlarda herkes görsün ibret alsın diye suçlular halkın gözleri önünde asılır ya da kellesi kesilir hatta ölüsü sokak sokak gezdirilirdi. Bunda amaç insanlar görsün ibret alsın suç işlediği zaman başına ne geleceğini bilsin korkup vazgeçsin diyeydi.

Peki, aynı şeyler şimdi niye yapılmıyor? Gerçek adalette suç kişiseldir, toplumsal yansıması olamaz. Artı sen bana sadece cezamı verebilirsin, cezamı başka amaçlarla kullanamazsın. Şeyh Bedrettin idam edildikten sonra ölüsü Serez sokaklarında dolaştırıldı. Ama bakıyoruz yakın zamanlarda  infazlar bir kaç kişinin şahitliğinde geceleyin gizlice yapıldı. Örneğin Menderes'in, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının,12 Eylül'de gençlerin idamını görmedik, bilmiyoruz.

Yine de bu çağdışı düşüncenin devam ettiğini görüyoruz. Özellikle kanunda cezaların tespitinde " ceza caydırıcı olmalı" yanlışına düşüldüğünü görüyoruz. Malesef ben kendim de yazılarımda bu caydırıcılık konusunu doğru bir düşünce gibi yazma hatasına düştüm. Ya sen kişinin hak ettiği cezayı ver, caydırır caydırmaz. Aslında benim gibi hukuk savunucusu birinin bu hataya düşmesinin nedeni ülkemizdeki ceza miktarlarının kabul edilemez derecede düşük olmasıydı.

Verilen cezanın caydırıcı olması halen hukukumuzda var ve doğru olmadığı bilindiği halde uygulanıyor. İnsanlar bu cezaları görüp korksunlar suç işlemekten vaz geçsinler fikri var. Böyle bir şey çağdaş hukuk ilkelerine aykırı. İşte bakın Ahmet bilmem neye ağırlaştırılmış müebbet hapis verildi. Kanunun gücünü görün ve kanunlara itaat edin. Ne kadar sakat düşünce değil mi? Şu anda bile ülkemizde adaletin sorumlularından bazılarının bunu savunduğunu görebilirsiniz.

Kişiye ceza yaptığı eylemin karşılığı olarak verilir. Yani amaç adaleti sağlamaktır. Topluma örnek olsun ya da insanları suç işlemekten alıkoysun diye ceza verilmez. Ceza toplumu eğitme ve kanunlara uyulmasını sağlama yolu değildir. Cezalandırma gücünü böyle kullanırsanız sübjektif davranır, duygularınızla hareket eder vereceğiniz cezada hataya düşersiniz. Çocuk tecavüzcüsünü hücreye atayım da diğerlerine ibret olsun diyemezsiniz.

 

 
 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..