Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Charles Darwin Migren miydi? Migrenli Olmak Ayrıcalık mıdır?

Charles Darwin Migren miydi? Migrenli Olmak Ayrıcalık mıdır?
 

Charles Darwin


Charles Darwin Kimdir ?
 
Biyolog, doğa tarihçisidir (1809 -1882). Evrim teorisi onun fikirleri üzerine oluşmuştur. 1859'da yayımladığı On the Origin of Species (Türlerin Kökeni Üzerine) adlı kitabı, canlıların ortak atalardan evrilerek çeşitlendiği fikrinin geniş kabul görmesini sağlamıştır. Darwin insan ve diğer canlıların ortak bir atadan geldiğini savunmaktadır. 
 
Darwin hayatı boyunca gözlemleyerek teorilerini oluşturmuştur. Gözlemlerinin çoğunluğunu HMS Beagle kraliyet araştırma gemisi ile yaptığı 5 yıl süren yolculukta yapmıştır. Bu gemi yolculuğu onu Galapagos adaları dahil dünyadaki birçok farklı coğrafyaya taşımıştır. Bu yolculuk sırasında sağlık sorunları da başlamıştır.
 
Darwin Migren miydi?
 
Sürekli kusma atakları dikkat çekmektedir. Bu ataklarla birlikte baş ağrısı, görme kayıplarının olması migreni akla getirmektedir. Bazı yazılarda kusma atakları deniz tutmasına bağlanarak “Darwin, gemide sürekli kusmakta, karaya ayak bastığında da baş ağrısı ve günlerce süren görme kaybı nedeniyle çalışamamaktaydı” yorumlarına da rastlanmaktadır. 
 
Darwin için bir çok hastalık olabileceği öne sürülmektedir. Mitokondrial genetik hastalık, Chagas hastalığı (yolculuklarda sinek ısırması sonucu kas hastalığı), siklik vomiting sendrom (migren türü), Menier hastalığı (baş dönmesi atakları, işitme kaybı) en fazla öne çıkanlardır. 
 
Siklik vomiting sendrom çoğunlukla çocuklarda görülür. Birkaç gün süren sürekli kusma ve karın ağrısı ataklarıdır. Çocukluğunda bu tarz migren atakları yaşayanlar erişkin yaşta bildiğimiz klasik baş ağrılı migren ataklarına geçiş yaparlar (Benim de siklik vomiting – komatöz migren arası yaşadığım ataklar zaman içinde auralı ve basit migren ataklarına dönüşmüştü).  
 
Erişkin yaşta gözlemlediğim çok az sayıdaki siklik vomiting hastasında ataklar çok şiddetli, uzun tekrarlar olabilmektedir. Charles Darwin bu tabloya çok benziyor. Ayrıca şiddetli baş ağrısı ve görme kaybı-bozukluğu ataklarının olması migren olabileceğini fazlasıyla düşündürüyor. 
 
Migren dünyadaki en büyük iş gücü kaybı nedenidir. Darwin hastalığının çalışmasını neredeyse %80 engellediğini belirtmiştir. % 20 performansla yaptığı üretimlere bakarsak; Darwin hastalığı olmasaydı neler yapardı diye bir düşünce akla geliyor. Hayatında hastalık çok yer tutsa da geri kalan az zamanda üretimi çok etkili olabilmiştir. Bence Darwin migrenliydi.
 
Migrenli olmak ya da olmamak... Hangisini tercih ederdiniz... Ben migrenli olmayı tercih ederdim. 
1. Migren tedavi edilebilir bir hastalık (Darwin’in yaşadığı kadar ağır ve atipik vakalar bile).
2. Migrenli olmak ayrıcalıktır. Migrenlilerin büyük bir bölümünde karmaşık, hızlı ve ayrıntıları atlamadan analiz yapabilme özellikleri vardır. 
 
Tarihimize geri dönüp baktığımızda birçok ünlü düşünür, bilim adamı, sanatçı, liderin migrenli olduğunuz görürüz. Bu durum rastlantı değildir...
 
Ünlü bir lider ya da düşünür olmayabiliriz ama farklı olduğumuzu bilelim. Ayrıntıları görmemizi “her şeyi kafaya takan birisi” negatif yargısı üzerinden değil, farkı görebilen kişiler olarak pozitif yorumlayalım. 
 
 
 
 
Toplam blog
: 120
: 1777
Kayıt tarihi
: 07.05.14
 
 

Klasik tıp eğitimi ile integratif tıp bilgilerini birleştirerek “Gökmen Yaklaşımı” adını verdiği ..