Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ağustos '17

 
Kategori
İnternet
 

Chat ve Sohbet Siteleri Güvenilir Mi?

Sohbet, bir ya da daha çok kişi ile yapılan iletişimler olarak tanımlanır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte internet üzerinden gerçekleştirilen iletişimlerin sıklığı da arttı. Gerek mail üzerinden gerekse sohbet sitelerinden oluşturulan arkadaşlık ilişkileri, beraberinde bu sitelerin güvenilirliğinin de sorgulanmasına yol açtı. Sohbet sitelerine kayıt olunarak, istenen kişisel bilgilerden bazıları paylaşılır.

Bilgileri paylaşmak ne kadar güvenlidir?

Kişisel bilgilerini paylaşan kullanıcıların ne kadarının gerçek bilgilerini girdiğini, doğru bir profil mi oluşturduklarını yoksa gerçekle ilgisi olmayan sahte profiller mi belirlediklerinin anlaşılması oldukça zordur. Siteye giriş yapan kullanıcı, sohbet seçeneklerinden birini seçerek belirlediği kişi ile iletişime geçer. Görüntülü, sesli ya da sadece yazılı sohbet vasıtası ile konuşmaya başlayan kullanıcılar için görüntülü sohbetin diğerlerine oranla daha güvenilir olduğu söylenebilir. Çünkü yazı ile iletişime nazaran görüntülü sohbette karşı tarafın görüntüsü izlenebildiğinden verilen profil bilgileri ile kameradaki görüntü karşılaştırılabilir. Fakat bu yine de görüntülü sohbetin güvenli olduğunu kanıtlayacak nitelikte değildir.

Görüntülü sohbetin tehlikeleri var mıdır?

Sohbet sitelerini kullanan üyelerin sıklıkla merak ettiği sorulardan biri de görüntülü sohbete dair endişelerdir. Görüntünün kayıt altına alınıp alınmayacağı ya da karşıdaki insanın gerçek olup olmadığı başlıca kafa karıştıran sorulardandır. Kamera karşısındaki kişi çeşitli programlar yardımıyla kendini başka bir şekilde gösterebilir, çeşitli kamera hileleri ile sizi yanıltabilir, bunları unutmamakta fayda vardır.

Sohbet odalarına yazarken, kişisel bilgilerinizi paylaşmamaya dikkat etmeniz gerekir. Karşılaşacağınız herhangi bir sorunda, site sahipleri sorumlu olmadıklarını, paylaşımlarınızdan yalnızca sizin sorumlu olduğunu söyleyebilir.

Sohbet siteleri daha çok arkadaşlık kurmak ve yeni insanlarla iletişimde bulunmak için kullanılır. 18 yaş altındaki kişilerin bu tür arkadaşlık sitelerine kayıt olmaması önerilir. Kötü niyetli kişilerce kandırılma olasılıkları yüksektir. Aileleri ile sorun yaşayan kimi gençler kimseye anlatamadıklarını sohbet odalarında tanımadıkları kişilere anlatabilmekte, bu da başlarına hoş olmayan şeylerin gelmesine yol açmaktadır.

Yeteri denetimlerden geçen ve üyelerine ait kimlik bilgilerini sunucularında barındıran siteler tercih edilmelidir. Bu tür şartları sağlayan sitelerdeki daha sağlıklı sohbetler, daha güvenilir ortamlarda gerçekleşebilir.

 
Kayıt tarihi
: 06.06.17
 
 

Hayatı çok uç fikirler ile yaşamayı seven bu sebeple sürekli, biyografi, başarı öyküleri, olmamış..