Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '22

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Cheddar Peynirinde Çeşitlilik

Kahvaltılarımızın bir numaralı artisti olan peynir bu hafta meşhur bir çeşidiyle köşemize konuk…  Aslında sadece kahvaltılarda değil, benim gibi peynir aşıkları onu her yerde görmeyi seviyor. Omletin içinde, makarnanın üstünde, pizzada, hatta biraz abartıp çorbanın içinde… Peynirin çeşidine göre de değişebilecek bir durum bu, kabul… Tüm peynir çeşitlerinin ayrı güzelliği ve lezzeti var ama içlerinden biri bana hep “Ben buradayım.” diyor.  Tanıştırayım, Cheddar.

Cheddar peyniri ülkemizde son yıllarda daha çok bilinmeye ve tüketilmeye başlanan bir peynir çeşidi. Genellikle inek sütünden üretilmekle birlikte hafif ekşi bir tadı var. Yani ekşimsi peynir sevmeyenler Cheddar peyniri ile selamlaşıp geçebilir, sevenler ise yazının devamını okuyabilir. Yağlı ve doku olarak sert bir peynir. Kendi arasında da farklı Cheddarlarla karşılaşabilirsiniz. Hafif,orta,keskin ve çok keskin Cheddar peynirleri üretilebiliyor. Bu durum olgunlaştırma ile ilgili bir farklılık…  Olgunlaşma süresi ne kadar artarsa tahmin edersiniz ki peynir o kadar keskin bir tat ve farklı bir doku ile karşımıza çıkar. İstenilen özelliğe göre 3-24 ay arası olgunlaşma sağlanabilir. Yani 4 ay olgunlaşma süresi ile 20 ay olgunlaşma süresi olan iki farklı Cheddar tattığınızda belki de farklı peynir olarak bile düşünebilirsiniz.  Ülkemizde de farklı farklı şekilde karşımıza çıkmaya başladı nihayet. Son olarak dikkatimi çeken üretim, en az 9 ay olgunlaştırılmış olan keskin bir tat ile karşımıza çıkan “Red Cheddar Peyniri”, “Cheddarlı Krem Peynir” ve “Cheddarlı Üçgen Peyniri” üretimi.

Standart Cheddar üretimi kalıbından çıkıp da krem peyniri üretmek ve ayrıca Cheddar peynirini üçgen peynir formunda piyasaya kazandırmak ne hoş fikir. Üçgen peynir ve simit ikilisini çok seven biriyim, bunu Cheddar üçgen peynir seçeneğiyle tüketebilme fikri bile beni mutlu etti. Farklı peynirlerin ülkemizde üretilmesine ek olarak bir de böyle renkli hareketler görmek gerçekten güzel. Devamının gelmesi dileğiyle…

Sağlıkla Kalın!

Not: “Üçgen peyniri Cheddarlı gören simite minik bir şok.”

Gıda Yüksek Mühendisi

Nermin Özge Çağlar

 

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..